(2) kommenttia

Veikkolassa kylä keräsi rahat kolmeen sydäniskuriin − HUS:n vastaava lääkäri: "Siinäpä vasta toisistaan huolehtiva yhteisö"

Veikkolan kyläyhdistyksen puheenjohtaja Raija Kari luovutti deffan marketpäällikkö Veli-Matti Villaselle. Kirkkonummen sydänyhdistyksen kuoro oli mukana.

Veikkolassa on kerätty varat kolmeen maallikko-defibrilaattoriin, joilla kuka tahansa voi auttaa sydänpotilasta. Ensimmäinen sydäniskuri on ripustettu kaupan seinälle.

Veikkolassa heräsi viime keväänä ajatus, että kylällä pitäisi olla kaikkien ulottuvilla sydäniskuri eli deffa. Paikallisella VPK:lla sellainen on ollut pitkään.

Keräys laitettiin alkuun viime kesän alussa. (Viisykkönen 6.6.)

− Tarkoitus oli hankkia yksi laite, mutta rahaa alkoi tulla niin, että päätettiin jatkaa keräystä toista sydäniskuria varten. Sen jälkeen lahjoituksia tuli niin, että nyt voidaan ostaa kolmaskin, kertoo Veikkolan kyläyhdistyksen puheenjohtaja Raija Kari.

− Voidaan sanoa, että tämä on todellinen kyläläisten oma sydäniskuri.

Uusi defibrilaattori löytyy avoimesta kaapista Veikkolan S-marketin sisältä kassojen edestä. Kauppa on auki vuoden jokaisena päivänä.

Kahden muun deffan sijoittamisesta päätetään lähiaikoina.

Veikkolaan hankittu sydäniskuri maksaa vajaat 2 200 euroa kappale.

− Laite on vähän kalliimpaa mallia. Se antaa käyttäjälle myös palautetta potilaan paineluelvytyksestä ensiapua antavalle henkilölle, kertoo Kaisa Telilä Auts-Tuote Oy:stä, joka on toimittanut laitteen ja antaa myös veikkolalaisille koulutusta sen käytöstä.

Sinänsä kuka tahansa voi käyttää sydäniskuria ja auttaa potilasta. Laite tunnistaa sydämen rytmin ja päättää voiko sähköiskun antaa.

Laite on täysin turvallinen, sen kanssa ei kukaan voi tehdä virheitä.

Akuuttihoidon vastuulääkäri Teuvo Määttä HUS:sta on erittäin iloinen, että maallikko-defibrilaattoreita hankitaan yhä enemmän paikkoihin missä ihmisiä liikkuu.

Määttä on ollut kehittämässä suomalaista ensihoitoa jo lähes 30 vuotta.

− Täytyy muistaa, että itse kone ei ratkaise kaikkea. Ensiaputaidot ovat edelleen kaikille oleellisen tärkeitä kuin myös se, että potilasta autettaessa soitetaan välittömästi 112:een, Määttä korostaa.

Veikkolalaisille Määttä antaa tunnusta deffojen hankinnassa.

− On hyvä, että yksilöt ja yhteisöt ottavat itse vastuuta viranomaisten ohella. Veikkola näyttää olevan kylä, jossa yhteisö pitää toisistaan huolta.

Defibrilaattoreita on ollut ammattikäytössä kuten esimerkiksi paloautoissa pitkään.

"Jokamiehen" deffoja on hankittu hotelleihin ja kauppakeskuksiin. Niitä myydään myös yksityiskoteihin.

Lähivuosina on Määtän mukaan tarkoituksena, että hälytyskeskuksiin saadaan rekisteri, josta heti voidaan soittajalle kertoa, mistä löytyy lähin sydäniskuri.

Veikkolan S-marketissa järjestetään henkilökunnalle myös koulutus sydäniskurin käytöstä.

Veikkolan ensimmäisen maallikko-deffan hankintaan antoi "pesämunaksi" Varuboden-Osla 1 000 euroa.
 

(2) kommenttia
Kommentit (2)

Kommentit (2)

Hyvä Homma!!
Hannes
Hienoa veikkolalaiset!
Peukutan

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx