(12) kommenttia

Valtuusto: Budjetti läpi yhdellä äänestyksellä

Budjettivaltuusto oli harvinaisen yksimielinen. Uusdemarien Pirkko Lehtinen (toinen vas.) sai läpi esittämänsä ponnen. "Virkamiesaitiossa" takana kokousta seuraavat Jari Tirkkonen, Hannele Kujala ja Liisa Ståhle.

Valtuuston budjettikokous sujui alle kolmessa tunnissa.

Kirkkonummen ensi vuoden talousarvio on nuijittu lopullisesti lukkoon lähes yksimielisesti. Vain yksi äänestys tarvittiin.

Budjettikäsittely on ollut tänä vuonna harvinaisen yksimielistä. Kiistat pystyttiin sopimaan jo ennen virallisia käsittelyjä eikä valtuustoon jäänyt enää pitkiä puheita pidettäväksi. Kunnanhallitus hyväksyi talousarvion yksimielisesti.

Valtuustossa tuli talousarvioon vain yksi muutosehdotus. Kari Hujanen (vas.) esitti, että erikoissairaanhoidon menoja korotetaan 900 000 eurolla.

Hujasen mukaan jo nyt tiedetään, etteivät erikoissairaanhoitoon varatut rahat riitä, ja siten kysymyksessä on laitonta alibudjetointia.

Äänestyksessä luvut olivat hyvin selvät. Hujasen esitys hävisi 3 – 46. Tukea Hujanen sai keskustan valtuustoryhmästä. Yksi valtuutettu oli poissa ja yksi äänesti tyhjää.

Ponella toivotaan - ei päätetä 

Lisäksi valtuusto äänesti kahdesta toivomusponnesta. Ponsilla ei puututa budjetin sisältöön, mutta niiden kuuluisi ohjata virkamiehiä asioiden valmistelussa.

Uusdemarien Pirkko Lehtinen esitti, että Kirkkonummi-lisän vaikutuksia selvitettäisiin. Lehtisen mielestä lasten kotihoidon kuntalisästä on aika vähän faktatietoa kuten esimerkiksi siitä miten paljon sen poistaminen voisi vaikuttaa päivähoitopaikkojen kysyntää.

Lehtisen ponsi meni niukasti läpi äänin 26 - 24.

Toinen ponsi liittyi Masalan kouluruokailuun. Pekka M. Sinisalo esitti, että myös muilla kunnan alueilla voitaisiin kilpailuttaa kouluruokailua. Sinisalo haluaisi vertailupohjaa yksityisestä ruokahuollosta, jota Masalassa on vuosia haukuttu.

Sinisalon ponsiesitys kaatui äänin 17 - 33.

Kolmas toivomusponsi liittyi uuden suunnitteluinsinöörin palkkaamiseen rakennusvalvontaan. Antti Lavanti (kok.) esitti, että rakennuslupien käsittelyaikaa seurattaisiin ja päätettäisiin mikä aikatavoite on. Ponsi hyväksyttiin yksimielisesti.

Viideosa valtuustoa äänessä ryhmäpuheenvuoroissa 

Valtuustossa pidettiin ennen talousarviosta päättämistä yhteensä 10 ryhmäpuheenvuoroa. Siten joka viides valtuutettu pääsee jo tässä vaiheessa puhumaan pöntöstä.

Suurimman ryhmän Erkki Majanen (kok.) kiitteli, ettei Kirkkonummella nosteta kunnallisveroa ensi vuonna. Jatkossakin hän painotti, etteivät veronkorotukset ole mikään keino paikata kunnan taloutta.

Majanen muistutti tulevaisuuden erittäin suurista investoinneista Kirkkonummella ja mainitsi erityisesti keskustan uuden suurkoulun, terveyskeskuksen ja kirjaston laajennuksen.   

RKP:n Denis Strandell hämmästeli, miksi talousarviossa ei oikeastaan yritetäkään tasapainottaa taloutta.

- Budjetin 1,5 miljoonan euron alijäämä ei ole tyydyttävä lähtökohta varsinkin, kun talousarvioon liittyy monia epävarmuuksia, Strandell painotti.

Starndell oli myös sitä meiltä, että kunnan lähivuosien 200 miljoonan euron investointilistaa on pakko karsia.

Vihreiden Minna Hakapää kiitteli, että ehkäisevään perhetyöhön saatiin neuvotteluissa kaksi vakanssia lisää.

Hakapää piti myös erittäin tärkeänä, että rakennusvalvontaan saatiin yksi uusi suunnitteluinsinöörin vakanssi.

– Rakennuslupien myöntäminen on liian hidasta. Kirkkonummen maine on kärsinyt siitä. Rakennuslupa on monelle uudelle asukkaalle ensimmäinen kontakti kuntaan, Hakapää sanoi.      

Perussuomalaisten ryhmäpuheenjohtaja Pekka M. Sinisalo harmitteli vielä, ettei valtuusto suostunut kunnallisveron korotukseen. 

- Näin olisimme saaneet pidettyä Kirkkonummi-lisän ennallaan ja saattaneet budjettia tasapainoon. 

Sinisalo kiitteli kirjaston laajennushanketta, joka on mukana budjetissa.

Uuden terveyskeskuksen kohdalla Sinisalo kyseli, kenelle se rakennetaan ja kuka sen käytöstä lopulta päättää, kun uusi sote-järjestelmä otetaan käyttöön.

Sosiaalidemokraattien ryhmän Tero Suominen ihmetteli virkamiesten intoa lopettaa Kirkkonummi-lisä, joka kuitenkin saatiin budjettiin, tosin hieman karsittuna.

Uusista hankkeista hän iloitsi muun muassa Veikkolan uudesta lähiliikuntapaikasta, joka toteutuu ensi vuonna. 

Uusdemarien ryhmän Minna Pirttijärvi oli tyytyväinen, että kotihoidontuen Kirkkonummi-lisä jatkuu.

Investoinneissa hän pohdiskeli sitä, miten rahat lopulta riittävät uuteen keskustan suurkouluun ja terveyskeskukseen.  

Vasemmistoliiton Kari Hujanen esitti jo ryhmäpuheenvuorossa budjettiin muutoksen. Se jäi valtuustossa ainoaksi muutosesitykseksi.

Hujasen mielestä mielenterveys-ja vammaispalveluiden tyyppisistä kohteista puuttuu budjetissa noin miljoonaa euroa.

Keskustan Marjut Frantsi-Lankia puuttui myös alibudjetointiin. Hänen mielestään budjetissa ei varata tarpeeksi rahaa välttämättömiin menoihin, siksi budjetti on alimitoitettu ja lainvastainen.

Kristillisdemokraattien Rita Holopainen oli mielissään siitä, ettei kunnallisveroa nosteta ensi vuonna.

Valtuuston uusimman ryhmän Tiina Karlsson (yt-ryhmä) peräänkuulutti myös paikallisesti Kirkkonummella tuottavuuden kehittämistä ja veropohjan laajentamista. 

- Myös täällä olisi tajuttava, että julkista sektoria ei voi Suomessa enää kasvattaa, Karlsson sanoi.

  

 

 

(12) kommenttia
Kommentit (12)

Kommentit (12)

Olen ollut mukana viime vuosina kunnan budjettineuvotteluissa. Kritiikkiäkin on tullut, mutta nyt meni selvästi paremmin. Saatiin budjettisopu, mikä on mielestäni loistava juttu. Tätä kiitteli neuvottelujen vetäjäkin, KH:n pj Raija Vahasalo valtuustopuheessaan. Kunnan talous saadaan uskoakseni parempaan suuntaan, mutta paljon on auki. Harmittaa vallan pirusti keskustapuolueen käyttäytyminen valtuustossa. Kannattivat Kari Hujasen (vas) hurjaa lisäesitystä työttömyystukeen. Asiasta keskusteltiin budjettineuvotteluissa perusteellisesti ja asian piti olla kaikille selvä. Kunta tekee voitavansa. Keskustan edustajat olivat neuvotteluissa mukana ja sopivat yhdessä budjettisovusta. Valtuustossa kepulle kaikki olikin auki. Kepulaiset pettivät taas. Ymmärrän aika pitkälle Kari Hujasta, kun hänen ryhmänsä on pieni ja eivät ehkä olloot mukana sinä iltana, kun budjettisovusta pääteiin.

Kiinnostaa kuulla, miten paikalliset kepulaiset suhtautuvat yhdessä sopimiseen ja siltä pohjalta Kirkkonummen kehittämiseen.

Voitto Mäkipää (PS)
opetusneuvos
Anonyymi
Minua kiinnostaa tämä myös. Yritin etsiä tietoa, mutta en löydä.

"Yhteistyö mättää" kirjoittanut
Missä muuten viipyy tiedottaminen puolentoista vuoden takaisesta sosiaalivirkailijan kavallustutkimuksesta? Kunnanjohtajahan teki siitä tutkimuspyynnön ja perusturvajohtaja ja sosiaalipäällikkö eivä saaneet tili- ja vastuuvapauttakaan, kun epäiltiin heidän laiminlyöneen työtehtävänsä niin, että virkailija pääsi kavaltamaan kunnan rahoja huhupuheen mukaan jotain 300 000 euroa."
Kiinnostaa
Täytyy kyllä kommentoida ja joka käy artikkelistakin ilmi, että kyllä muitakin huolestutti tietoisen alibudjetoinnin ongelma vasemmiston lisäksi. Se herätti jo hyvissä ajoin Kirkkonummen perussuomalaiset reagoimaan asiaan, heti kunnanjohtajan esityksen tultua ulos.

Perussuomalaiset esittivät sekä kunnanhallituksessa 27.10.2014 että valtuustossa 10.11.2014 kuntaveron nostoa 0,25 prosenttiyksiköllä. Perusteluina nimenomaisesti mm. kokonaisbudjetin tasoittaminen ja välttyminen kodinhoidon kuntalisän leikkaamiselta (joka lopulta toteutui onneksi vain vähäisenä).

Molemmissa ehdotus sai kannatusta, muttei mennyt läpi - suhteellisesti enemmän kunnanvaltuustossa, kuten käy allaolevan linkin takaa löytyvästä kokousasiakirjasta ilmi.

http://kirkkonummi01.hosting.documenta.fi/kokous/20141830-8-1.PDF

Mielestäni kuntaveron nostoyritys oli parempi pyrkimys vaikuttaa alibudjetointiin, kuin vasemmiston yritys aivan prosessin loppumetreillä jo budjettisovun löydyttyä talousarviotoimikunnassa.
Vesa-Pekka Sainio
Alkaapi tunuta siltä, että uuden terveyskeskuksen rakentaminen jää... ja jää.
Sote tulee ja odotetaan, että joku " pelastaja" tulee ja autuus koittaa? Joku muu ottaa vastuun.
Kuinka kauan hoidettavat ja henkilökunta joutuu tuolla homepesässä kestämään ?
Jokuhan se mättää . Miten se on sen luottamuksen laita ???
Kuisketta kuultu !
Siellä se oli kunnanhallituksen esityslistalla, että perusturva hakee 2,8 miljoonan ylimääräistä rahaa ensi vuodelle.

Jotain mättää koko ajan kunnanhallituksen/valtuuston ja perusturvan yhteistyössä. Rakenteellisia muutoksia ei ole tehty ja tuntuu, että lähes ainoiksi toimenpiteiksi perusturvassa on ollut muutamien satasien leikkaukset kaikkein köyhimmiltä. Olisiko aika vaihtaa johtajaa?

Missä muuten viipyy tiedottaminen puolentoista vuoden takaisesta sosiaalivirkailijan kavallustutkimuksesta? Kunnanjohtajahan teki siitä tutkimuspyynnön ja perusturvajohtaja ja sosiaalipäällikkö eivä saaneet tili- ja vastuuvapauttakaan, kun epäiltiin heidän laiminlyöneen työtehtävänsä niin, että virkailija pääsi kavaltamaan kunnan rahoja huhupuheen mukaan jotain 300 000 euroa.
Yhteistyö mättää
Ei paljon kiinnostanut muita puolueita kunnan talousarvion mitoittaminen tietoisesti alijäämäiseksi. HUS:n osuudesta oli leikattu 900 000 euroa . Lisäksi perusturvan arvio ensivuoden osalta oli lastensuojelun ostopalveluiden, mielenterveyskuntoutujien palveluiden,vammaispalveluiden sekä toimeentulotukeen varattujen määrärahojen osalta mitoitettu 1 milj. euroa alijäämäiseksi. Suuri kiitos kahdelle keskustan valtuuttetulle jotka olivat Kirkkonummen Vasemmiston muutosesityksen kannalla.
Kirkkonummen Vasemmiston ryhmäpuheen voi lukea yhdistyksen kotisivuilta: http://kirkkonummi.vas.fi/etusivu/
Kari Hujanen
"Uuden terveyskeskuksen kohdalla Sinisalo kyseli, kenelle se rakennetaan ja kuka sen käytöstä lopulta päättää, kun uusi sote-järjestelmä otetaan käyttöön."
Eikös se uusi terveyskeskus rakenneta kirkkonummelaisille, lähipalvelujen turvaamiseksi?
Miten niin kenelle?
Pelkät vuodet eivät riitä, vaikka olisi alijäämäinen. Taloussanomien sivuilla:

Kriisikunnalle on kuusi kriteeriä: negatiivinen vuosikate, puoli prosenttia keskimääräistä korkeampi tuloveroprosentti, omaa pääomaa on alle puolet, suhteellinen velkaantuneisuus on yli 50 prosenttia, taseen alijäämä ja asukaskohtaista lainaa on yli puolet enemmän kuin kunnilla keskimäärin.

– Kunnalla ei välttämättä tarvitse olla paljon velkaa, vaan se ei yksinkertaisesti pysty maksamaan menojaan, Meklin sanoo.

Valtion asettamien rajojen mukaan kriisikunnan nimittämiseksi riittääkin se, että kunnan tilinpäätös on kahden vuoden ajan ollut alijäämäinen. Ensimmäisessä tilinpäätöksessä alijäämää saa olla korkeintaan 500 euroa asukasta kohden ja viimeisimmässä enintään 1000 euroa.
mää täält
Perussuomalaisten ryhmäpuhe on luettavissa (ja katseltavissa videotaltiointina) oheisen linkin takaa;

http://kirkkonummi.perussuomalaiset.fi/uutinen/valtuustopuhe-29-11-2014/
Vesa-Pekka Sainio
Montakos vuotta niitä talouden alijäämiä saa tulla peräkkäin, että joutuu valtion holhoukseen? Onko Kirkkonummen päättäjillä asiasta tietoa?
Viljo "Ville" Savolainen
Tänä vuonna budjetin tasapainotus otettiin kunnan työntekijöiden selkänahasta lomautuksilla. Mitään rakenteellisia tai muita uudistuksia ei tehty silloin, eikä nytkään. Päättäjät jatkavat entiseen malliin. Ja uudet lomautukset ja/tai irtisanomiset vääjäämättä vuoden-parin sisään. Poliitikon muisti on lyhyt. Toivottavasti meidän äänestäjien pidempi.
Heh Heh
Jälleen valtuusto hyväksyi laittoman alibudjetoinnin. Persutkin ovat luovuttaneet? Vain 3 kannatusta Hujasen (kiitos, vassari sentään osaa laskea) esitykseen. Niin "sopuisaa", koska vaalit lähestyvät? Sinisalo harmitteli, ettei veroja nostettu, kannattiko lisää rahaa perusturvasn, jolla alibudjetointi olisi vältetty? Uskomatonta touhua jälleen kerran. Mutta nyt hyshys, vaalit tuloo.
Huh huh

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä