(0) kommenttia

Veikkolan viihdelaulajat levytti Beatlestä, ensi vuonna Abbaa

Veikkolan viihdelaulajat kokoontuu joka keskiviikko-ilta Veikkolan koululla.

"Lähdemme siitä, että meillä kuorona on mukavaa."

Kaksi vuotta nuori Veikkolan viihdelaulajat julkaisee pian jo kolmannen levynsä. Laulut on otettu aivan maailman viihdemusiikin huipulta.

Pitkänlinjan muusikko ja oopperalaulaja Jyrki Niskanen on saanut kotikulmillaan Veikkolassa aikaa nopeasti paljon. Sekä kuorolaiset että kuoronjohtaja ovat lähes hämmentyneitä kehityksestä.

Kuoroyhdistyksen puheenjohtaja Mari Vartiaisen mukaan huimia askelia on otettu niin kuorona kuin yksilöinäkin. – Jyrki on pystynyt opettamaan meille paljon ilmaisussa ja äänen tuottamisessa.

Niskanen aloitti Veikkolassa kuoron aika tyhjästä. – Koelaulu järjestettiin. Vaatimuksena ei ollut muuta kuin se, että sävelessä pitää pysyä ja laulaa puhtaasti. Nuotinlukutaitoa ei vaadita keneltäkään. Ulkopuoleltakin on jo ihmetelty mille tasolle on vajaassa kahdessa vuodessa päästy, Niskanen kertoo.

Kuoron perusaatteena on Niskasen mukaan se, että jokainen laulaja on arvokas eikä ketään laiteta toisen edelle. Niskanen antaa harjoitusten lomassa jokaiselle laulajalle myös jonkin verran henkilökohtaista opastusta.

Maailman oopperalavoilta Veikkolaan

Opetus on arvokasta, koska Niskanen tietää mistä puhuu. Hän on hyvin kokenut muusikko. Hänellä on  pianistina loppututkinto, hän on kiertänyt maailmalla oopperalavoja ja onpa aikanaan ollut ravintolamuusikkonakin.

Niskanen on myös säveltänyt ja sovittanut paljon musiikkia. Veikkolan viihdelaulajille hän sovittaa kaikki laulut. (Katso video! Niskanen kertoo, miten Beatles vääntyy viihdekuorolle.)

Viihdemusiikista on ihmisillä Niskanen mielestä usein harha käsityksiä. – Tämä on hyvin vaikea musiikin laji. Esimerkiksi Beatlestä on aluksi aika työlästä lähteä laulamaan kuorona. Rytmi, joka tulee englanninkielestä, on haastava tälle niin sanotulle humppakansalle. Lisäksi nuotteja ja sovituksia kuorolle ei ole olemassa tällaisesta musiikista, kaikki pitää tehdä itse.

Ja jotta haasteita riittäisi, The Beatles –vuoden jälkeen on vuorossa Abba, jota ei myöskään kuorosovituksina ihan joka päivä kuule.

Hyvä kun saatiin kylälle kuoro

Kuoron puheenjohtaja Mari Vartianen on erittäin tyytyväinen, että Veikkolaan saatiin oma kuoro. Suurin osa laulajista on Veikkolasta, mutta myös Espoosta ja Helsingistä on tullut kuorolaisia osin Niskasen maineen perässä.

Kuorolaisia on nyt noin 40. Se on kuorolle ihan hyvä määrä. Ainut muotopuoli Veikkolankin viihdelaulajissa on se, että miehiä saisi olla enemmän. Miehet toisivat Vartiaisen mukaan kuoron sointiin syvyyttää. Myös nuoria laulajia kaivataan mukaan jo jatkuvuudenkin takia.

Aiemminkin kuorolaulua harrastanut Vartiainen hehkuttaa viihdelaulajien filosofiaa. – Lähdemme siitä, että meillä kuorona on mukavaa. Asioita kehitetään oman ilon kautta. Kun oma laulu kehittyy, kuoron sointi kehittyy. Syntyy tunnelma, joka välittyy yleisölle, Vartiainen selittää.

Seuraavan kerran Veikkolan viihdelaulajia voi kuulla äitienpäiväkonsertissa 10.5. Veikkolan koululla.

Seuraava konsertti on jo 23.5. klo 18 Veikkolan koululla. Silloin vuorossa Beatles-sointuja.

Kuorolla on tiedossa myös ulkomaanmatka. Viihdelaulajat osallistuu Tsekeissä Olomoucin laulufestivaalin kuorokilpailuun 4.-7.6.

Veikkolan viihdelaulajat 

 

(0) kommenttia
Kommentit

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä