(3) kommenttia

Valtuusto kuunteli infoa kunnan jätti-investoinneista − pian voi olla käynnissä kaikkien aikojen rakennustyöt

Valtuuston aluksi puheenjohtaja Anders Adlercreutz onnitteli 80 vuotta täyttänyttä valtuutettu Veikko Vanhamäkeä, joka on ollut mukana Kirkkonummen päätöksenteossa 45 vuotta.

Kirkkonummen valtuustolla oli maanantai-iltana erityisen lyhyt esityslista. Siksi aikaa oli varattu kokouksen jälkeen infolle kunnan mittavista rakennusinvestoinneista.

Kirkkonummella on kasaannut lähivuosille erityisen paljon rakentamistarpeita. Suurin osa on koulutiloja, joita on jouduttu kiirehtimään sisäilmaongelmien takia.

Lista on pitkä: Pääkirjastoa rakennetaan jo, seuraavina aloitusvuorossa ovat Jokirinteen oppimiskeskus, hyvinvointikeskus sekä Veikkolan päiväkoti ja koulun laajennus.

Jatkossa häämöttää jo koko Gesterbyn koulukeskuksen uudistaminen sekä Nissnikun koulun remontti ja laajennus. Gesterby, hankenimeltään GWG, on näillä näkymin kunnan suurin rakennushanke.

Jos suunnitelmat pitävät ja päätöksiä syntyy, ensi talvena Kirkkonummen keskustassa saattaa olla käynnissä mittavimmat rakennustyöt kuin koskaan aiemmin eli pääkirjasto, Jokirinne ja hyvinvointikeskus.

Kyseiset kolme hanketta ovat arvoltaan jo noin 100 miljoonaa euroa eli suurin piirtein saman verran kuin kunnalla on tällä hetkellä velkaa.

Valtuustossa olivat rakennushankkeita valottamassa yhdyskuntatekniikan vt. toimialajohtaja Anna-Kaisa Kauppinen ja toimitilapäällikkö Jarno Köykkä.

Kaikista ajankohtaisimmat hankkeista ovat Jokirinteen suurkouluja ja päiväkoti sekä hyvinvointikeskus.

Hyvinvointikeskuksen kustannukset ovat nousseet huimasti sitten edellisen arvion vajaat kolme vuotta sitten, 27 miljoonasta 43 miljoonaan.

Keskuksen rakentamispäätös pitäisi tehdä kevään kuluessa, jos mielitään päästä rakennustöihin ensi talvena.

Jokirinteen oppimiskeskuksesta ovat urakkatarjoukset sisällä, ja niistä pitäisi päättää 17.4. Rakentamaan voitaisiin päästä jo tämän vuoden lopulla.

Pientä jännitystä on ilmassa, millä hinnalla rakennusfirmat ovat valmiita urakan ottamaan. Tähän saakka on puhuttu 38 miljoonan euron kustannusarviosta.

Ilmeisesti suuria yllätyksiä ei ole tulossa. − Hyvältä näyttää, Köykkä totesi valtuustolle ja vetosi siihen, ettei tässä vaiheessa voi muuta kertoa.

Virkamiehiltä tivattiin aika vähän sitä, miksi kustannusarviot ovat heittäneet niin pahasti kirjaston ja hyvinvointikeskuksen kohdalla.

Sekä Köykkä että Kauppinen ovat nykytehtävissään aika tuoreita, eivätkä lähteneet arvioimaan vanhoja kustannusarvioita.

Köykkä oli vertaillut joitakin terveyskeskusten ja sairaaloiden lopullisia hintoja viime aikoina.

Kirkkonummen hyvinvointikeskuksen uusi hinta-arvio ei vertailun mukaan poikkea mitenkään oleellisesti uusimmista hankkeista Uudellamaalla.

Valtuutettu Eero Lankia (kesk.) vaatii päättäjille parempaa ja ajankohtaisempaa tietoa kustannuksista. − On hyvin kiusallista, että todella isot kustannusnousut vain tupsahtavat päättäjille.

Toimialajohtaja Kauppinen lupaili, että jatkossa kustannusarvioita päivitetään useammin, etteivät vanhat laskelmat jää vuosiksi elämään.

− Ei tänne (valtuusto) viranhaltijanakaan ole kiva tulla lynkattavaksi kerran viidessä vuodessa.

Rahasta puhuttiin oikeastaan aika vähän. Outi Saloranta-Eriksson (vihr.) yritti kysyä lopuksi, mikä on koko paketin hinta.

− 150 miljoonaa, oli varovainen vastaus.

Kirkkonummen kunnan ei ole tarkoitus omilla rahoillaan toteuttaa kaikkia talonrakennushankkeitaan.

Hyvinvointikeskus on jo päätetty myydä kiinteistösijoittajalle ja vuokrata sitten kunnalle tilat.

Samantyyppisiä rahoitusratkaisua on harkinnassa erityisesti Gesterbyn koulukeskuksen uusille rakennuksille.

Paitsi uusia rakennuksia myös väliaikaisia tiloja joudutaan hankkimaan lähiaikoina.

Gesterbyn koulukeskukseen ollaan hankkimassa kaksi uutta parakkirakennusta noin 500 oppilaalle. Tiloja varaudutaan vuokraamaan jopa 10 vuotta.

Samoin Nissnikun koululle ja Kirkkoharjun koululle keskustaan on tulossa väistötiloja.

Väistötilahankinnat, vaikka ovat vuokratiloja, ovat niin suuret, että päätökset tulevat valtuuston käsittelyyn yhdessä nipussa.

(3) kommenttia

Kommentit (3)

Valtio joutuu ottamaan Kirkkonummen huostaansa nykymenolla.
Oleskelijat ja niiden "aikaansaannokset" tulevat liian kalliiksi.
Uusia maksajia on tullut ja tällä menolla tulossa liian vähän.
varat loppuu
Pitäs jonkun pistää nämä vetkuttelijat järjestykseen. Siitä sitä lisähintaa tulee.
UUPS
Kunnassa on hoidettu rakennuksia niin huonosti, että investointitarve on todella kova. Toivottavasti päättäjiltä riittää rohkeutta tehdä hyviä päätöksiä ja hoitaa huonosti hoidettujen rakennusten tilat kuntoon. Tämän artikkelin lista on vain jäävuoren huippu. Tekemättä jätetyillä töillä on hintansa.
Peruskorjauksen ja laajennuksen tarpeessa on mm. Kantvikin koulu, jossa oppilaat ja henkilökunta jo oireilee sisäilmalle.
syytä olla huolissaan

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx