(14) kommenttia

Valtuusto oli seota kaavojen kanssa

Valtuusto pyöritteli jälleen kaavoitusohjelmaa, mutta muutoksia ei tällä kertaa tehty.
Toimittaja: 

Kirkkonummen valtuusto sotkeutui taas pahemman kerran vuotuisen kaavoitusohjelman käsittelyssä. Långvikin hotellialueen suunnittelu meni yksimielisesti läpi.

Kaavoitusohjelmassa päätetään vuosittain, mitä ja missä järjestyksessä uusia kaavoja tehdään. Järjestystä on perinteisesti pyöritelty edestakaisin.

Eniten julkisuutta saanut Långvikin hotelli-ja jäähallisuunnitelmat menivät aika pienellä keskustelulla.

Muutamissa puheenvuoroissa ihmeteltiin sitä, miten Långvikin hanke on tuotu päätettäväksi.

Perussuomalaisten Pekka M. Sinisalo totesi, että omistajien taholta Långvikin hankeessa on ollut painostuksen tuntua. Itse hanketta Sinisalo piti kuitenkin erinomaisena.

RKP:n Corinna Tammenmaa ihmetteli, miksi Långvikin hankkeella on niin kiire, että se ajaa monen projektin ohi. Tammenmaa muistutti, että kaavoituksessa on Kirkkonummella ruuhkaa.

Kokoomuksen Thorolf Sjölund huomautti, että perinteisesti kaavoituksessa yrityshankkeet ajavat asuntokaavojen ohi. Sjölund otaksui, että kaava tehdään konsulttityönä maanomistajan laskuun.

Hyvällä maankäyttösopimuksella on Sjölundin mukaan hyvät mahdollisuudet saada Långvikiin nykyistä paremmat liikenneyhteydet sekä vesi-ja viemärilinjat.

Valtuustossa kysyttiin myös miten Venäjään kohdistuvat pakotteet vaikuttavat Långvikin kaavoitukseen.

Kirkkonummen hallintojohtaja Christoffer Masar totesi, että pakotteet koskevat vain rahaliikennettä. Långvikin omistajayhtiö on Masarin tietojen mukaan suomalainen, ja rahaliikenteen seuranta kuuluu pankeille – ei kunnalle.

Valtuusto päätti yksimielisesti ottaa ensi vuonna Långvikin kaavoitusohjelmaan.

Kirkkolaaksosta äänestettiin

Toinen uusi hanke, joka on tänä vuonna otettu ehdolle kaavoitusohjelmaan, on Kirkkolaakson liikekeskuksen asemakaavan tarkistus. Tarkoitus on muuttaa kaavaa siten, että Kauppakeskus Kirsikan parkkipaikalle voitaisiin tehdä myös kulttuuritiloja. 

Valtuustossa ihmeteltiin, mistä kaavamuutoksen ehdotus on tullut. Ari Harinen (sd.) esitti, että Kirkkolaakson kaavamuutos otetaan pois kaavaohjelmasta, koska alueen omistajan eli seurakuntayhtymän kantaa kaavamuutoksesta ei ole tuotu valtuuston tietoon.

Harisen mukaan seurakuntayhtymä ei ole esittänyt kaavan muuttamista.

Kunnanjohtaja Tarmo Aarnio mukaan esitys kaavan muuttamisesta on tullut kauppakeskuksessa toimivilta yhtiöiltä. Seurakuntayhtymä on Aarnion mukaan  ilmoittanut seuraavansa kaavamuutosta mielenkiinnolla.

Äänestyksessä Harisen esitys hävisi äänin 15-32, joten Kirkkolaakson kaava on ensi vuonna kaavoitusohjelmassa.

Sarvvik-Sundsbergia ei ryhdytä vielä kaavoittamaan

Valtuustossa Jens Sörensen (kok.) esitti, että Sarvvik-Sundsbergin osayleiskaavan tekoon ryhdyttäisiin ensi vuonna vuoden 2018 sijaan.

Sörensen ihmetteli, miksi aluetta ei ole ryhdytty kaavoittamaan jo vuosia sitten. Kysysmys on metsäisestä alueesta, joka on ensimmäisenä vasemmalla kun tullaan Kirkkonummelle päin Espoonlahden sillan yli. Alueelle on uudelta moottoritieltä liittymä.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Raija Vahasalo (kok.) kaipasi jotain tolkkua kaavoitusohjelman käsittelyyn, joka on joka vuosi samanlaista eteen-ja taaksepäin vellomista.

Kunnanarkkitehti Tero Luomajärvi vetosi voimmakkaasti, ettei kaavoitusohjelmaan tehtäisi suuria muutoksia. Luomajärven mukaan kaavoitus pitää olla johdonmukaista ja pitkäjänteistä ja lisäksi yhteisesti on sovittu, että kaavoituksen painopiste on nyt kuntakeskuksessa, Masalassa ja Jorvaksessa.

Yhdyskuntatekniikan toimialajohtaja Jari Tirkkonen totesi, ettei kunnalla ole sentin lanttia resursseja ottaa uutta osayleiskaava ensi vuonna valmisteluun.

Sörensenin ehdotus kaatui selvästi äänestyksessä eikä Sarvvikin-Sundsbergin kaavoitusta siten aikaisteta.

Kaavoitusohjelman käsittely uhkasi tavan takaa lipsua tulevien kaavojen sisältöön. Usean valtuutetun ja virkamiehen suulla muistutettiin, että nyt päätetään vain ja ainoastaan, mitä kaavoja tehdään ja milloin.

Kaavoituskeskustelu jatkui yli kaksi tuntia. Muutaman äänestyksen jälkeen kunnanhallituksen esittämään kaavoitusohjelmaan ei tullut kuitenkaan mitään muutoksia.

Vuosi sitten kaavakeskustelu poukkoili samalla tapaa. Silloin tehtiin yksi iso muutos: Långvikin-Tanskarlan alueen osayleiskaavaa myöhennettiin. Nytkin se on ohjelmassa, muttei vielä ensi vuonna. Sen sijaan Långvikin hotellialueelle ryhdytään ensi vuonna tekemään asemakaavaa.

Valtuuston kokous keski noin viisi tuntia. Valtuuston puheenjohtaja Ulf Kjerin (RKP) vetosi ainakin pariin otteeseen valtuutettuihin, että puheenvuoropyyntöjä hillittäisiin ja puheita lyhennettäisiin. 

Kjerin muistutti kello 22 jälkeen, että useimmat läsnäolijat ovat menneet töihin jo 15 - 16 tuntia sitten.

Valtuusto illalla: Mitä tehdään Långvikin suunnitelmille? 

 

  

(14) kommenttia
Kommentit (14)

Kommentit (14)

"Yksi Venäjän valtion tavoitteista on käyttää KHL-liigaa pehmeän vallan välineenä."
http://www.mtv.fi/sport/jaakiekko/khl/artikkeli/video-miksi-venajan-valtio-tukee-tappiollista-khl-aa/4300348
Långvikin laajennushanke on yksi osa tuon tavoitteen saavuttamista.
Paula Leino
Facebookissa.... Aina porukka lukee jotain medialehtiä ollessaan päättämässä kuntaakoskevista asioista.
Tällaista tämä touhu on
Facebook
Kyllä havainto oli varmasti oikea. Ainakin Vihreä ryhmä keskustelee hyvin aktiivisesti keskenään oman suljetun fb-ryhmän kautta. Saamme sitä kautta myös tärkeää tietoa niiltä lautakunnan jäseniltä jotka eivät ole valtuutettuja. Vihreässä päätöksenteossa on koko ajan sekä yhdistyksen hallitus että valtuutetut reaaliajassa mukana. Koska meillä ei ole ryhmäkuria, saattaa joissakin asioissa olla hajontaa mutta pääsääntöisesti ryhmämme on hyvinkin yhtenäinen johtuen juuri yhteydenpidosta kokouksen aikana. Valtuustossa ei koskaan tiedä mikä tai mitä nostetaan keskusteluun ja siksi keskustelu on tärkeää.
Tiina Karlsson, valtuuston II vpj. Vihr.
Näyttä ihan siltä kuin suurin osa porukasta olisi Facebookissa.

Yhdeltä valtuutetulta sain FB-viestin kokouksen aikana.
kari vierinen
Mutta onhan se hyvä saada oma KHL-halli Kirkkonummellekin, onhan

http://m.iltalehti.fi/khl/2014090218625944_jr.shtml
Harasoo KHL
Kiitokset Paula Leinolle hyvästä ja asian ytimeen menevästä kommentista. Olen henkilökohtaisesti erittäin pettynyt valtuuston toimintaan tässä asiassa.
Juha Blomfelt
En oikein usko vahinkoon ryssä-sanan käytössä, kyllä se sen verran tapetilla on ollut aivan kuten sana neekeri, nekru, jonka suurin osa myös tunnistaa ja hyväksyy sen halveeraavan merkityksen. Ei ruotsinkieliset nyt niin irrallaan voi olla maailman menosta.
Touho
Nimi Långvik tuntuu useimmiten nykyään viittaavan ensisijaisesti Långvik Congress Wellness Hotelliin ja/tai sen taustalla olevaan yhtiöön Långvik Capitaliin. Mielestäni on luontevaa puhua hotelliin ja jäähalliin liittyvästä kaavahankkeesta hotellin nimellä, vaikka ymmärrän hyvin kyläläisten närkästyksen terminologiaa kohtaan.

Valtuuston keskustelua aiheesta oli hämmentävää kuunnella. On erikoista, ettei yksikään valtuutettu katsonut tarpeelliseksi ehdottaa edes Långvikin kaavahankkeen lykkäämistä vuodella tai parilla. Kiirehtimistä kritisoitiin, mutta pelkäksi puheeksi se jäi. Kannattivatko kaikki hanketta, vai eikö kukaan uskaltanut tehdä muutosehdotusta? Pelkäsivätkö valtuutetut sellaista leimaa ja kohtelua, jota aikanaan saivat kokea "neuvostovastaisiksi" leimatut henkilöt? Joistakin muista kaavoitusohjelman yksityiskohdista kyllä äänestettiin.

Hallintojohtajan vastaus pakotteita koskevaan kysymykseen oli ylimalkainen ja välttelevä, eikä siitä selvinnyt, oliko vastaaja edes perehtynyt aiheeseen. Ensimmäisen pakotteista mainitsevan valtuutetun puheenjohtaja keskeytti nuijanpaukutuksella. Tuli vaikutelma, että tästä asiasta ei saa puhua eikä kysyä.

Olisi kiinnostavaa kuulla alueen asukkaiden näkemyksiä aiheeseen. Ehkä niitä prosessin edetessä pääseekin kuulemaan.
Paula Leino
No onneksi kuntalaiset eivät seuraa valtuuston kokouksia (evvk) eikä media kirjoita yksityiskohdista. Joku voisi vaikka loukkaantua. Tai sitten ei, jos kyse oli väärinkäsityksestä.
hyi hävetys!
Rysittely, se on totta. Kuvittelisin, että se oli kuitenkin lipsahdus ruotsinkieliseltä valtuutetulta, Ruotsiksihan venäläisiä kutsutaan ihan yleiskielessä ryssar.
Paavo Rantalainen
Eräs valtuutettu ryssitteli Långvikin mahdollisen jäähallihankkeen takana olevia henkilöitä. Täysin asiaton ja valtuustoon sopimaton kommentti! Häpeämisen paikka!
hyi hävetys!
Yleisesti on puhuttu Långvikin hotelli-ja/tai jäähallisuunnitelmista ja lyhyemmin Långvikin hankkeesta.
Paavo Rantalainen
Kohti tulevaisuutta! Olen erittäin pettynyt mutta en suinkaan yllättynyt, että niinkin kriittistä hanketta kuin Sarvvik-Sundsberg viedään kaavoitukseen vasta vuosien päästä, kun moottoritie on ollut kaksi vuotta jo valmiina. Suorastaan häpeällistä mielestäni. Avasin ajatuksiani facebook-seinälläni.
Jens Sörensen
"Valtuusto päätti yksimielisesti ottaa ensi vuonna Långvikin kaavoitusohjelmaan." nimimerkki lukihäiriöinen Långvikista tiedustelee, mitä tämä lause tarkoittaa? Aluksi kirjoituksessa puhutaan Långvik Span rakennushankkeeesta. Sitten puhutaan Långvikista. Me Långvikin asukkaat asumme Långvikissa. TANSKARLAN vanha KURSSIKESKUS on nykyisin Långvik Spa -ei suinkaan Långvik. Långvikin kaavoitusohjelma on ihan eri asia kuin Tanskarlan kylpyläalueen kaavoitus. Eli kumpaa lauseella tarkoitetaan ?
Helena Königsbäck

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä