(3) kommenttia

Veikkolan läpi virtaavasta ojasta poistetaan padot – uomaa raivataan myös talkoilla

Lamminoja raivataan ja kaksi padon tapaista vesiestettä poistetaan. (kuva: L-U:n Vesi ja Ympäristö)

Veikkolan vesistöjen kunnostustyöt jatkuvat tänä vuonna jo kolmatta kesää. Vuorossa on muun muassa ojan perkaamista ja vesiesteiden poistoa.

Hanketta koordinoiva Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry:n on suunnitellut Lamminojan kunnostuksen, jossa uomakunnostuksen lisäksi poistetaan purossa olevat kaksi ”patoa”, jotka estävät vesieliöiden nousua.

Esteet ovat peruja vuosikymmenten takaa, jolloin Lamminojan varrella harjoitettiin kalankasvatusta.

Lamminojaa pitkin virtaavat Lamminjärven vedet Turuntien ali Kalljärveen.

Talkootkin ovat ohjelmassa myöhemmin syksyllä. Uomakunnostukseen on jokaisen mahdollisuus tulla mukaan.

Syksyllä järjestettävien talkoiden yhteydessä pidetään yleisötilaisuus, jossa kerrotaan myös muista järvien kunnostuksiin liittyvistä aiheista.

Nuottausta ja kalastusta jatketaan myös tänä kesänä.

> Veikkolassa nuotattiin 4 800 kiloa kalaa – järvistä puuttuu hyödyllinen ”ötökkä”, joka pitäisi saada takaisin (Viisykkönen 14.1.)

– Tänä vuonna on tarkoitus tehostaa Kalljärven hoitokalastusta moninkertaiseksi aikaisempiin vuosiin verrattuna, jotta massiivista särkikalakantaa saadaan vähennettyä ja kalaston rakennetta tervehdytettyä., vesistöasiantuntija Katja Pellikka Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry:stä kertoo.

Hankkeessa valmistellaan lisäksi maa- ja metsätaloustoimijoille omaa pellonpiennartilaisuutta, ja valuma-alueen asukkaille tullaan jakamaan tietoa viemäriverkostoon liittymisen tärkeydestä.

Hankkeessa on valmistumassa Vesistöystävällinen puutarha ja ranta -esite, jota tullaan jakamaan asukkaille. Vesistöystävällisestä pihanhoidosta tullaan kokoamaan myös omat nettisivut, joilta voi käydä hakemassa lisätietoa.

Etenkin Kalljärven on otaksuttu olevan hyvin sisäkuormitteinen, eli järven pohjasta liukenee ravinteita veteen. Sedimentin tilaa ja ravinteiden liukenemisen määrää tullaan tutkimaan yhteistyössä Helsingin yliopiston kanssa.

(3) kommenttia
Kommentit (3)

Kommentit (3)

Samalla kun puro kunnostetaan, tulisi siistiä puron viereinen puisto (viheralue) ja rakentaa ulkoilupolku puron varteen sekä kulkuyhteys Vuorenmäen ulkoilualueelle.
Risto Konttinen
Toivottavasti ei poisteta 1700-luvun myllypatoa. Padon luukun voi pitää auki, jolloin eliöt ja mahdolliset kalat pääsevät Lamminjärveen.
PK
Iso peukku että talkoohenki herätellään :-)
Johan Vietävä

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx