(4) kommenttia

Vanha kansakoulu siirtyi yksityisiin käsiin − uudet asukkaat entisöivät talon ja kehittävät luontomatkailua

Lähellä Porkkalanniemen kärkeä sijaitseva vanha rakennus toimi kansakouluna vuoteen 1944, jolloin alue luovutettiin Neuvostoliitolle. Rakennus ei ole ollut sen jälkeen enää kouluna.

Kirkkonummen kunta on lyönyt lukkoon kaupat Porkkalan vanhasta kansakoulusta, joka myytiin tarjouskilpailussa eniten tarjoavalle.

Koulun ostivat Petri Ahlroth ja Marita Arvela, jotka aikovat kunnostaa ja entisöidä suojellun rakennuksen ja muuttaa itse taloon asumaan.

Viimeksi 1940-luvulla kansakouluna toiminut rakennus on huonossa kunnossa, mutta uusien omistajien mielestä kulttuurihistoriallisesti arvokas, sillä se on säilynyt pääosin alkuperäisessä, uusrenessanssia edustavassa ulkoasussaan.

− Rakennus vaatii perinpohjaisen entisöinnin, jonka suunnittelu toteutetaan yhteistyössä museoalan hallinnon kanssa. Tarkoituksena on palauttaa vaurioituneet rakenteet mahdollisimman lähelle alkuperäistä ja korjaustöissä käytetään perinteisiä rakennusmateriaaleja aina kun se on mahdollista, omistajat kertovat.

Omistajat ovat pitkän linjan luontoharrastajia ja -ammattilaisia, ja heillä on jo valmiina puitteita luontomatkailutoiminnan kasvattamiseen.

Petri Ahlroth toimii Suomen ympäristökeskuksen Biodiversiteettikeskuksen johtajana.

Koululle muuttaa uusien omistajien myötä Borearctia Oy Ltd. Yritys toimii ympäristöalan konsulttitehtävissä, mutta sen toimialaan kuuluu myös luontomatkailu.

− Yrityksen näkökulmasta koulun sijainti, ympäröivä luonto ja muut ympäröivät puitteet ovat optimaalisia. Mikäli lähialueelle myöhemmin perustetaan Porkkalan kansallispuisto, tulee luontomatkailun tarjoajille uutta kysyntää, kansakoulun uudet omistajat toteavat.

Koulu sijaitsee alueella, joka on sisällytetty Uudenmaan arvokkaiksi luokiteltuihin maisema-alueisiin. Maisema-alueeseen kuuluvat myös lähellä sijaitsevat Lähteelän niityt ja Sundsin vanha navettarakennus.

> Kunnan vanha kansakoulu oli myynnissä − talolle löytyi ostaja, jolla on edessä mittava peruskorjaus (Viisykkönen 21.2.)

(4) kommenttia
Kommentit (4)

Kommentit (4)

Toivottavasti uusilla omistajilla on pinkka kunnossa. Ei sen takia että remontti maksaisi niin paljon, vaan siksi että Porkkalantie on niin uskomattoman huonossa kunnossa että joutuvat ostamaan uusia autoja todella usein
Kohta jalkamies
Upea uutinen, kukapa tietää vaikka jotain tämän kaltaista voisi tapahtua Veikkolassa Navalan kartanon kohdalla? Ei kunnan omistuksessa olevan kiinteistön myyminen aina huono asia ole, tässä oiva esimerkki onnistuneesta kaupasta.
VPS
Tämä oli hyvä uutinen. Onnea uusille omistajille!
Anonyymi
Parhaat mahdolliset uudet omistajat saatiin


Sami

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä