(12) kommenttia

Valtuusto aloitteli syksyn suurta säästövääntöä − kunnan vuokra-asuntoyhtiön myyntiä selvitetään

Valtuustosali on nyt korona-aikana varsin autio. Muutama valtuutettu on paikalla ja suurin osa etänä kuka missäkin.

Kirkkonummen kunnanvaltuusto otti vauhtia maanantai-iltana syksyn vaikeisiin kunnan talouden säästö- ja sopeutuspäätöksiin. Asiana oli ensi vuoden budjetin raamit, mutta ei yksityiskohtia.

Valtuusto päätti kehykset, joilla ensi vuoden talousarvio on laadittava tai ainakin pyrittävä laatimaan.

Yksityiskohtaiset esitykset tulevat seuraavaksi lautakuntiin ja sieltä kunnanhallitukseen.

Tähän mennessä on puhuttu vasta kokonaisummista, joilla kunnan taloutta tavoitellaan sopeutettavaksi ensi vuonna.

Tavoitelukuna on pidetty 10 miljoonaa euroa. Se voidaan kuroa umpeen säästöillä, lisätuloilla tai veronkorotuksilla. Todennäköistä on, että koko palettia käytetään lopulta.

Jo aiemmin oli puhetta kiinteistöveron nostosta ja hulevesimaksujen käyttöönotosta sekä lasten kotihoidontuen Kirkkonummi-lisän poistamisesta. Päätökset siirrettiin kuitenkin syksymmälle.

Valtuusto muutti talousarviokäsittelyn aikataulua Jerri Kämpe-Helleniuksen (r.) esityksestä.

Aiempi esitys oli, että valtuusto päättää ensi vuoden veroprosenteista 9.11. ja kunnanjohtaja antaa talousarvioesityksensä siitä viikon kuluttua.

Valtuusto päätti pyörtää aikataulun toisin päin. Lopulliset päätökset talousarviosta tehdään valtuustossa vasta 14.12.

Kokouksessa nousi keskusteluun jälleen Kirkkonummen Vuokra-asunnot Oy:n (KV-A) myynti.

Valtuusto päätti Ulla Seppälän (kok.) esityksestä äänin 29-19, että kunnan kokonaan omistaman vuokra-asuntoyhtiön myyntiä selvitetään. Yhtiöllä on yli 1 100 asuntoa.

Selvityksessä halutaan saada vastauksia siihen, mitä vaikutuksia mahdollisella myynnillä voisi olla kunnan talouteen.

Vuokra-asuntoyhtiön myyntiin liittyy joka tapauksessa monia rajoitteita.

Asunnot on rakennettu valtion korkotuella, eikä niitä voida myydä vapailla markkinoilla, vaan ne on pidettävä kohtuuhintaisina vuokra-asuntoina oli omistaja mikä hyvänsä.

(12) kommenttia
Kommentit (12)

Kommentit (12)

Porukka on kyllä ihan pihalla täällä. Konsernin yhtiöllä, jollainen käsittääkseni tämä kunnan vuokra-asuntoyhtiökin on, on määritelty tulostavoite, jonka yhtiö tulouttaa vuosittainen konserniyhtiölle. Tämä koskee niin yksityisen, kunnan tai valtion omistamaakin yhtiötä. Ja vuokrien tulee olla vuokra-asuntojen käypien vuokrien tasolla. Muutoinhan yhtiö (konserni) syyllistyisi markkina-asemansa väärinkäyttöön ja samalla tuottaisi vahinkoa omistajalleen. Yli 30 vuoden kokemuksella alalta voin sanoa, että tällaiset vuokrataloyhtiöt pitäisi pitää mahdollisimman kaukana poliittisesta päätöksenteosta. Uhka kaikenlaisten asioiden sekoittamiseen on todellinen.
Pienimuotoinen kiinteistökeisari
Mites kävi Espoossa?

VVO osti Tapiolan lämmöltä pari kerrostaloa, vuokrat nousivat automaattisesti "markkinatasolle" eli kymmenistä prosenteista jopa yli 100% korotuksia.

Eli haluaako asukkaat "useamman sadan korotuksia" vuokrahintoihin?
Joku
Nokian kiinteistöyhtiöt myytiin 1990 luvun alussa VVO:lle nykyinen KOJAMO OYJ lahjahintaan. Mitkä ovat neliöhinnat huoneistoissa esim. Lindalissa tällä hetkellä? Pääoman tuottoprosentti lienee pilvissä, että AY osingot saadaan verottomasti maksettua. Kirkkonummen kuntahan voi tehdä samat virheet kuin Nokia aikoinaan. Toimin vuodet 2009-2013 KVA:n hallituksen puheenjohtajana, enkä voi missään tapauksessa suositella yhtiön myyntiä.
Viljo "Ville" Savolainen
Ja taas uusi caruna niinkö vai onko meininki niin että tavis kansa pois ja miljonäärit tilalle kyllä kunnassa osataan perseilyy
K.S.
Kokooumuslaista politiikkaa. Myydään kaikki pois ja jätetään markkinoille. Nyt pitäisi jonkun älähtää ja lujaa. Tällaista ei saa sallia
Demari
Kirkkonummen pitäisi olla lapsiystävällinen kunta, mutta kotihoidontuen lisää ollaan poistamassa. Onpa ikävä signaali perheille! Tämä ei lisää kunnan vetovoimaa.
M
1100 asuntoa a 50m2 ja 2000€/m2.
1100x50x200=110000000€.
100 miljoonaa euroa. Kannattaako myydä?
Asukkaat ovat maksaneet vuokralla.
Tulopuolella on kiinteistövero ja tontti vuokra. Mahdollinen vuokratuotto kunnalle.
Harkintaan
Tämä on sitä hölmöläisten peitonjatkamis touhua.Myymällä yhtiön vuokrat nousevat tappiin ja toimeentulo- ja asumistukikulut nousevat.Sijoittaja juhlii ja nauraa "partaansa".
voi voi
Myydään asunnot ja rakennetaan rahoilla pallohalleja ja luistelukenttiä. näinhän meillä kunta toimii.
Retkeilijä
Jos myydään, niin laittakaa rahat velkojen lyhennyksiin eikä uusien menojen kustantamiseen.
Tarkka
Ottakaa pysäköinninvalvonta listalle, lisää rahaa tulisi helposti. Toimii muuallakin!
Lappulissu
Kiinteistöille on aina ostajia jos hinta on kohdallaan. Mutta kannattaako se? Korkotuella rakennettujenkin vuokria käsittääkseni saa nostaa reilusti kun rakentamisesta/lainan nostosta on kulunut tietty aika.

Kunnan sosaalitoimi voi päätyä vain rikastuttamaan asuntosijoittajaa. Siis vielä nykyistä enemmän.
Keijo

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx