(5) kommenttia

Valtuusto illalla: Mitä tehdään Långvikin suunnitelmille?

Teemu Selänne ja Långvik Capitalin toimitusjohtaja Roman Rotenberg kertoivat elokuussa hallihankkeestaan Långvikiin.

Kikkonummen valtuuston pöydällä on tänään kaavoitusohjelma, johon on nopealla tahdilla tuotu kaksi muutosta: Långvikin hotelli-ja hallihanke sekä Kirkkolaakson kauppakeskus.

Kunnanvaltuusto käsittelee vuosittain kunnan kaavoitusohjelman, jolla määritellään mitä alueita ja kohteita kaavoitetaan lähivuosina ja missä järjestyksessä. Yleensä kohteiden järjestykseen laittaminen vaatii pitkät keskustelut ja äänestykset.

-------------

Päivitys kello 20.30 Kokous jatkuu - keskustelu käy kovana kaavoitusohjelmasta. Långvik ei ole kiistakysymys, kukaan ei ole vielä vastustanut hotelli-ja hallihankkeen kaavoituksen aloittamista ensi vuonna. Nyt on puhuttu paljon Sarvikin-Sundsbergin suunnittelun aloittamista jo ensi vuonna. Siitä äänestetään jossain vaiheessa.

-------------

Tänä vuonna kaavoitusohjelmaan on noussut kaksi poikkeuksellisen mielenkiintoista hanketta.

Långvikin hotellin omistajat kävivät kevättalvella kunnan johdon pakeilla esittelemässä suunnitelmiaan hotellin laajentamiseksi ja jäähallin rakentamiseksi alueelle.

Kunnanhallitus päätti ennen kesää yksimielisesti nostaa Långvikin asemakaavoituksen kunnan kaavoitusohjelmaan ensi vuodeksi. Tänään esitys on siis valtuustossa.

Långvikin taustavoimat kertoivat julkisuuteen hankkeestaan viime kuussa. Mukaan oli tullut myös kesäkirkkonummelainen Teemu Selänne, joka puuhaa Långvikin harjoitusjäähalliin omaa jääkiekkokoulua.

Långvikissa ei voi ryhtyä suuriin rakennustöihin ennen kuin alueelle on tehty asemakaava. Alun perin on ollut ajatuksena, että koko Tanskarlaan tehdään ensi yleiskaava ja sen jälkeen asemakaava, mikä on normaali käytäntö. Tällöin kaavoitus veisi useita vuosia.

Långvikin omistajat ovat puhuneet, että monitoimihalli olisi valmis jo ehkä kolmen vuoden kuluttua. Kunnan puolelta on viestitetty, että jo asemakaavan teko voi viedä hyvinkin kaksi vuotta.

Kirkkolaakson hanke piilossa

Toinen tämän vuoden muutos kaavoitusohjelmaa on Kirkkolaakson liikekeskus eli Kauppakeskus Kirsikka. Kirkkolaaksossa on voimassa tuore asemakaava, mutta alueen omistajat eli Kirkkonummen ja Helsingin seurakuntayhtymät haluaisivat siihen muutoksia.

Kauppakeskus on ollut kävijämäärissä omistajille ja kauppiaille pieni pettymys. Siksi alueelle haluttaisiin nykyistä enemmän vetovoimaa.

Julkisuuteen tihkuneiden tietojen mukaan seurakunnat haluaisivat alueelle jonkinlaisen kulttuurikeskuksen, johon myös kuntaa houkutellaan mukaan.

Kulttuurikeskus vaatisi asemakaavan muutokset. Tällä hetkellä alueelle voi rakentaa asuntoja ja liiketiloja.

Seurakuntayhtymät eivät ole kertoneet julkisuudessa juuri mitään hankkeestaan.

(18.8.) Selänne: Jos Kirkkonummella hankalaa - akatemia voi mennä muualle

(9.6.) Nouseeko tähän Kirkkonummen konserttisali? 


(5) kommenttia
Kommentit (5)

Kommentit (5)

Kiirehtimiseen en keksi muuta selitystä, kuin sen että kunnassa ei ole halua eikä ehkä kykyä pohtia näitä asioita hiukan syvällisemmin ja periaatteellisemmin. Valitettavasti. Toivottavasti mahdollisimman moni valtuuston jäsen on tänäänkin päivittänyt tietonsa Ukrainan tapahtumista ja Venäjän toimista siellä!
Juha Blomfelt
Miksi kunta tässä tilanteessa haluaa kiirehtiä hanketta siinä määrin, että on katsottu tarpeelliseksi ehdottaa sitä jo ensi vuonna aloitettavaksi? Luulisi vähemmänkin kiireen riittävän. Kirkkonummi ei elä omassa kuplassaan, vaikka siltä välillä saattaa vaikuttaa. Kyllä kunnan päätöksenteossa täytyy ottaa toimintaympäristö huomioon vähän kuntarajoja laajemminkin.
Paula Leino
Ei kait kukaan (onneksi) ole väittänytkään, että Kirkkonummen pitäisi toimia poliisina tai valtakunnan ulkopolitiikan luojana. Tärkeää olisi kuitenkin kunnioittaa niitä päätöksiä, joihin Suomi on valtiona sitoutunut eikä antaa toi millamme ja päätöksillämme näistä poikkeavia signaaleja! Kuinka paljon sinä olisit antamassa tässä asiassa kunnalle/kunnille löysää, ennen kuin mieleesi pälkähtäisi kysymys, elämmekö valtiona antamiemme sitoumusten mukaisesti? Mehän elämme toki kunnallisessa itsehallinnossa mutta emme kuitenkaan itsenäisten liittovaltioiden muodostamassa yhteisössä omine lakeinemme jne. Tämä on niin suuri periaatteellinen kysymys, että tässä kohtaa tulisi jääkiekkohöyrypäidenkin pistää jäitä hattuun Kirkkonummen valtuutetuista puhumattakaan! Tosin toive saattaa tämän illan valtuustokokouksen jälkeen osoittautua vain hurskaaksi!
Juha Blomfelt
Pitääkö kunnan ryhtyä poliisiksi ja luomaan Suomen ulkopolitiikka?
Eiköhän se vastuu kuulu presidentille ja valtioneuvostolle, vai?

Toki projektista on ja tullaan aktiivisesti juttelemaan valtion virkavallan kanssa - ja valmius projektin pysäyttämiseen on oltava koko ajan. Sillä riski hankkeen jäädyttämiselle valtiovallan toimesta lähitulevaisuudessa on todellinen.

Mutta kunnan tehtävä ei mielestäni ole luoda Suomen ulkopolitiikka... Kunnan tehtävä on miettiä hankkeen mielekkyyttä omista näkökulmistaan ja sen perusteella tehdä päätökset. Presidentti ja valtioneuvosto johtavat ulkopolitiikkaa ja he päättävät jos ulkopolitiittiset syyt keskeyttävät hankkeen - ei kunta.
Presidentti ja valtioneuvosto johtavat ulkopolitiikkaa
Toivottavast haudataan niin syvälle mappi ööhön, että se ei sieltä hevillä löydy! Nyt mitataan, kykeneekö valtuusto ymmärtämään asioita laajemmassa kontekstissa vai pyöritäänkö naivisti vain oman kylän navan ympärillä! Ajaako jääkiekko ja siinä pyörivä raha maailmanpoliittisen tilanteen edelle? Osaavatko kuntapäättäjät ottaa huomioon myös tulevat pakotekiristykset, jotka mitä todennäköisimmin tulevat koskemaan mm. rahoitusmarkkinoita?
Juha Blomfelt

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä