(3) kommenttia

Veikka Gustafsson lähtisi itse kunnostamaan Porkkalan majakkaa

Veikka Gustafssonin olisi halukas kehittämään Porkkalan majakkaa pienimuoiseen vierailukäyttöön.

Monialayrittäjä Veikka Gustafsson olisi valmis vaikka ostamaan Porkkalan majakan, jotta se saataisiin pelastettua rapistumiselta. Liikennevirasto ei ole valmis kunnostamaan majakkaa.

Kirkkonummella asuva vuorikiipeilijänä tunnettu Gustafsson on täynnä paloa Porkkalan majakan puolesta. Hän on vuokrannut majakkaa pienimuotiseen matkailukäyttöön usean vuoden ajan. Vuokrasopimus menee umpeen ensi vuonna.

Porkkalan majakan isäntä Liikennevirasto tiedotti torstaina, että se ei todennäköisesti ryhdy kunnostamaan Porkkalan majakkaa vierailukäyttöön.

Liikenneviraston kolmevuotisessa ohjelmassa on ollut kunnostaa kymmenen majakkaa vierailukäyttöä silmällä pitäen. Majakoista kaksi on viraston mielestä liian kalliita kunnostaa, toinen on Porkkala ja toinen Valassaari.

Gustafsson olisi erittäin kiinnostunut jatkamaan vuokrasopimustaan esimerkiksi 25 vuodeksi tai vaikka ostamaan koko majakan.

Liikennevirasto on myös todennut, että se voisi hyvin luopua useista majakkasaaristaan, joilla ei ole merenkululle merkitystä. 

− Päätökset olisi tehtävä nyt nopeasti, jotta majakan jatkokäyttöä pääsisi suunnittelemaan. Julkisivuremontti olisi tehtävä viimeistää parin vuoden päästä, Gustafsson tähdentää.

Jos kukaan ei käytä - paikka rapistuu

Pahin uhka majakalle on Gustafssonin mielestä se, että sitä ei käytä kukaan. 

Porkkalan majakka sijaitsee hylkeiden suojelualueella. Gustafssonilla on lupa järjestää majakalla 30 tilaisuutta vuodessa. Majakan sisätilat on kunnostettu vasta muutama vuosi sitten, ja ne ovat hyvässä kunnossa.

− Majakalla olisi paljon kysyntää. Sinne on helppo saada hyvin maksavia pieniä ryhmiä vierailuille. Jo tällä nykyisellä luvalla järjestää 30 matkaa, majakalla pystyisi tekemään kannattavaa liiketoimintaa, Gustafsson sanoo.

Suojelurajoituksia voisi Gustafssonin mielestä miettiä myös uudestaan, koska hylkeidensuojelualueen perustamisen jälkeen hyljekanta on kasvanut huomattavasti ja hylkeitä myös metsästetään.

Gustafsson toivoo, että majakalle löytyisi myös muuta kuin matkailukäyttöä.

− Jos luodolla olisi kunnollinen helikopteritaso, olisi paikka oivallinen meripelastukseen käyttöön. Muistetaan esimerkiksi Estoniasta, että ongelmana helikoptereilla oli pitkä matka laskeutumispaikoille. Porkkalan majakalla olisi lämmintä ja suojaa lähellä.

Gustafssonin näkisi, että Porkkalan majakan omistaisi esimerkiksi Helsingin yliopisto. Malli olisi sama kuin Bengtskärissä, jonka omistaa Turun yliopisto ja yksityinen matkailuyritys on majakalla vuokralaisena.

 


(3) kommenttia
Kommentit (3)

Kommentit (3)

Hylkeiden suojelualueen voisi purkaa, paikan vapauttaa takaisin virkistyskäyttöön ja Metsähallituksen valvontakameran laittaa lystin kustantavien veronmaksajien vapaasti nähtäväksi.
Kauko Kukko
Jos majakka on jo näinkin suuresti Gustafssonin hallinnassa, niin eikö olisi järkevintä taloudellisesti hänen myös jatkaa sekä myös kunnostaa sitä ihan omin voimin sillä onhan tuolla kivikasalla oma historiansa ja komia näky muutoin avoimella merellä.
McElliotin muistoa kunnioittaen
Go VG - eiköhän pistetä talkoot pystyyn! Luulisi vireän merikunnan asukkaineen lämpenevän asialle.
Sari Salmi

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä