(4) kommenttia

Veikkolan kirjastolle kolme vaihtoehtoa – ehdolla torin varrelle uudet tilat, johon myös terveysasema voisi muuttaa

Kunnalla on valmiina tyhjä metsäinen tontti Veikkolan keskustassa torin varrella, johon kirjastoa on yhtenä vaihtoehtona kaavailtu.

Veikkolan kirjaston tilaratkaisu pitäisi päättää lähiviikkoina. Kunnassa on viranhaltijatyönä kartoitettu kolmea vaihtoehtoa, joista uusien toimitilojen rakentaminen on kärjessä.

Pöydällä olevat vaihtoehdot ovat nykyisen kirjastotalon remontti ja toiminnan jatkuminen entisellä paikalla, muutto Veikkolan koulun yhteydessä olevaan parakkirakennukseen tai uusien kirjastotilojen rakentaminen Koskentorin varrelle, jossa kunnalla on kaavoitettu tontti.

Hintavertailussa kallein ratkaisu on vanhan kirjastotalon peruskorjaus, jonka on laskettu maksavan noin 2,5 miljoonaa euroa.

Peruskorjaus pitäisi kunnan toimitilapalvelun mielestä tehdä viiden vuoden sisällä. Rakennuksessa on isot korjaustarpeet.

Toinen esillä ollut vaihtoehto on siirtää kirjasto ensi vuonna Veikkolan koululta vapautuviin tiloihin.

Tilat ovat koulun taakse 1990-luvulla tuodussa parakkirakennuksessa, jossa toimivat myös neuvola ja hammashoitola.

Rakennus pitää purkaa viimeistään vuonna 2024 tai hakea uutta poikkeuslupaa.

Kirjastolle saataisiin parakkirakennukseen 200 neliön tilat noin 120 000 euron muutostöillä, jotka mahdollistaisivat myös omatoimikirjaston toiminnan, selvityksessä todetaan.

Jos parakkirakennusta ruvetaan korjaamaan pidemmälle tähtäimelle (10 vuotta), kustannukset ovat noin 1,15 miljoonaa euroa.

Parakkirakennuksen käyttö liittyy myös vanhan kirjaston peruskorjaukseen, jonka aikana tarvitaan väistötilat. Koulun parakkirakennuksessa sellaiset olisivat.

Kolmas vaihtoehto on kokonaan uusien tilojen rakentaminen Koskentorin viereen, jossa kunnalla on tontti. Se on aikanaan ajateltu terveysasemaa varten.

> Olisiko tässä uusi kirjaston paikka Veikkolassa? – Vaihtoehto vanhan kirjaston remontille selvitetään (Viisykkönen 12.9.2019)

Uudisrakennukseen voisi sijoittaa myös terveyspalvelut, jotka ovat hajallaan Veikkolassa. Neuvolan ja hammashoitolan tiloille pitää keksiä kuitenkin joku ratkaisu.

Laskemissa on arvioitu, että kirjaston tilojen osuus uudisrakennuksessa olisi noin 2 miljoonan euron tietämillä. Kirjastolle tulisi tilaa 600-700 neliötä.

Kirjasto ja terveysaseman monitoimitalo voisi olla valmis 2,5-3 vuoden kuluttua hankepäätöksestä.

Kunnan toimitilapalvelut ehdottaa selvityksessään, että Veikkolan kirjasto muutetaan ensi syksynä koulun yhteyteen ja aloitetaan Koskentorin hankkeen suunnittelu.

Veikkolan kirjaston tilakysymys on tällä hetkellä täysin auki. Joku ratkaisu – vaikkapa väliaikainen - pitäisi kuntapäättäjien tehdä, kun ensi vuoden talousraviosta päätetään.

 

(4) kommenttia
Kommentit (4)

Kommentit (4)

Tehdään vanhasta kirjastosta kulttuuri- ja järjestöjen talo. ihana yhdistelmä ja parempi rakentaa uutta ja sitten ylläpitää se kuin hoitaa vanhaa, kun sen pitää vastata nyky-tarpeisiin, mikä on mahdotonta lain mukaan tässä tapauksessa
Alla
Olisi mahtavaa jos saataisiin uudet tilat, jossa olisi myös nykyisessä kirjastossa aktiivisesti toimivalle kerho- ja teatteri ym toiminnalle hyvät uudet tilat ja nämä tarpeet huomioitu.
Kylältä
Lämpimästi tervetuloa uusi terveysaseman + kirjaston monitoimitalo! Tehdään vanhasta kirjastosta kulttuuri- ja järjestöjen talo.
Veikkolan asukas
Olisipa hienoa, jos saataisiin torin laidalle uusi terve rakennus kirjastolle ja terveyspalveluille! Tällä varmaan turvattaisiin em. palveluiden jatkuminen Veikkolassa.
Veikkolalainen

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä