(2) kommenttia

Valikoima ruusuja jokaisesta Pohjoismaasta – Suomen kokoelma istutettiin Kirkkonummelle

Erilaisia ruusuja on maailmassa tuhansia. Puutarhuri Timo Saarimaa kokeilee ruusulajiketta, jossa ei ole piikkejä ollenkaan.

Wohlsin kartanon pihapiirissä on odotettavissa komea kattaus kukkaloistoa parin vuoden sisällä, kun noin 300 ruusun kokoelma pääsee kukoistukseensa täydellä terällä.

Kartanon pihalle istutettiin maanantaina satakunta pohjoismaista ruusua. Uuden rosarion lähtökohtana on pohjoismaisten ruususeurojen yhdessä valitsema kokoelma, jossa on viisi ruusua jokaisesta maasta.

Tanskassa vastaava ruusupuisto löytyy Kööpenhaminasta ja Ruotsin Rosario on Jönköpingissä. Suomen ruusupuisto on nyt siis istutettu Kirkkonummelle.

Wohlsin kartanolla aloitettiin ruusujen istuttaminen jo toissa vuonna. Ensimmäiset ruusupensat ovat kukkineet jo kaksi kesää.

> Kartanon pihalle kymmenien ruusulajikkeiden tarha – harvinaisia taimia etsitty ympäri Suomea ja Saksasta asti (Viisykkönen 10.10.2017)

Maanantaina istutetuissa ruusuissa voi ensimmäisiä kukkia odotella ensi juhannuksena.

– Toisena kesänä ruusutarha on jo ihan näyttävä ja kolmantena kesänä se on valmis, kertoo puutarhuri Timo Saarimaa Hongiston Taimistosta.

Ruusut istutettiin tarhaan levittettyyn hiekkaan. Saarimaan mukaan ruusulle hiekkapenkki on onnen omiaan. Alla on savea.

– Ruusu tarvitsee ilmaa, vettä ja ravintoa. Ilmaa se saa hiekasta, kosteuden ja ravinnon savesta, Saarimaa opastaa.

Ruusu ei ole kovin vaativa kasvi. Lannoitusta se tarvitsee ja Saarimaa muistuttaa erityisesti, että parina ensimmäisenä kesänä kastelusta on huolehdittava, ei yksistään keväällä vaan myös heinäkuussa, jos on kuivaa.

Ja yksi asia ruusukasvattajan täytyy muistaa.

– Ruusuille pitää käydä puhumassa joka aamu, Saarimaa vinkkaa hymyillen.

Ruusutarhan perustamisessa on ollut vahvasti myös paikallista asiantuntemusta.

Suomen ruususeuran hallituksen jäsenellä Inger Kullbergillä on itselläänkin 300:n erilaisen ruusun tarha Kirkkonummella.

Wohlsin kartanon viheralueiden hoitosuunnitelman on puolestaan tehnyt Ingrid Grande.

Pohjoismaisen ruusutarhan ympärille nousee vielä lehtikuusesta rakennettava aita, jonka nikkaroi Kimmo Wasenius.

(2) kommenttia
Kommentit (2)

Kommentit (2)

Onpa hienoa saada tällainen ruusutarha Kirkkonummelle jo nyt kauniin Wohlsin pihapiiriin. Hieno kokonaisuus kartanomiljööstä.
Minna Hakapää
Ja kylläkai ruusujen ympärille on tehty 3m aita muuten valkohäntäpeuraat syövät ruusut päivässä.
Ainakin meillä.

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx