(8) kommenttia

Veikkolan koulut ja vanhempien yhdistys haastavat kauppiaat: Energiajuomien myyntiin ikäraja

Varuboden-Osla ja Kesko hallitsevat Veikkolan vähittäiskauppaa. Sekä S-market että K-Supermarket ovat pienen kävelymatkan päässä kouluista.

Veikkolassa toimivat peruskoulut ja paikallinen Koti ja kouluyhdistys haluavat puuttua lasten ja nuorten energiajuomien käyttöön ja haastavat kauppiaat rajoittamaan niiden myyntiä.

Energiajuomien haitallisuus koulutyössä on havaittu Veikkolan ja Vuorenmäen kouluissa, ja ongelmalle toivotaan tehtävän jotakin.

Veikkolassa on todettu, että energiajuomia on ostettu varsinkin aamuisin, jolloin jopa neljäsluokkalaiset eli pääsääntöisesti 10-vuotiaat ovat ostaneet energiajuomia.

Energiajuomien nauttiminen tuottaa ylivilkkautta kouluaikana ja vie opettajilta kaikille kuuluvaa opetusaikaa levottomuuksien ja ostoksiin liittyvän rahanlainaamisen selvittämiseen, koulujen ja kouluyhdistyksen kannanotossa todetaan.

Energiajuomien haitallisin ainesosa kofeiini vaikuttaa tunnetusti keskushermoston kautta vähentämällä väsymyksen tunnetta ja lisäämällä vireyttä.

Energiajuoman piristävä vaikutus kestää muutamasta tunnista jopa kymmeneen tuntiin.

Lasten ja nuorten elimistö reagoi kofeiiniin aikuisia voimakkaammin. Lapsille jo pienikin kofeiinimäärä voi aiheuttaa kiihtyneisyyttä, ärtyneisyyttä, jännittyneisyyttä ja levottomuutta.

Kofeiini aiheuttaa elimistössä riippuvuutta. Energiajuomien lopettamisesta voi seurata vieroitusoireita.

Koulut haastavat yhdessä Veikkolan Koti ja koulu - yhdistyksen kanssa Veikkolan alueen vähittäiskauppiaat sitoutumaan rajoittamaan energiajuomienmyynnin vain yli 15-vuotiaille tästä vuodesta alkaen.

Keskustelua lasten ja nuorten energiajuomien käytöstä on käyty useita vuosia monilla paikkakunnilla.

Myynnin rajoittaminen tai kieltäminen on kauppiaille juridisesti hyvin hankalaa, koska laista ei löydy kunnollista vastausta.

Joissakin paikoin kauppiaat ovat laittaneet ikärajoituksia, mutta toisaalta monet kaupanalan toimijat pitävät sitä lainvastaisena.

Veikkolassa S-markettia pyörittävän Varuboden-Oslan toimialajohtaja Bengt Vinberg totesi Uusimaa-lehdessä viime lokakuussa, että VBO toimisi lainvastaisesti, jos jättäisi myymättä energiajuomia jollekin.

Vinberg toivoi kuitenkin kovasti, että eduskunta säätäisi sellaisen lain, joka rajoittaisi energiajuomien myyntiä.

S-ryhmässäkään ei käytäntö ole yhtenäinen, vaan jotkut alueosuuskaupat ovat poikenneet linjasta ja vaativat energiajuomien ostajilta 15 vuoden iän.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella THL:llä on selkeä kanta asiaan. Se suosittaa, että vähittäiskauppiaat rajoittaisivat energiajuomien myynnin yli 15-vuotiaille.

Käytännössä kaupat voisivat lopettaa kokonaan energiajuomien myynnin eli niitä ei myytäisi kenellekään, koska laki ei toisaalta millään tavalla velvoita kauppaa myymään jotakin tuotetta. Tähän ei ainakaan isommat kauppaketjut ryhdy.

(8) kommenttia
Kommentit (8)

Kommentit (8)

On vastuullista vanhemmuutta vaatia kauppiaita ja myyjiä toimimaan vastuullisesti. ”Koko kylä kasvattaa” on ihan hyvä ohje tänäkin päivänä. Lapset ovat meidän tulevaisuus - yhdessä pidämme lapsista myös huolta.
Sari Haapasaari
Kauppiaat eivät tilaa enään energiajuomia tai sitten ne lukkojen taakse ja papereilla todistamaan, että olet eli esim. 16v.
energiajuomat
Koulun alueelta ei poistuta koulupäivän aikana ilman vanhempien anomaa lupaa,
koulupäivän jälkeen vastuu on vanhemmilla. Ei se ole niin vaikeaa!
irwin
Kotoo lähtee
Huttunen V
Juuri näin.. Kaikki kasvatus tai paremmin nykyään sen puutu lähtevät kotoa!! Sen puuttumisen seuraukset näkyvät lehtien sivuilla päivittäin.. Tappoina, pahoinpitelyinä ja kiusaamisena.
Vanhemmuus hukassa..
Eiköhän tällaisten rajoitusten hallinta kuulu jollekkin virallisemmalle taholle kuin koulu-tai kotiyhdistyksille eikä vissiin kauppiaallekkaan....
Ormvägens gubbe
Joillekin alakouluikäisille aamiainen on pari purkkia energiajuomaa. Toisille taas se satsi on koululounas.
Hyperhyper
Eikö se ole kotikasvatuksen tehtävä eikä kauppiaan. Hän saa sitten syyte ja sakon jos myy vahingossa alaikäiselle.
Vanhemmat pitää opastaa.

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä