(1) kommentti

Valtaviin luoliin valmistuu jätevesilaitos – altaissa puhdistuvat myös Kirkkonummen jätevedet jopa 100 vuotta eteenpäin

Syvälle Blominmäen kallioon valmistuu uusi jätevedenpuhdistamo.Työmaalla HSY:n toimitusjohtaja Raimo Inkinen (oik.) ja rakentamisen projektijohtaja Kari Reinikainen.

Yksi pääkaupunkiseudun suurimmista rakennushankkeista ”nousee” aika lailla katseilta piilossa Kehä III:n varrella ja vähän allakin. Luoliin valmistuu moderni jätevedenpuhdistamo.

Blominmäen jätevedenpuhdistamo korvaa Suomenojalla lähes 60 vuotta toimineen puhdistamon.

Uutta puhdistamoa Espooseen ryhdyttiin suunnittelemaan jo viime vuosikymmenellä ja lopulta päädyttiin Blominmäen kallioihin, jotka sijaitsevat suhteellisen kaukana – yli 8 kilometriä – merenrannasta.

Uusi puhdistamo on määrä olla valmis vähän yli kahden vuoden kuluttua. Vuoden 2022 alusta lähtien jätevedet johdetaan uuteen puhdistamoon Espoon lisäksi myös Kirkkonummelta ja Siuntiosta.

HSY:n vesihuollon toimialajohtaja Tommi Fred kertoo, että hanke on suurin piirtein aikataulussa ja kustannukset budjetissa.

Koko hanke maksaa yli 400 miljoonaa euroa. Laitoksen rakennustöissä on tällä hetkellä noin 400 henkilöä.

Kallion sisään tulee iso luolasto, joka on 360 metriä pitkä ja 250 metriä leveä.

Maamerkkinä laitoksen päällä on noin 60 metriä korkea piippu, joka näkyy kauas Kehä III:lle. Piippu on etupäässä kallioluolien ilmanvaihtoa varten.

Jätevedet johdetaan jatkossakin Suomenojan. Yhdystunneleiden louhinnat ovat käynnissä.

Mereen puhdistetut jätevedet päätyvät myös tulevaisuudessa noin 7,5 kilometrin tunnelia pitkin Espoon edustalle.

Muutaman vuoden kuluttua arvioidaan, että Blominmäen puhdistamo käsittelee noin 400 000 asukkaan jätevedet.

Uuteen laitokseen johdetaan myös Kirkkonummelta koko viemäriverkoston jätevedet. Yhdysputket menevät jo nykyisin Veikkolasta ja keskusta-Masala -linjalta Suomenojalle.

Blominmäen hankkeessa on varauduttu jopa miljoonan asukkaan jätevesiin, joten luolastossa on toiminnan kasvuvaraa ehkä jopa yli 100 vuodeksi.

Blominmäessä tavoitellaan erittäin korkeita puhdistusarvoja. Tavoitteena on poistaa yli 96 prosenttia jäteveden sisältämästä fosforista ja orgaanisesta aineesta sekä yli 90 prosenttia typestä.

Laitos on suunniteltu energiankäytössä täysin omavaraiseksi. Sähköä tuotetaan laitoksen tuottamasta biokaasusta.

Uuden jätevedenpuhdistamon rakennuttaa HSY-kuntayhtymä. Kirkkonummi ei kuulu jäsenenä kuntayhtymään, mutta on sopinut HSY:n kanssa, että se hoitaa jätehuollon Kirkkonummella ja myös ottaa vastaan jätevedet. Myös vettä ostetaan HSY:ltä.

> WC:n kun vetää – tänne lopulta kaikki päätyy Kirkkonummeltakin (Viisykkönen 20.1.2016)

(1) kommentti
Kommentit (1)

Kommentit (1)

Jätevesien puhdistusprosessissa saadaan paljon kiinteää ainesta, jota voidaan
käyttää biokaasuntuotannossa. Biokaasulle on kasvavat markkinat voimalaitoksissa ja jopa autojen polttoaineenakin. Helsingin kaupungin pormestari Jan Vapaavuorihan on luvannut miljoona euroa sille joka ratkaisee kaupungin energia ongelman, käytettävän polttoaineen, energian tuotannossa.
Jätevesi ongelma on suuri ja vihreille siinä on propleema ratkaistavaksi, hehän ovat kaikkien muidenkin vastaavien ongelmiensa edessä pyrkimässä päättämään asioista joukolla. Vihreille raha ei merkitse mitään vaan saada ongelma asettumaan joolekin päättävälle tasolle aina.
nim. vihreää luomu energiaa, seraavaksi sadaksi vuodeksi

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx