(0) kommenttia

Uusi kirjasto on myös kahvila, asukaspuisto, monitoimisali, Luckan, kokoustiloja…

Kirjastotoimenjohtaja Margareta Kull-Poutanen muistuttaa, että Kirkkonummen uusi pääkirjasto on paljon muutakin kuin pelkkä kirjasto.

Kova keskustelu Kirkkonummen uuden pääkirjaston julkisivuista on peittänyt alleen itse sisällön eli mitä kirjastoon tulee lisää. Kirjastotoimenjohtajan mukaan uusi rakennus on paljon muutakin kuin kirjasto.

Pääkirjaston laajennuksen suunnittelu on loppumetreillä ja luonnospiirustukset on hyväksytty. Kokonaan uudistuvan kirjaston ulkonäkö herätti kirpeääkin väittelyä. (Viisykkönen 19.5.)

Kirjastotoimenjohtaja Margareta Kull-Poutanen ei ota sen paremmin kantaa ulkoasuseikkoihin, mutta luottaa siihen, että uusikin kirjasto istuu hyvin ympäristöönsä.

Laajennuksessa kirjaston koko yli tuplaantuu ja uusia toimintoja saadaan mahtumaan pääkirjaston seinien sisälle.

Kull-Poutasen mukaan kirjaston väki on erittäin tyytyväisiä suunnitelmiin. – Suunnittelijat ovat ottaneet tavattoman hyvin huomioon meidän kaikki toiveemme.

− Vaikka edelleenkin kysymys on pääosin kirjaston laajennuksesta ja remontista, saadaan samalla uusia kauan kaivattuja asioita kuten kahvila, musiikkisali ja asukaspuisto, Kull-Poutanen sanoo.

Kokoustiloja ja työpisteitä kuntalaisille

Kirjaston yhteyteen rakennetaan kuntalaisten käyttöön myös kokoustiloja, joista on jatkuvasti pulaa. Tiloissa voidaan kokoustaa myös kirjaston aukioloaikojen ulkopuolella, koska niihin on oma sisäänkäynti.

Monet ihmiset haluavat viettää aikaansa kirjastossa ja esimerkiksi tehdä töitä. Kull-Poutanen kertoo, että kirjastoon tulee paljon istuinryhmiä ja erilaisia äänivyöhykkeitä eli täysin hiljaisia tiloja ja toisaalta osia, joissa voi keskustella vapaasti.

Kull-Poutanen lupaa, että kirjastoon tuleva asukaspuisto on lajissaan aivan uudenlainen.

− Ajatuksena on tuoda ”hiekkalaatikko” sisätiloihin, jossa nuoret perheet voivat tavata toisiaan. Asukaspuisto ja kirjaston lastenosasto on nivottu yhteen samaksi kokonaisuudeksi.

Kirjastoon valmistuu myös nuorisotilat ja musiikkileikkikoululle toimitilat. Lisäksi Luckan muuttaa kirjastolle. 

Kirjasto auki koko ajan

Kirjaston rakennustyöt alkavat vähän kiireen kanssa, koska kahden miljoonan euron valtioavulle on ehtona, että rakentaminen alkaa tämän vuoden puolella. Uuden osan paalutustöihin ryhdytään marraskuun tietämissä.

Rakennustöiden aikana kirjasto ei ole missään vaiheessa suljettu. Ensi rakennetaan uusi puoli ja kirjaston toiminta siirtyy sinne vanhan puolen remontin ajaksi.

Vuonna 1982 valmistuneen pääkirjaston ulkoasu muuttuu kokonaan, koska rakennukseen tulevat uudet julkisivut, joihin käytetään paljon kuparia.

Häviääkö vanha tuttu kirjasto kokonaan?

Monet ovat valitelleet sitä, että professori Ola Hanssonin suunnittelema kirjasto häipyy. Kull-Poutanen muistuttaa kuitenkin, että kirjaston sisätilat pysyvät entisellään. 

− Kun pääovesta tullaan sisään, niin jatkossakin on vastassa Hanssonin tuttu kirjasto.

Pääkirjaston laajennushanke on ollut pitkä ja monimuotoinen. Vasta pari vuotta sitten valtuusto päätti, että kirjastohanke haudataan, mutta viime vuonna päätös pyörrettiin.

Kull-Poutanen on ollut mukana jo nykyisen kirjaston toteutuksessa yli 30 vuotta sitten.

− Silloin hanketta piti karsia loppumetreillä säästösyistä. Esimerkiksi pohjoispäätyyn tehtiin pellistä ulkoseinää. Professori Hansson suostui siihen pitkin hampain ja tokaisi, että kohtahan tätä laajennetaan kuitenkin, Kull-Poutanen muistelee.

> Uusi kirjasto: Piirustukset hyväksyttiin – lisärahaa tarvitaan (Viisykkönen 27.5.)

 

(0) kommenttia
Kommentit

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä