(29) kommenttia

Uusi tutkimus: Joukkoliikenteen käyttö vähentynyt Kirkkonummella – oma auto yleisin kulkupeli

Kuntakohtaiset joukkoliikenneosuudet Helsingin seudulla. (kuva: HSL)

Joukkoliikenteen käyttö on tuoreen tutkimuksen mukaan hiipunut viime vuosina Kirkkonummella. Kehitys ei poikkea kovin paljon muista Helsingin seudun kehyskunnista.

HSL ja alueen kunnat ovat teettäneet laajan kulkutapatutkimuksen, joka julkaistiin edellisen kerran kuusi vuotta sitten.

Viime vuoden syksyllä tehtyyn Liikkumistottumukset 2018 kyselyyn osallistui vajaat 11 000 vastaajaa, jotka valittiin satunnaisotoksella väestörakenne huomioon ottaen.

Kirkkonummelaiset tekevät tutkimuksen mukaan arkisin yhteensä yli 100 000 matkaa joko kotikunnassa tai Helsingin seudulla. Mukaan on laskettu kaikki matkat, myös jalan ja pyörällä tehdyt.

Kirkkonummelaiset tekivät kaikista matkoistaan 57 prosenttia autolla. Osuus on sama kuin kuusi vuotta sitten.

Joukkoliikenteellä matkoista tehtiin viime syksyn kyselytulosten mukaan 11 prosenttia. Pyöräilyn ja kävelyn osuus oli yhteensä 28 prosenttia.

Lukumääräisesti joukkoliikennematkoja tehtiin arkipäivänä noin 12 800 kappaletta.

Edellisen vuonna 2012 tehdyn tutkimuksen mukaan joukkoliikennematkoja tehtiin 14 700 vuorokaudessa, joten lukumääräisestikin joukkoliikenteen käytössä oli pudotusta.

Luvuissa ovat mukana siis Kirkkonummen sisällä ja Helsingin seudulla kirkkonummelaisten tekemät matkat, jotka huomattavalta osaltaan ovat työmatkoja, mutta myös koulu- ja vapaa-ajanmatkoja.

Henkilöautomatkojen lukumäärä oli kuudessa vuodessa kasvanut 67 000 matkaan vuorokaudessa.

Joukkoliikenteen osuutta matkoista mitattiin myös jättämällä kävely- ja pyöräilymatkat pois laskuista.

Tällöin joukkoliikenteen osuus oli Kirkkonummella viime syksynä 16 prosenttia. Loput ovat automatkoja.

Kuudessa vuodessa joukkoliikenteen osuus oli pudonnut neljä prosenttiyksikköä 20:stä.

Myös Espoossa, Järvenpäässä, Hyvinkäällä ja Tuusulassa joukkoliikenteen osuus oli pienentynyt.

Kehyskunnista vain Keravalla ja Sipoossa oli joukkoliikenteen käyttö suhteellisesti kasvanut.

Kehyskunnissa automatkojen määrä henkeä kohti kasvoi ja pääkaupunkiseudulla pysyi ennallaan.

Tutkimuksessa mitattiin myös kestävien kulkutapojen osuutta kaikista matkoista.

Kirkkonummella kestävien kulkutapojen, eli joukkoliikenteen, kävelyn ja pyöräilyn osuus oli 42 prosenttia. Se on enemmän kuin monissa kehyskunnissa. Esimerkiksi Vihdissä ja Nurmijärvellä osuus on noin 35 prosenttia.

> Koko tutkimus löytyy HSL:n sivuilta

(29) kommenttia

Kommentit (29)

Sivut

Julkisilla merkitsee nyt runsaan yhden työpäivän mittaista lisää työviikkoon pelkästä työmatkasta verrattuna omaan autoon. Se on pois perheeltä ja vapaa-ajasta. Tarkoittaa vuodessa n. 52 työpäivän mittaista lisäaikaa työmatkoista! Muu ei ihmetytä kuin julkisen liikenteen onneton toteutus.
No go
Ihme urputusta. Kirkkonummeltahan menee suora junayhteys Hesan keskustaan??
Hsl
Olen alkanut vakavasti miettiä auton ostoa tai muuttoa vaikkapa jonnekin Porvoon suuntaan, mistä pääsee ilman vaihtoa julkisilla Helsinkiin, usein jopa nopeammin kuin Kirkkonummelta Helsinkiin, vaikka matka Porvoosta on reilusti pidempi. HSL-alueella joukkoliikenne on hidastunut ja luotettavuus heikentynyt. U-Junat ovat jatkuvasti myöhässä, samoin 170-sarjan bussit, vaihdot menee helposti pipariksi. Viimeistään siinä vaiheessa pitää pakata kampsunsa, kun metro Kivenlahteen valmistuu.
Bussimatkustaja
Kuten mainitsin, kannattaisi aloittaa muutama vaikka 3 suoraa linjaa välille kirkkonummi-kamppi aamu ja ilta ruuhkaaikoihin. Katsoa onko kysyntää ja lisätä sitten tarpeen vaatiessa.

Kolme vuora aamuin illoin tulee maksamaan kunnalle maksimissaan 200000€ vuodessa, jos sitäkään. Imago hyöty, mikä tulee paremmista liikenneyhteyksistä on arvoltaan tätä suurempi.
Keijo
Juurikin näin, olisihan tuo suora bussiyhteys Kirkkonummelta Kamppiin varsin merkittävää liikkumisen sujuvuuden ja eritoten viihtyvyyden kannalta. Jotenkin tuo metroon vaihtaminen Matinkylässä ja siinä matkustaminen tuntuu epämiellyttävältä....
Anonyymi

Sivut

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx