(1) kommentti

Valtuuston ex-puheenjohtaja kunnostaa seurantaloa

Järsö uf:n puheenjohtaja Gustaf Åberg viettää vapaa-aikaansa kunnostamalla seurantaloa.

Kun pitkään Kirkkonummen valtuustossa vaikuttanut Gustaf Åberg jätti politiikan, jäi aikaa muun muassa yhdelle intohimolle: Järsön seurantalon kunnostukselle.

Järsön uf:n seurantalo Bergåsa Porkkalanniemellä on yksi Kirkkonummen kahdeksasta ruotsinkielisestä nuorisoseurantalosta ja yksi vilkkaimmin käytetyistä. Talolla tapahtuu käytännössä joka päivä. Arkisin seurantalolla toimii päiväkoti, esikoulu ja iltapäiväkerho. Iltaisin ja viikonvaihteessa nuorisoseuranväki harrastaa.

Aivan Porkkalantien varrella olevan Bergåsan ohittaneet ovat huomanneet jo pitkään, että taloa kunnostetaan ja laajennetaan. Asialla on ollut kolmen miehen talkooporukka: Åbergin lisäksi laajennuksen ovat nikkaroineet Lasse Kullberg ja Kurt Laine.

- Kolme vuotta sitten tehtiin sokkeli, nyt puuttuu lähinnä listat ja tapetit sekä joitakin viimeistelytöitä, Åberg kertoo.

Talolle on rakennettu uutta tilaa näytelmäkerholle, joka on saanut kunnolliset näyttämöntakaiset tilat maskeerauspöytineen ja –peileineen. Näyttämö on tällä viikolla kovassa käytössä, kun näytelmäkerhon uutuus ”Att vara vi” pyörii yleisölle.

Toisessa päässä taloa on rakennettu lisää tilaa yksityisen päiväkodin ja iltapäiväkerhon tarpeisiin sekä harrastetilaa seuralle.

Salia voisi laajentaa, mutta tie vastassa

Vanha nuorisoseurantalo on ikuinen projekti, sen Åberg hyvin tietää. – Kun toiseen päähän pääsee, alkaa remontti alkupäästä uudestaan.

Paras palkka mittavasta rankennustyötä on Åbergin mukaan se, että talolla on paljon käyttöä ja tilat tulevat tarpeeseen. – Tätä toimintaa on hauska katsoa. Sen olen aina sanonut. Jos rupean valittamaan, että paikat kuluvat käytössä ja lakka lattiassa kuluu, siinä vaiheessa heittäkään ulos, Åberg sanoo.

Järsön nuorisoseuralla on runsaat 300 jäsentä, joista satakunta harrastaa meripartiotoimintaa. 

Kaikenlaisen pikku kunnostustyön jälkeen seuraavaksi Åbergilla olisi edessä talon keittiöremontti. – Tietysti saliakin olisi hyvä suurentaa, mutta Porkkalantie on vastassa. Sinne päin laajennus ei enää mahdu, Åberg pohtii.

Kallein työ Bergåsassa on ollut talon uusi peltikatto. Kirkkaana kiiltävä paikan päällä tehty katto tuli maksamaan 100 000 euroa.  Talkootyönä tehty talon laajennus on maksanut noin 50 000 euroa. Rahaa on saatu kunnalta, Suomen Kotiseutuliitolta ja Säästöpankkisäätiöltä. Lainaakin on seuran pitänyt lisäksi ottaa.

Kyläkoulu uhattuna

Bergåsaan valmistuu lisätilaa päiväkoti-, iltapäiväkerho- ja esikoulutoiminnalle. Vanhempien yhdistysmuotoisena pyörittämä yksityinen päiväkoti aloitti jo 1976. Iltapäiväkerho on Bergåsassa toiminut vuodesta 2012.

Lasten päivätoiminta on osin riippuvainen Åberg mukaan läheisen Friggesbyn kyläkoulun kohtalosta. Friggesby on Karubyn koulun ohella viimeinen pieni kyläkoulu Kirkkonummella sen jälkeen, kun Oitbacka lopetetaan Sjökullan oppimiseskuksen valmistuttua.

Friggesbyn toiminta oli viimeksi uhattuna viime joulukuussa valtuuston budjettikokouksessa. Silloin koulu sai jatkoaikaa tiukassa äänestyksessä luvuin 25-23.

Jos kyläkoulu lopetetaan, on Åbergin mukaan erityisesti iltapäiväkerhon toiminta vaikeaa, koska lähellä olevaa koulua ei enää olisi, ja matkat olisivat hankalia.

Politikkaan ei enää kaipuuta

Åberg ehti olla Kirkkonummen kunnallispolitiikassa parikymmentä vuotta. Valtuustoon hän tuli vuonna 1993. Viimeisen kauden hän oli valtuuston puheenjohtaja ja sitä ennen kahdeksan vuotta kunnanhallituksessa. Eduskuntaankin hän pyrki kolme kertaa.

Politiikasta kokonaan luopuminen tuli monelle yllätyksenä, Åberg ei enää pyrkinyt kuluvalle kaudelle valtuustoon eikä muihinkaan luottamustehtäviin. Åberg kertoi olevansa turhautunut. Erityisesti hän syytti valtiota, joka työntää kunnille lisätehtäviä, vaikkei varaa siihen olisi.

Åberg on keskittynyt pyörittämään omaa yritystä, joka tuo maahan sähkötarvikkeita.

- Politiikkaan en ole kaivannut hetkeäkään, Åberg vakuuttaa.

Arkisto (6.4.) Seurantaloilla näytellään vielä  


(1) kommentti
Kommentit (1)

Kommentit (1)

Kyllä Kirkkonummella ruotsinkieliset nuoret pärjäävät mukavasti. Kahdeksan nuorisoseuraintaloa jotka saavat joka vuosi hyvät talkooavustukset kunnalta peruskorjauksiin jne. Hienoa että on aktiivista toimintaa ja varmasti tekemistä riittää joka iikalle.

Kattohuolet näyttäisivät kuitenkin olevan yleisiä, Ljunghedassakin on ollut jo vuosia tekeillä reilusti yli 100.000 euron kattoremppa, jonka korjaamiseen kunta on osallistunut avokätisesti. Toivottavasti nämä katot saadaan kuntoon, sillä ne vievät loppupeleissä melkoisen summan rahaa veronmaksajilta!

Esimerkillistä vapaaehtoistyötä entiseltä kuntapampulta!
tsemppiä remppoihin!

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä