(7) kommenttia

Uusi aurinkokylä tuottaa itse valtaosan energiasta − katoille on sijoiteltu isot aurinkopaneelit jo suunnittelun yhteydessä

Havainnekuva uudesta pientalokorttelista. Alueen ainut kerrostalo rekennetaan puusta. (kuva: Arkkitehtuuritoimisto Harto Helpinen.

Kirkkonummelle nousee uusi pientalokortteli, jossa aurinkoenergian hyödyntäminen on pyritty maksimoimaan jo suunnitteluvaiheessa. Talojen ulkoasua hallitsevat isot aurinkopaneelipinnat.

Kirkkonummen kunta myönsi viime viikolla rakennusluvan isolle paritalokohteelle Sundsbergissä.

Uudet talot poikkeavat aika huomattavasti alueen muista taloista ja asemakaavaohjeen kattokaltevuudesta, mutta rakennuslautakunta myöntyi lupaan ja perusteli päätöstä aurinkoenergian hyödyntämisellä.

Kohteen on suunnittelut arkkitehti Harto Helpinen, joka toteutti Suomen ensimmäisen ekotalon Vantaan asuntomessuille jo vuonna 1977.

Sundsbergin taloihin on aurinkopaneelit suunniteltu sopivan viistoon katoille, jotta auringonsäteily saadaan tehokkaasti talteen.

− Paneelien sijoittelulla pyritään huomioimaa se, että Suomessa aurinko paistaa suuren osan vuotta melko matalalla. Vaakatasossa olevat paneelit toimivat tehokkaasti oikeastaan vain keskikesällä, Helpinen toteaa.

Talot rakennuttaa sijoitusyhtiö Teljän Finassi Oy, ja asunnot tulevat myyntiin normaaleina osakehuoneistoina.

−Aurinkopaneelit ovat kehittyneet tasolle, jossa niillä voidaan tuottaa sähköä kilpailukykyiseen hintaan. Rakennuskohtainen ilma-vesilämpöpumppu tuottaa yhdessä paneelien kanssa valtaosan vuotuisesta lämmityksestä ja lämpimästä käyttövedestä, kertoo Anna-Kaarina Lipsanen rakennuttajayhtiöstä.

Energiaratkaisut painavat Lipsasen mukaan asumiskustannuksia alaspäin.

Jokaiseen asuntoon tulee myös sähköautojen latauspiste.

Kohteen ensimmäisen vaiheen rakentaminen alkaa näillä näkymin ennen ensi kesää. Asuntoja rakennetaan 32 kappaletta.

Uusien paritalojen asunnoista tulee yksitasoisia, mikä poikkeaa myös Sundsbergin yleisestä linjasta.

− Uudesta kohteesta tulee yhtenäinen kokonaisuus ja se on toisaalta irrallaan muista kortteleista, joten ei se riko koko alueen ilmettä, Helpinen perustelee.

Yksitasoratkaisuun päädyttiin Lipsasen mukaan lopulta siksi, että asuminen on helppo järjestää perheen kasvaessa tai kutistuessa.

Samaan kortteliin rakennetaan myös yksi kerrostalo, joka on Kirkkonummella ensimmäinen puukerrostalo. Hanke on erillinen nyt rakennusluvan saaneista paritaloista.

> Lue lisää: Kirkkonummelle nousee ensimmäinen kerrostalo kokonaan puusta − neljä kerrosta pienasuntoja tulee myyntiin (Viisykkönen 13.11.2017)

(7) kommenttia

Kommentit (7)

Sivut

Sundsbergiin permmästäkin kolkasta terve jalkainen kävelee kauppaan ja bussipysäkille alle 25 minuutissa. Ihme ettei kerrostaloihin tullut edes pienetä elintarvikekioskia katutasoon.

Aurinkoenergia on Suomessakin ihan toimiva. Sitä pitää vain ajatella megawateissa eikä euroissa. Raha kun on niin vanha keksintö, että kaikki jitka sitä haluaa on varmasti jo saavit kerännyt täyteen.
Keijo
Eihän Sundsberg turhan sanotaan ONNELISTEN kyläksi ! Pitää olla todella ONNELINEN jos siellä asuu.
Ei kauppa ei bussi eikä mitään.
Mahtava paikka asuu, Espoosta muutimme tänne 5 vuotta sitten emmekä ole päivääkään katuneet.
Täällä on luonto lähellä ja kaikki mitä nykyihminen tarvitsee. Täällä on vain yksinkertaisesti hyvä olla.
Mika Takala
Miksi talot tehdään noin väljäästi pellolla? Jos änkesi vieri viereen niin mahtuisi varmaan yksi lisää. Kuka nyt tarvii pihaa ja väljyyttä kun on aurinkotalo?
Voi hyvä sylvi tätä ahtautta.
( Heti verolle tällainen touhu) Aurinkoa ei omista kukaan. Miten sitä voisi verottaa?
make(Siuntio)

Sivut

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx