(3) kommenttia

Uusi bioenergialaitos sai luvan Kantvikissa − kattilassa palaa puu sekä rypsin ja rapsin siemeniä

Öljypuristamo toimii Kantvikissa Suomen Sokerin naapurissa. Energialaitos rakennetaan puristamon viereen, josta on louhittu kalliota. (kuva: Apetit Group Oyj)

Avenan öljypuristamolle rakennetaan uusi bioenergialaitos, jossa siirrytään käyttämään uusiutuvia polttoaineita fossiilisten sijaan.

Aluehallintovirasto on myöntänyt uudelle laitokselle ympäristöluvan ja myös luvan aloittaa laitoksen rakennustyöt.

Avena, joka oli entiseltä nimeltään Mildola, kertoi noin 3,7 miljoonan euron investoinnista Kantvikiin viime vuonna.

Laitoksen rakennustyöt on tarkoitus käynnistää tänä keväänä ja ottaa käyttöön vuoden kuluttua. Laitos tuottaa höyryä ja lämpöä öljypuristamon käyttöön.

> Kantvikiin rakennetaan uusi bioenergialaitos − kattilassa palaa puu ja rypsiöljyn puristuksen sivutuotteita (Viisykkönen 16.6.)

Uuden laitoksen pääpolttoaineina käytetään biopolttoaineita, kuten haketta, puun kuorta ja sahanpurua.

Lisäksi kattilassa poltetaan biopohjaisia sivutuotteita, kuten rypsin ja rapsin olkia, siemeniä, pilaantunutta viljaa ja kasviöljylietettä. Varapolttoaineena on turve.

Kasviöljyliete on kasviöljyn puristusprossissa syntyvää kasviöljyä, joka toimitetaan nyt HSY:lle kompostoitavaksi.

Biohöyrylaitoksen ilmaan johdettavat päästöt ovat lupahakemuksen mukaan pienemmät kuin nykyisin alueella käytössä olevien kivihiilikattiloiden päästöt.

Yhtiö arvio, että raskaita ajoneuvoja käy laitoksella keskimäärin 5 kappaletta viikossa energialaitoksen toiminnan takia.

Avenan naapurissa toimivalla Suomen Sokerilla on ollut myös tavoitteena lisätä biopolttoaineiden käyttöä voimalaitoksellaan.

> Kantvikin voimalaitoksella kokeillaan hevosenkakan polttoa − monilla talleilla vaikeuksia päästä eroon lannasta (Viisykkönen 4.7.)

(3) kommenttia

Kommentit (3)

Hyvää asiassa on hiilenpolton loppuminen, mutta häviääkö alueelle leviävä noki?
Sutari
Kantvikissa tehtaat HAISEE muutenki. Välillä löyhkä on niin paha ettei edes auta vaikka pitää ikkinut kiinni. Onko tutkittu kuinka paljon tämä nyt lisää haju haittaa Kantvikissa?
Löyhkä on kamala
No niimpä tietenkin, maataloustuella tuotetut raaka-aineet poltetaan. Paljon on poltetty viljaakin voimalaitoksissa, koska se on niin halpaa.
nim. maataloustuella bioenergiaa

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx