(15) kommenttia

Valtuuston kokoa selvitetään vielä – nyt valtuutettuja on 51, mutta riittäisikö pienempi paikkamäärä

Kirkkonummen valtuusto kokoontuu koronan takia toistaiseksi etänä. Valtuutetut voivat olla myös valtuustosalissa läsnä. (kuva 20.4.)

Kirkkonummen kunta selvittää pikaisesti viikon kuluessa, mikä olisi sopiva valtuuston paikkalukumäärä. Laki antaisi mahdollisuuden pienentää valtuustoa.

Asia on joka tapauksessa päätettävä piakkoin, sillä kaikkien kuntien on vahvistettava valtuuston koko tämän vuoden loppuun mennessä siinä tapauksessa, jos paikkaluku on enemmän kuin laki vaatii tai määrää muutetaan.

Kirkkonummen valtuustossa on 51 valtuutettua. Lain määräämä vähimmäismäärä on Kirkkonummen kokoiselle kunnalle 43.

Kirkkonummen kunnanhallitus palautti maanantaina asian yksimielisesti uuteen valmisteluun.

Alun perin oli ajatus, että asia menee niin sanotusti rutiininomaisesti ja paikkaluku pidetään ennallaan

− Asiaa selvitetään ja vertaillaan mitä muut kunnat tekevät. Samalla mietitään mitä valtuuston pienentäminen merkitsisi demokratian ja edustavuuden kannalta, kunnanhallituksen puheenjohtaja Timo Haapaniemi (kok.) sanoo.

Kuntalaissa on määrätty valtuuston minimikoot portaittain asukasluvun mukaan. Paikkamäärä on oltava aina pariton luku. Paikkaluku vahvistetaan kerran neljässä vuodessa ennen kuntavaaleja.

Valtuustoon vaaditaan vähintään 51 valtuutettua, kun kunnan asukasluku on yli 50 000. Kirkkonummen asukasluku on nyt vähän yli 40 000.

Valtuuston koon muuttaminen ainakin alaspäin on poliittisesti arka asia.

Suomen suhteellinen vaalitapa suosii selkeästi suuria ryhmiä, kun taas pienten ehdokasryhmien ja puolueiden on vaaleissa vaikeampaa päästä äänikynnyksen yli ellei vaaliliittoa ole solmittu.

Kirkkonummella nykyistä valtuuston paikkalukua on perusteltu perinteisesti myös asutuksen ”hajanaisuudella” ja kolmella erillään olevalla taajamalla. Alueellinen edustavuus on haluttu turvata.

Helsingin seudun kehyskunnista Nurmijärvellä, Tuusulassa ja Järvenpäässä on 51 valtuutettua.

Sen sijaan esimeriksi Vihdissä ja Sipoossa on valtuuston koko 43. Molemmat kunnat ovat asukasluvultaan noin 10 000 pienempiä kuin Kirkkonummi.

Espoossa valtuutettuja on 75, kun vähimmäismäärä olisi 67.

Kirkkonummen kunnanhallitus päättää valtuuston koosta 7.12. ja valtuusto 14.12.

(15) kommenttia
Kommentit (15)

Kommentit (15)

Oman edun tavoittelijoita kyllä löytyy vallankin jos on kyse tonteista
Anonyymi
”Eletään vaikeita aikoja” nimimerkille voin todeta, että Gerkmanin esitys on nimenomaan vastuullinen. Kunta EI OLE yritys, kunta on demokratia. Sitä pitäisi kunnioittaa. Eli lautakuntien määriä ja niiden jäsenmääriä tulisi kasvattaa. Demokratian käsitys on muuten häipymässä ja muuttumassa harvainvallaksi.
Tero Strand
Tuo on ihan sopiva määrä, mutta kansa valitsee monasti sinne varsinaisesti vain oman edun ja imakonsa tavoittelijoita joilta muiden edustaminen tyystin unohtuu ja näin on ikävä kyllä tälläkin hetkellä....
Uffe, evp
Mitä isompi väki sen huonompi soppa turhat kokit pois
Järkeä peliin
Valtuusto on kunnan ylin päättävä elin ja sen koko pitää ehdottomasti säilyttää nykyisellään, eikä missään nimessä mennä laskemaan. Valtuustolla pitää olla arvo- ja sananvaltaa asioissa tulevaisuudessakin. Lautakuntien määrää ja niiden kokoonpanoja tulisi sen sijaan vähentää minimiin. Sieltä ne isot säästötkin tulisivat. Mikael Gerkmanin esitys on perusteluiltaan täysin vastuuton ja kestämätön, ei jatkoon!
Eletään vaikeita aikoja
Jos valtuuston kutistaminen johtaisi jouhevampiin kokouksiin, pienempiin kuluihin ja silti kaikki ääniä saaneet ryhmät olisivat edustettuja, niin suosittelisin lämpimästi.
ex-luottamushenkilö
Tämä on todellista pelin politiikkaa. Ei kai porukka näin halpaan voi mennä. tai uskon meillä, kyllä voi.
Pelisiirto1
Siinähän hyvä säästönpaikka köyhässä kunnassa ei siellä väenpaljous auta se on nähty
Säästötili
Valtuuston kokoa voinee pienentää. Kunnan hallintosääntöä pitää samalla uudistaa siten, että vain isot linjat päätetään valtuustossa. Asiantuntijavaltaa siirretään enemmän lautakuntiin ja sitä kautta lautakuntien jäsenmääriä pitää suurentaa. Isommalla lautakuntien jäsenten määrällä saadaan vastapainoa ns. "virkahenkilövallalle", josta joskus puhutaan. Kaikki viisaus ei asu valtuustossa. Kokemusta on.
Mikael Gerkman
Hyvä että mietitään, en usko että demokratia kärsii jos valtuutettujen määrä pienenee.

Ottaen huomioon että pienin äänimäärä jolla on valtuustoon päässyt viime kuntavaaleissa on vain 63, ei olisi pöllömpää pienentää määrä sinne 43:een näin alkuun. Kirkkonummella on tällä hetkellä edustajien määrä per asukas noin 4.5 kertaa suurempi kuin Espoossa, eiköhän mekin pärjätä pienemmällä edustuksella.
Timo
Josko siinäkin pätee sanonta porukassa tyhmyys tiivistyy
Anonyymi
Aina kun pienennetään jotain kunnallista elintä, heikkenee demokratia. Lautakuntien määrää on ajettu alas ihan liikaa ja se on jättänyt puolueissa vallan vain muutamille. Demokratian kannalta kehitys on ollut huonoa Suomen kunnissa. Päätöksen teon joustavuuden kannalta voi olla toisin. Kumpaa siis haluamme? Demokratiaa vai joistavaa päätöksentekoa?
Tero Strand
Hienoa että asiaa nyt mietitään - päädytään sitten nykyiseen tai pienmpään kunnanvaltuutettujen lukumäärään. Kunnanvaltuuston on myös kriittisesti arvioitava itseään!

Olen laskenut kuntavaalien 2012 ja 2017 tuloksista, että kaikki samat rymittymät, eli puolueet, olisivat olleet edustettuina sekä nykyisen 51:n tai pienemmän 43:n valtuutetun kunnanvaltuustossa.


Jerri Kämpe-Hellenius
Haapaniemi vanhana kettuna pitää demokratian ja edustavuuden puolta,vaikka tosiasiallinen syy on pelko valta-aseman menettäminen.Vaalit saattavat puöräyttää asemat aivan uusille muodoille,kun loikkarit ja hajoamiset muovaavat kenttää uudelleen.Marin veto tuo soppaan myös omat mausteensa.
hyvä hanke
Ihan oikein, säästö se on pienikin säästö.
JH

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx