Viisykkönen.fi /
Uutiset /
Vammaisten ja vanhusten taksimatkoista syntyi kiista – Saako kunnan laskuun ajaa myös Helsinkiin ja Vantaalle?
09.09.2021
19:02
(8) kommenttia
Vammaisten ja vanhusten taksimatkoista syntyi kiista – Saako kunnan laskuun ajaa myös Helsinkiin ja Vantaalle?
Kunnan korvaamista matkoista on tullut kiistaa jo heti valtuustokauden alkajaisiksi. Kysymys on kuinka laajalla alueella kunnan laskuun voi matkustaa.
Kunta korvaa vammais- ja sosiaalihuoltolain mukaisia taksimatkoja tietyn määrän vammaisille ja ikäihmisille, jotka eivät omin avuin pysty kunnolla liikkumaan.
Matkat on tarkoitettu muun muassa omien asioiden hoitoon ja virkistykseen. Aivan välttämättömät matkat kuten sairaalaan, korvataan Kelan kautta.
Tähän saakka alue, jolla matkoja on saanut tehdä, on Kirkkonummi, Espoo, Vihti ja Siuntio.
Kirkkonummen perusturvalautakunta päätti kaksi viikkoa sitten, että myös Helsinki ja Vantaa otetaan mukaan matkustusalueeseen. Päätös syntyi äänin 6-4.
Päätöstä perusteltiin sillä, että matkoihin oikeutetuilla henkilöillä kulttuuri- ja virkistysmahdollisuudet laajenevat sekä lentämällä tai laivalla matkustettaessa täytyy lähteä Vantaalta tai Helsingistä.
Asia tulee vielä kunnanhallituksen pöydälle, koska puheenjohtaja Timo Haapaniemi (kok.) päätti käyttää otto-oikeutta lautakunnan päätökseen.
Asiassa on nostettu esille vanha Korkeimman hallinto-oikeuden päätös, jonka mukaan henkilö voi hoitaa päivittäiset asiansa Kirkkonummella ja sen naapurikunnissa.
Helsinkiä ei ole pidettävä Kirkkonummen toiminnallisena lähikuntana pelkästään henkilön tarvitsemien palveluiden tai siellä tarjolla olevien Kirkkonummea ja sen naapurikuntia laajempien kulttuuri- ja virkistyspalvelujen vuoksi, oikeus linjasi vuonna 2014.
Tähänkään saakka korvattava matkustusalue ei ole ollut ehdoton. Esimerkiksi lentokentälle tai Helsinkiin on voinut perustelluista syistä saada korvattavan matkan.
Vammaisasiakkailla on lakisääteinen oikeus 18 yhdensuuntaiseen matkaan kuukaudessa. Keskimäärin oikeudesta käytetään Kirkkonummella kunnan kokemusten mukaan reilu kolmannes.
Jos matkustusaluetta laajennetaan ja jos kaikki noin 700 asiakasta tekevät vuodessa yhden edestakaisen matkan Helsinkiin, kustannuslisä on yli 100 000 euroa, kunnassa on laskettu.
Jos puolestaan joka kuukausi puolet asiakkaista tekisi edestakaisen matkan Helsinkiin, kustannuslisä olisi 600 000 euroa vuodessa.
Osa todennäköisesti ei käyttäisi laajennettua oikeuttaan lainkaan, mutta osa voisi tehdä vuodessa hyvinkin monta matkaa Helsinkiin tai Vantaalle, on kunnassa päätelty.
Helsingin matka on kustannuksiltaan kaksinkertainen nykyiseen keskimääräisen matkan hintaan nähden.
Ennen koronarajoituksia vuonna 2019 Kirkkonummella vammais- ja sosiaalipalvelulain mukaiset matkat maksoivat kunnalle noin kaksi miljoonaa euroa vuodessa.
Noin 95 prosenttia kustannuksista syntyi vammaispalvelulain mukaisista matkoista ja loput vanhuksille myönnetyistä matkoista.
Kunnanhallitus käsittelee matka-alueasiaa 13.9.
Kommentit (8)
20.05.2022
17:51
Poliisi pitää ravintolassa tapahtunutta kuolemantapausta tappona – myös ampuma-ase mainitaan
20.05.2022
17:30
Motoristi ajoi harvinaisen vaarallisesti Veikkolassa – poliisi pyytää yleisövihjeitä tapauksen selvittämiseksi
20.05.2022
08:12
Prisman maastoon tulee lähes 500 paneelin aurinkovoimala – rakennustyöt ovat käynnissä
19.05.2022
20:30
Passiruuhka oli yhtä paha 16 vuotta sitten – Kirkkonummella puretaan jonoa reilun kuukauden ajan
18.05.2022
19:17
Palokunnat hälytettiin samaan aikaan neljään maastopaloon, joista kaksi oli Kirkkonummella
18.05.2022
17:01
Sisarravintolat pitivät pintansa Suomen parhaat ravintolat -listalla – tunnustus sekä Kirkkonummelle että Espooseen
18.05.2022
15:16
Poliisikoirat kisaavat Kirkkonummella − Kaksivuotias Patrik antaa välillä medialle lausuntoa SM-kisan tunnelmista
17.05.2022
19:13
Kommentit (8)
Toinen asia on sitten se, että laajennettu matkustamisalue ei sinällään lisää matkustamisen tarvetta, se syntyy asiointien tarpeesta.
Tässä ei siis lähtökohtaisesti ole kyse siitä, kuka matkustaa minnekin "kunnan laskuun". Kuljetuspalvelu on lakisääteinen palvelu jota kunnan on tarjottava vammaisille. Palvelun on tarkoitus korvata sitä, että vammainen henkilö ei pysty matkustamaan julkisilla kulkuvälineillä. Yleisesti ottaen Kirkkonummi on halunnut, että kuntalaisilla on mahdollisuus matkustaa Helsinkiin ja Vantaalle kätevästi julkisilla, myös vapaa-ajallaan. Nyt virkamiesesitys on, että tämä oikeus onkin kohtuuton vammaisten osalta.
Pitäisikö myös HSL-matkakortin käyttö Helsinkiin asti rajoittaa ja tehdä harkinnanvaraiseksi säästöjen aikaansaamiseksi?
Esimerkiksi Keski-Uudenmaan reunakunnissa kuten vaikkapa Nurmijärvellä kuljetuspalveluasiakas voi tehdä tietty määrä matkoja Helsinkiin kuukaudessa. On kummallista, että Kirkkonummella ajatellaan näinkin eri lailla vaikka maantieteellisesti tilanne on samankaltainen.
Kommentoi