(17) kommenttia

Vanha periaate murtuu – Veikkolaan ensimmäinen kerrostalo, mutta yksi kerros leikattiin pois

Kerrostalo on sijoitettu uudessa kaavassa K-kaupan taakse metsikköön.

Veikkolan keskusta on saamassa ensimmäisen kerrostalon. Varsinaista maamerkkiä ei pientalotaajamaan ole kuitenkaan tulossa.

Kerrostalo on sijoitettu K-kaupan taakse kunnan tontille. Uusi kaava tuo lisäksi Keskolle mahdollisuuden laajentaa kauppaa ja rakentaa noin 60 autopaikkaa lisää.

Kirkkonummen kunnanhallitus hyväksyi uuden asemakaavan maanantai-iltana. Päätöksestä piti kuitenkin äänestää.

Veikkolalainen Matti Kaurila (kok.) ehdotti, että kaavaan sijoitetun kerrostalon korkeudesta otetaan yksi kerros pois, jolloin jäljelle jäisi kolme ja puoli kerrosta.

Kunnanhallitus hyväksyi Kaurilan muutosesityksen äänin 8-5.

Samalla kunnanhallitus muistuttaa, että kunta varaa kerrostalotontin ensisijaisesti vanhusten ryhmä- ja palveluasuntoja tai senioriasuntoja varten.

> Olisiko jo aika? − Veikkolaan ensimmäinen kerrostalo (Viisykkönen 16.3.2016)


(17) kommenttia
Kommentit (17)

Kommentit (17)

Näin kuntakeskuksessa asuvan entisenä kaupunkilaisena ei voi ymmärtää tuota veikkolalaisten nurkkakuntaisuutta. Vastustetaan viimeiseen asti jotain pientä eläkeläiskerrostaloa!

Kirkkonummi tarvitsee kasvua ja sitä riittää kyllä Veikkolaankin ja yksi keino kasvaa ovat juuri kerrostalot. Onko jossain kunnan strategiassa määritelty Veikkola ikuiseksi tuppukyläksi?

Odottakaas jos se Espoo-Lohja rata joskus rakennetaan niin silloin nykyisestä kylästänne on jäljellä vain muisto.
sdkfz
Rukiveer (ja kumppanit):

Suosittelen veikkolalaisille lähtökohtaisesti kerrostalorakentamista vastustaville tutustumaan esimerkiksi kauniiseen ja idyllisen maaseutumaiseen Vihdin kirkonkylään, joka on asuinmäärältään lähes Veikkolaan kaltainen - mutta jossa on ollut jo 1970-luvulta useita kerrostaloja.

Yllätys kylänraitilla ensi kertaa käyville saattaa olla melkoinen, sillä mm. monien veikkolalaisten pelkäämä lähiömäisyys ja sen tuomat lieveilmiöt eivät ole näkyneet millään ikävällä tavoin katukuvassa tai alueen viihtyvyydessä.

Kunnan kaavoitus määrää toki mihin ja minkälaista asuntotuotantoa toteutetaan. Tuskin asuinympäristöstä tulee kerrostalorakentamisen myötä oletusarvoisesti "länsimäkeläistä", jos vain päättävillä tahoilla on järki kädessä ja suunnitelma millä edetään.
Vesa-Pekka Sainio
Mitä haittaa kerrostaloista on? Sehän on ihan järkevä vaihtoehto! Hieno puukerrostalo voisi olla vaikka Veikkolan tavaramerkki. Tästä näkee miten jämähtänyttä porukkaa päättäjissä on
Veikkolalainen
Tästä se alkaa, kun on yksi kerrostalo rakennettu, miksei rakennettaisi lisääkin?
varautunut
Surullista, että Veikkolankin "kehittymisen" vaikutteina on lähellä häämöttävät kuntavaalit... vaalikaudesta toiseen. Veikkolaan ei tarvita eikä suurimmilta osin haluta kerrostaloasumista. Eri mieltä olevat osoittakoot oikeassa olemisensa esim. "kylä-äänestyksellä". Vaalien välillä kunnallispoliitikkomme viis veisaavat Veikkolan kehittämisestä. Heitä ei näy eikä kuulu missään?? Senioriväestön tilastollisen lisääntymisen varjolla sitten survaistaan kaavoitustamme "Länsimäkeläiseen" suuntaan. Tervetuloa bunkkerit ja lähiöongelmat, vähitellen näin kuitenkin toimitaan. Ensin "smurffikylät" sitten lähiöt ja lähin poliisiasema Porvooseen. Vaihtopenkille joutaisivat jo mm. kunnanjohtaja, kunnanarkkitehti, kaavoitus- ja rakennusvalvonnan viranomaiset.
Rukiveer
Onkos tuo kerroksen vähnetäminen jotenkin vaikuttamassa siihen, että tuleeko taloon hissi.
Olikohan se niin, että olisi oltava 4 kerrosta niin taloon kannattaa laittaa hissi.
Tietenkin senioritalossa on ehdottomasti oltava hissi ja se on oltava tarpeeksi suuri.
Hissitalo
Veikkola on parhaimmillaan pientalovaltaisena "kylänä". Senioriasuntoja voi helposti rakentaa rivitalonomaisesti, ei niitä kerroksia tarvitse olla seniorien asumisessa. Pääkaupunkiseutu on täynnä kerrostaloja, miksi niitä pitäisi Veikkolaankin hamuta?
Hannu
Mikäli kerrosten määrää vähennetään, mutta kerrosneliöt ja rakennusoikeus halutaan säilyttää samana, on seurauksena, että tontille jää vähemmän rakentamatonta piha-aluetta. Riittävät ja viihtyisät pihat ja puutarhat ovat ensiarvoisen tärkeitä palvelu- ja senioriasumisen yhteydessä. Kerrosten lukumäärä ei myöskään automaattisesti vähennä yksityisyyttä, sen sijaan se voi tietyissä tilanteissa lisätä sitä mahdollistamalla väljyyttä rakennuksien välillä. Kuten aina, myös sopivia kerrosmääriä arvioitaessa tulisi tarkastella kokonaisuutta.
Reetta Hyvärinen
Kyllä niitä kerroksia saisi olla reilusti kylän parhaalla paikalla, parantaa yritysten toiminta edellytyksiä ja lähialueen asukkaiden palveluita.
Antero
Veikkolaan mahtuu hyvinkin korkeampia taloja. Ei meillä ole varaa joka paikkaa pitää pientalovaltaisena. Se on ihan järjetöntä. Toivottavasti valtuusto päättää viisaammin
Veikkolalainen
Sääli että yksi kerros otettiin pois. Kun rakentaa, täytyy myös muistaa että asuntojen hinta on halvempaa jos kerroksia saadan lisää. Näin kaikilla on varaa ostaa asuntoja talosta. Miksi tämä mahdollisuus on mahdottomuus monelle päättäjälle? Jos asuu taajamassa, tulee myös muistaa että sinne tulee aina lisää rakennuksia. Mikään ei ole ikuista.
Synd att en våning ströks från planen. Bostadens pris blir billigare ifall man bygger fler våningar. Då har fler råd att köpa lägenhet. Röstar för flervåning då när man föreslår det.
Bodil Lindholm
Rakennuskorkeudesta
Kun kerrostaloja suunnitellaan niin myös naapurit on huomioitava, niin ettei synny tarpeettomia varjostuksia taikka naapuritonti asukkaat jää suotta katseiden alle.

Kirkkonummen pienkiinteistöyhdistys (KPY) ry. on useammassa kaava-lausunnossaan (Esim. Gesterby ja Prikinranta) nostanut tämän asian esille. Pientalo (=Rivitalo/omakoti) asujat voivat olettaa jonkinlaista yksityisyyttä "pihalleen", tai kuten olen joskus leikillisesti sanonut "Ei siinä mitään että näet naapurin nauttivan iltapäiväkahvejaan terassillaan, mutta jos pystyt kertomaan mitä pikkuleipä kahvin kanssa tarjollaan niin ollaan häiritsevän lähellä."

Tässä tapauksessa muistaakseni naapuritonttien takapihat ovat sopivasti poispäin kerrostalosta niin koin ettei edelläkuvattua varjostus/liiallinen silmien alla olo toteudu.
Itse olisin kannattanut esittelijän ehdotusta (4½ krs) sillä kyse on myös kannattavuudesta kuten "isi Veikkolasta" mainitsee ja senioriasuntona sijanti Veikkolan keskustassa mitä mainioin.


KPY, hallituksen jäsen
Jerri Kämpe-Hellenius
Toivottavasti valtuusto ei lämpene kerrosmäärän rajoittamiselle, sillä myös Veikkolassa on koko Suomen tapaan alati kasvavaa kysyntää seniori-ikäisten monimuotoisille asuinmahdollisuuksille. Kunnan tulisi huomioida myös yrittäjien tarpeet eli mahdollinen liiketilojen toteuttaminen suunnitellun kerrostalon katutasolle, riippumatta K-Supermarketin laajennushaluista. Nyt puhutaan kylän parhaasta paikasta rakentamiselle. Tilaisuudesta kannattaa ottaa täysi hyöty irti eikä jarrutella.
Vesa-Pekka Sainio
Päätös ei vienyt yhtään senioriasuntoa pois, koska päätös ei vähennä rakennusoikeutta.
Matti
Senioritasunnot.. ei olisi ollut pahaksi saada muutamaa asuntoa lisää palvelujen vierestä..
.. hyvä Matti!
Riitta
Yksi kerros enemmän olisi ollut rakennuttajalle taloudellisesti kannattavampaa, mutta koska jotkut vastustavat "kerrostaloja" ja "lähiöitä", niin toimitaan näin. Mutta eihän neljä ja puoli kerroksinen talo tee Veikkolasta lähiötä! Mitä tässä pelätään? Jospa vaikka kaivetaan kerroksia maan alle! Piilotetaan nuorten ja senioreiden asunnot! (sarkasmia). Jos asunnoille on tarvetta/ostajia, onko sillä väliä, kurottuuko talo yhden ylimääräisen kerroksen ylemmäksi.
isi Veikkolasta
Matti. Ehdotus siis vei senioriasuntoja pois. Surullista sanon minä
Veikkolalainen

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä