(8) kommenttia

Vanha keskusta sinnittelee – uusi kahvila ja sisustusliike

Sisustusyrittäjä Maria Brunou oli vähän aikaan liikkeineen pois keskustasta, mutta palasi takaisin.

Kirkkonummen ”vanhassa” keskustassa kehitys käy kahteen suuntaan. Tyhjiä ikkunoita on, mutta uusia yrittäjiäkin löytyy paikallista kauppaa elävöittämään.

Kunnan keskustaajaman vanhin osa torin liepeillä on ollut nuukahtamaan päin Prisman ja Kauppakeskus Kirsikan puristuksessa. Sama ilmiö on tuttu sadoilla paikkakunnilla. Kaikesta huolimatta positiivista kehitystäkin on tapahtunut.

Uuden kahvilan viime viikolla Kirkkotallintiellä Porkkalan lukion kohdalla avannut yrittäjä Susan Jönsson sanoo, että tärkeää on taistella mielikuvia vastaan.

– Vuosia on puhuttu ja kirjoitettu, että Kirkkonummelle syntyy uusi keskusta ja keskusta siirtyy. Lopulta ihmiset alkavat uskoa siihen, Jönsson manailee.

Jönsson on yrittäjänä uskonut Kirkkonummen keskustan mahdollisuuksiin jo 1980-luvulta. Hän on pitänyt kampaamoa, kahvilaa, pubia ja yökerhoa. Vuonna 2000 hän avasi edellisen kerran kahvilan, ja se tarjosi paikkakunnalla ensimmäisenä cappuccinoa.

- Näissä kivijalkaliikkeissä on paljon kivoja palveluita, on antiikkia, pizzeriaa, kiinalaista ravintolaa, sisutusliikettä ja niin edelleen kunhan ihmiset vain muistaisivat sen, Jönsson muistuttaa.

Kirjakaupan kohtalo auki

Keskustan yksi iso menetys oli Info-kirjakauppa, jolle ei löytynyt jatkajaa, ja liiketila seisoo tyhjänä.

Tiloja on tarjottu Kirjatori-ketjulle, jonka vetäjä Arto Lahdenperä sanoo harkitsevansa asiaa. Lahdenperä on ollut juuri avaamassa uutta liikettä Ouluun.

Kirjatoreja on pääkaupunkiseudulla kolmessa kauppakeskuksessa. Ketjun taustalla on kustannusyhtiö Gummerus.

Vaikka keskustassa on tyhjiä liiketiloja, on yleinen ilme kohentunut, kun torin remontti sekä parkkipaikka-ja katutyöt on saatu tehtyä.

Kultakauppa-ja kelloyrittäjä Marjut Tolkki kertoo havainneensa kesän mittaan, että parkkipaikkoja löytyy alueelta nyt varsin hyvin. Siihen on Tolkin mukaan vaikuttanut sekin, että alueen työntekijät näyttävät käyttävän uutta parkkitaloa.

Tolkki siirsi liikkeensä kauppakeskuksesta nykyiselle paikalle, jossa liike oli alun perinkin toiminut. Tolkki uskoo vahvasti, että yrittäjä pystyy vanhassa keskustassa toimimaan.

– Ainakin minun kohdallani tämä toimii erittäin hyvin. Asiakkaat löytävät tänne kyllä.

Verholiike palasi juurilleen

Vanhan keskustan paluumuuttaja on myös sisustusliike Miman yrittäjä Maria Brunou. Hän toimi muutaman vuoden vähän loitommalla, mutta avasi 3.11. liikkeensä jälleen Toritiellä samassa liiketilassa, jossa hänen äitinsä piti verholiikettä parikymmentä vuotta. Brunou aloitti sisustusyrittäjän uransa lähellä nykyistä liikettään 10 vuotta sitten.

Pahimpana esteenä yrittämiselle Kirkkonummen keskustassa Brunou pitää tällä hetkellä vuokratasoa.

- Se on ihan käsittämätön. Kollegallani on Mannerheimintiellä oopperan lähellä liiketila, ja siinä vuokrataso on samaa luokkaa kuin täällä. Vuokrilla, joita Kirkkonummen keskustassa pyydetään, ei pysty toimimaan, Brunou vakuuttaa.

Brunou on voinut sovittaa äitinsä omistaman liiketilan vuokratason kohtuulliseksi. Samankaltainen tilanne on myös Tolkilla ja Jönssonilla, he omistavat itse liiketilansa.

- Kyllähän ihmismäärät tässä vanhassa keskustassa ovat vähentyneet vuosikymmenessä oleellisesti. Ennen oli vilkasta, kun Alkokin oli vastapäätä. Aika sirkustaiteilija saa olla, että keksii temput, joilla asiakkaita löytyy. Mutta kyllä hyvällä palvelulla tässäkin pärjää, Brunou toteaa.

Kirjaston laajennus ehkä sittenkin

Vanhan keskustan yhtenä kohtalonkysymyksenä on pidetty pitkään puhuttua kirjaston laajennusta. Siihen on suunniteltu myös pieni konserttisali.

Asia haudattiin jo väliaikaisesti viime vuonna. Valtuusto pyyhki tiukan äänestyksen jälkeen kirjastolaajennuksen pois budjetista, vaikka sille oli luvattu jo valtionavustus. Kunnanjohtaja Tarmo Aarniokin oli viime vuonna jättänyt laajennuksen pois omasta budjettiehdotuksestaan.

Tänä syksynä Aarnio on ollut toista mieltä. Hän ottaisi kirjastolaajennuksen budjettiin. Aarnio perustelee mielenmuutosta muun muassa sillä, että kirjasto pitää joka tapauksessa saneerata ja jos laajennusta ei tehdä samalla, laajennus jää lopullisesti toteuttamatta.

Kirkkonummen valtuustoryhmät neuvottelevat parhaillaan budjetista, josta päätetään kuun lopulla.

Kirkkonummen keskustan pienyrittäjät järjestävät 12.11. tempauksen, jolloin liikkeillä on jatkoaika ja tarjouksia. Useat liikkeet ovat auki ainakin klo 19:ään.

> 51-Arkisto (12.5.) Kauppiaat taistoon keskustan näivettymistä vastaan

> 51-Arkisto (1.9.) Kipinä keräsi tyhjään kauppaan lähes 3 000 vierailijaa

> 51-Arkisto (10.10.) Kirjaston laajennus sittenkin budjettiin

> Keskustan kauppiaat Facebookissa     

(8) kommenttia
Kommentit (8)

Kommentit (8)

Kun arkena asioi keskustassa, ei kokemukseni mukaan parkkipaikkoja ole !!!! Kaikki on täynnä ja keskusta on mielestäni muutenkin ahdas. Olenkin ihmetellyt kun autoja on kaikki paikat täynnä, että missä nämä ihmiset ovat ja asioivat
Minttu
Kyllä se piristäisi kummasti kunnan keskustan katukuvaa, jos "kipinän" performanssi siistittäisiin. Nykyään näyttää lähinnä anarkistivihervasurien pesäpaikalta. Jos jaksaa sotkea, niin kyllä pitäisi jaksaa siivota. Vai eikö "flow" kanna?...
Joppe Joutomies
Hienoa, että saadaan uusia yrittäjiä torin kulmille. Onnea teille!

Kunpa vielä aamuvirkku leipuri ilmestyisi kuvioihin, tuoretta leipää ja pullaa on myös kaivattu edellisen lähdettyä.
elp
Niin se on kyl totta että lukion kohdalla on tupakinstummpeja ja räkä limpejä koululaiset vetävät tupakia aidan ulkopuolella ne haisee tosipahalle se katu on tosi likainen olen huomannut sen.
Rouva
Kävelytie juna-asemalta torille on Porkkalan lukion kohdalla järkyttävässä kunnossa, katu täynnä räkää ja muita eritteitä sekä tupakantumppeja. Ällöttää kävellä siinä, siksi en sinne mene vaikka alueella on paljon hyviä liikkeitä.
Ällö
Hyvä naiset, naisenergiaa keskustaan!
Irma Joutsenvuo
Haastakaa päättäjät. Yrittäjät voisivat haastaa kaikki kunnanvaltuutetut käyttämään oman kunnan palveluja. Ja tekemään jouluostokset täällä.
Elli
Mikäköhän tämä uusi kahvila on nimeltään? Löytyisi ehkä vähän helpommin. WWW-sivut? Facebook?
hhhh

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä