(11) kommenttia

Valtion mökkikauppa nostatti kiistan, joka päätyi käräjille – perättömistä väitteistä tuhansien eurojen sakot ja korvaukset

Kiinteistö sijaitsee komealla paikalla Humaljärven rannalla.

Valtion ja kahden yksityishenkilön loma-asuntokaupasta Kirkkonummella kehkeytynyt kiistely päätyi käräjäoikeuteen, joka on tuominnut tuntuvat sakot ja korvaukset kauppaa kritisoineille kahdelle miehelle.

Tapaus juontaa juurensa vuonna 2017 tehtyyn kiinteistökauppaan. Valtio eli Senaattikiinteistöt myi Teknillisen korkeakoulun käytössä olleen virkistys- ja kokouspaikan Humaljärven rannalla.

Kiinteistö oli julkisesti myynnissä avoimella tarjouskaupalla, ja se myytiin noin 450 000 eurolla yksityishenkilöille.

> Valtio myi Kirkkonummella mahtavan lomapaikan – hintaa ei määrätty ennakkoon, kauppa syntyi tarjousten perusteella (Viisykkönen 21.9.2017)

Kiinteistön alueella oli ollut pitkään uimapaikka, jota ainakin osa kyläläisistä Veklahdessa oli käyttänyt. Yleiskaavassa alue on virkistysaluetta.

Kaupasta syntyi kylällä keskustelua ja vastustustakin. Erityisesti asialla oli kaksi mieshenkilöä, joista toinen lähetti lehdistötiedotteen ja arvosteli kauppaa Facebookissa.

Kiinteistökauppa oli esillä kunnanhallituksessakin, koska kunnalla on tietyissä tapauksissa etuosto-oikeus yli kahden hehtaarin kiinteistöihin. Kunta ei käyttänyt oikeuttaan.

Asia oli myös rakennuslautakunnan käsittelyssä, kun uudet omistajat hakivat kiinteistölle käyttötarkoituksen muutosta. (Lue: Viisykkönen 27.11.2017)

Kaupasta julkaistu kirjoittelu ja myös kiinteistön alueella liikkuminen vietiin käräjille, jossa kiinteistön ostaneet uudet omistajat vaativat oikeutta.

Syyttäjän mielestä kyseessä oli kunnianloukkaus ja kotirauhan rikkominen, johan mieshenkilöt olivat syyllistyneet.

Kauppaa arvostelevassa kirjoittelussa puhuttiin laittomasta kiinteistökaupasta ja viitattiin syyttäjän mukaan jopa korruptioon, johon toinen kiinteistön ostanut henkilö liitettiin.

Miehet olivat syytteen mukaan lisäksi tunkeutuneet useita kertoja oikeudettomasti kotirauhan suojaamaan paikkaan eli kiinteistön pihapiiriin.

Vastaajat kiistivät kaikki syytteet ja vaativat niiden hylkäämistä. Toinen miehistä myönsi tehneensä lehdistötiedotteen ja julkaisut Facebookissa.

Mutta se ei hänen mielestään sisältänyt kunniankoukkauksen tunnusmerkistön täyttäviä väitteitä.

Molemmat vastaajat totesivat käyneensä muutamia kertoja asianomistajan kiinteistöllä, mutta kiistivät kotirauhan rikkomisen.

Käräjäoikeus yhtyi pitkälti syyttäjän vaatimuksiin ja tuomitsi molemmat miehet sakkorangaistukseen ja määräsi vahingonkorvauksia.

Toinen miehistä sai 50 päiväsakkoa, yhteensä 1 350 euroa. Tuomio tuli kunnianloukkauksesta ja hallinnan loukkauksesta.  

Oikeus katsoi, ettei kyseessä ollut kotirauhan rikkominen, vaan lievempi hallinnan loukkaus.

Oikeus totesi toisen oikeudessa olleen miehen syyllistyneen hallinnan loukkaukseen, josta määrättiin 20 päiväsakkoa, joka kyseisessä tapauksessa on 1 360 euroa.

Lisäksi tuomitut määrättiin maksamaan yksin ja yhteisesti yli 10 000 euroa korvauksia ja oikeudenkäyntikuluja asianomistajille.

Päätös on annettu Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa 24.1. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Lue lisää:

> Valtion myymästä rantamökistä nousi sitkeä kiista − tontin historia sivuaa Neuvostoliittoa, Hannu Karpokin reposteli hanketta (Viisykkönen 27.9.2018)

(11) kommenttia
Kommentit (11)

Kommentit (11)

Muuttakaa nyt sitä kaavaan merkittyä käyttötarkoitusta, että asia saadaan oikealle tolalle. Nyt vedotaan tuohon joka asteessa, kun ei enää järjellä voi asiaa ottaa. Pahoittelut nykyisille omistajille itseni ja alueen järkevien asukkaiden puolesta. Toivotaan, että valittajat saavat sormilleen niin, että tuntuu lompakossakin.
Asukas X
Siinä veklahdessa kumminkin on n.100 okt. Jos heillä ollut yhteinen uimaranta siinä kymmeniä vuosia, niin ymmärrän että vähän voi närästää. Hyvää jatkoa vain uudelle tontin ostajalle. Toivottavasti saa asiat sovittua naapureiden kanssa. Muuten tulee olemaan pitkään tuijottelua ja kyräilyä.
Ei kiva juttu
Voimassa olevien kunnan päätösten mukaan Teknillisen korkeakoulun rakennuttaman rakennuksen käyttötarkoitus on "henkilökunnan virkistyskäyttö ja pienryhmien seminaarit" ja rakennuksessa ei voida asua (yöpyä). Alkuperäisen tai uuden rakennusluvan mukaan rakennusta ei siis saa käyttää yksityisenä loma-asuntona. Kyseinen tila on lainvoimaisessa osayleiskaavassa yleinen lähivirkistysalue. Tila oli valtionkin toimesta osoitettu virkistyskäyttöön jo vuonna 1989. Maakauppa ei tätä tilannetta muuttanut. Uudet omistajat ovat hakeneet muutoksia rakennuksen tilanteeseen hallinto-oikeudelta. Hallinto-oikeuden päätökset eivät ole lainvoimaisia.
Fil.tri Mikko Punkari, Ympäristö- ja maankäyttöalan konsultti
M Punkari
Asiasta on nyt kaksi oikeuden päätöstä. Käräjäoikeuden mukaa ko. rakennuksessa ei saa asua,. Siksi kotirauhan loukkaamissyyte hylättiin. Helsingin hallinto-oikeuden päätöksen mukaa rakennuksessa saa asua. Sekä kunta että kylän järjestöt ovat hakeneet valityslupaa hallinto-oikeuden päätöksestä korkeimmasta hallinto-oikeudesta.

Toinen
kari lahdenperä
Suuret kiitokset kuntalaisten puolesta siitä, että virkistysalueemme on edelleen käytettävissä. On tärkeätä, että yhteisistä asioista pidetään huoli. Kesää odotellessa...
Kesähenkilö
Oikea päätös!
vihdoin
Yhteistyöllä kyläläisten ja kunnan kanssa tämäkin riita olisi vältetty...
Mutta kukaan ei ottanut koppia omistajien tarjoamista keskustelun avauksista tai yhdessä tekemisestä/ suunnittelusta
Pasi
Yhteistyöllä tämäkin riita olisi vältetty...
Anonyymi
Tässäkin Viisykkösen jutussa oli hyvin tärkeää mainita (valittajien) sukupuoli. Olisiko voinut kirjoittaa vain ”Valittajat” tai ”kaksi henkilöä”.

Vuosi 2020
Ei voi kun nauraa. Antaa nyt naapurit olla rauhassa .
Oikea päätös.
Sitä saa, mitä tilaa. Hyvin tänne mahtuu ihmisiä ilman, että tarvitsee toisten tonteille ja pihoille mennä nillittämään. Antaa uusien ostajien olla rauhassa, ja uidaan me muut muualla.
Vierestä seurannut

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx