(20) kommenttia

Uusi 1 300 oppilaan koulukeskus odottaa yhä päätöksiä – tavoitteena, että kampus olisi valmis 3,5 vuoden kuluttua

Gesterbyn koulukeskuksen kaikki rakennukset on esitetty purettaviksi. B- ja D-rakennukset ovat jo tyhjänä. Pihalla on neljä parakkirakennusta väistötiloina.

Gesterbyn uuden koulukeskuksen hankkeesta päättäminen on juuttunut koko talveksi lisäselvityksiin. Yli 40 miljoonan euron hankkeessa sovitellaan montaa palasta yhteen.

Suuresta kouluhankkeesta pitäisi lyödä lukkoon hankesuunnitelma, jonka pohjalta päästään tekemään tarkempia suunnitelmia ja tekemään piirustuksia.

Kirkkonummen kunnanhallitus hallitus päätti maanantai-iltana palauttaa asian edelleen valmisteluun äänin 7-6.

Esityksen palautuksesta teki kunnanhallituksen puheenjohtaja Timo Haapaniemi (kok.)

Talven mittaan kuntapäättäjät ovat halunneet selvityksiä muun muassa koulukeskuksen koosta. Väestöennusteita on selvitetty konsulttien kanssa.

Koko koulukeskuksen laajuus pitää Haapaniemen mukaan vielä tarkkaan selvittää. Hänen mukaansa pitää tutkia, voidaanko hanke toteuttaa selvästi pienemmällä oppilasmäärällä ja voisiko Papinmäen nykyinen koulu olla jatkossakin koulun käytössä, mikä vähentäisi uusein tilojen tarvetta.

Haapaniemi viittaa väestö-ja oppilasmääräennusteisiin, joiden mukaan koulutilojen tarve voi olla keskustassa pienempi kuin mitä on oletettu.

Sinänsä Haapaniemi kertoo, että hanketta ei tule turhaan viivytellä, vaan Gesterbyn koulukeskuksen tilakysymykset on ratkaistava pikimmiten.

Hanke menee nyt uudelleen palvelutuotannon lautakuntaan, jolta odotetaan lisää vaihtoehtotarkasteluja.  

Koulukeskuksen hankesuunnitelma käsittää Gesterbyn koulun, Winellska skolanin ja Papinmäen koulun sekä esikoulut.

Tavoitteena on suunnitella kouluille ”saman katon alle” kaksikielinen kampus, jossa on monia yhteisiä tiloja kuten ruokala, liikuntatilat ja erikoisluokkia.

Kooltaan GWP-hanke on ensi kuussa käyttöön otettavan Jokirinteen oppimiskeskuksen luokkaa.

Gesterbyhyn suunnitellaan koulutiloja 1 270 oppilaalle. Noin 1 000 oppilasta on tällä hetkellä koulukeskuksen pihalla väistötiloissa.

Esitys on ollut jo pidemmän aikaa, että kaikki nykyiset rakennukset puretaan paitsi Papinmäen koulu, johon kaavaillaan päiväkotia.

Gesterbyssä toimivalle Kyrkslätts gymnasiumille suunnitellaan uutta rakennusta pääkirjaston viereen yhdessä Porkkalan lukion kanssa.

Viime vaiheen mietinnässä on ollut Papinmäen koulurakennuksen käyttö eli varataanko se kokonaan päiväkodille vain jää rakennukseen koulutiloja.

Gesterbyn koulukeskuksen hanke liittyy päätöksenteossa myös Masalan Nissnikun kouluhankkeeseen. Masalan oppilaille pitää hankkia lisää väistötiloja, kun uusi koulurakennus toteutetaan.

Suunnitelmissa on ollut kuljettaa Masalan oppilaita Gesterbyhyn väistötiloihin, joita on kaavailtu käytettäväksi vielä kymmenisen vuotta.

Kirkkonummen kunta aikoo rahoittaa Gesterbyn mittavan koulukeskuksen leasingrahoituksella eli käytännössä vuokraamalla tilat pariksi kymmeneksi vuodeksi.

Hankkeen hinta on tämänhetkisen arvion mukaan noin 41 miljoonaa euroa.

Tavoitteena on ollut, että uudet koulutilat Gesterbyssä olisivat valmiit syksyllä 2024. Aikataulu on erittäin tiukka, koska päätöksenteko on venynyt.

> Gesterbyn koulukeskus esitetään purettavaksi kokonaan – halvempi rakentaa alusta lähtien uudelleen (Viisykkönen 25.9.2020)

(20) kommenttia
Kommentit (20)

Kommentit (20)

Paras ratkaisu Gesterbyn kouluudisttusta proiektin onglmasta: ! Vuokraparkkeja lisään
niin paljon kun tarve vaatii,
hyvin toimimivia ja paljon edullisempiä.Turha rakentaa uusia
rakennuksia jotka taas joutuu purkaa kolmekymmenen vuoden
päästä !Olemassa olevat kouluparakkit toimivat hyvin ja ovat
hyvinnäköisiä .
Rahansästö.
Eikös päätöksellä alkaisi olla jo kiire, että saataisiin koulu ajoissa valmiiksi. Ennen mentiin lähestulkoon valonnopeudella.
Miten tärkeää on olla koulu, kun tuokin entinen on homeessa, eikä ole kunnon opiskelutiloja. Uudet tilat palvelevat seuraavat satavuotta, kun vain kuivana pidetään.
nim. odottavan aika on pitkä
Peruskoululla ei tarvita parkkipaikkoja kuin mopoille ja opettajien autoille. Lapset kävelevät tai pyöräilevät alle 5km matkat ja sitä pidemmät hoidetaan koulutakseilla ja julkisella liikenteellä.
Ylös, ulos ja lenkille
Gesternyn parkkipaikat ja noutopaikat sekä jättöpaikat otetaan Jokirinteenkoulun käyttön muutaman päivän kuluttua kun avataanse uusi koulu valitettavasti näin täyty tehdä ,mutta kun jokirinteen kouluulle unohtivat tehdä
kunnolinen tie ja parkkipaikka.
Näin voi käydä kun on amatörit
Puikossa kiini.
Ej tietä, ej parkkia,
Sillä asialla että tuleeko kerrostaloihin asukkaita vai ejkö tulee ,sillä ej mitään väliä,pääasia onn että saadaan kylä näyttämään
Kaupunkilta! Se on se tärkein asia
ja syy minkätakia kerrostaloja rakennetaan joka vapaaseen olevan paikkaan.Ei niihin valmiina olevissa taloissa asuu juuri ketään ,
Suunittelist tykkäävät kerrostaloista
Ja kaupunkilaisuudesta!,
Ej stadilainen!
En ihmettele ettei meitä nuoria huvita tehdä vauvoja Kirkkonummelle kun ne vauvat pitäisi laittaa heti päiväkotiin kun kotihoidontuki vietiin pois. Minä hsluaisin olla äiti ja hoitaa lapseni kotona, mutta siihen ei ole mahdollisuutta. Olen eriarvoisessa asemassa naisena ja äitinä kavereihini nähden, joilla on varaa hoitaa lapsensa kotona. Heidän ei tarvitse tunkea vauvojaan ylitäysiin , meluisiin päiväkoteihin, joissa henkilökunta vaihtuu jopa päivän mittaan.
Kidutusnummi
Tottakai koulu tarvitaan Gesterbyhyn.
Winelskan tilat aivan erityisesti tarvitaan pikaisesti.
Kysymys on siitä,kuinka kunnan rahat saadaan riittämään näihin kaikkiin tuleviin investointeihin ja minkä kokoinen koulu tarvitaan muuttuneiden ennusteiden valossa.
Emme voi sulkea silmiä siltä tosiasialta,että lapsimäärä laskee seuraavan 5 vuoden aikana molemmissa kotimaisissa kieliryhmissä keskustassa.
Monikielisten lasten osuus on vain kasvussa alueella.
Muuttoliike Kirkkonummelle tuo lapsiperheitä kuntaan,mutta kasvu on varsin maltillista tällä hetkellä.
Uusia vauvoja on toki syntynyt Espoossa ja Helsingissä,mutta Kirkkonummella tilanne ei näytä valtettavasti samalta.
Masalaan tarvitaan koulu pikaisesti.Väestönkasvu on voimallisinta siellä.
Kantvikin koulun peruskorjaus on toteutettava myös ajallaan,että emme joudu purkamaan sitäkin kiinteistöä.
Lukiot tulee rakentaa kiireesti,että saadaan entiset koulukeskuksen tilat purkuun ja uutta asuntotuotantoa alueelle.Nämäkin investoinnit vaikuttavat erittäin myönteisesti Kirkkonummen vetovoimaan.
Lukioiden rakentamisen yhteydessä arvioidaan Fyyrin tilojen yhteiskäyttöä myös kriittisesti.
Korkotaso on nyt matala,mutta siihen ei voi tuudittautua ikuisesti.
Kaikki lainat tulevat maksuun aikanaan.
Kukaan ei rakenna omaakaan taloa,jos siihen ei ole varaa.
Kunnan rakentaminen toteutetaan tällä hetkellä velaksi.Kuinka paljon voimme ottaa vielä lainaa?
Milloin kunnan kantokyky tulee vastaan?
Talousjohtajan mukaan olemme jo nyt kriittisessä tilanteessa.
Kun sote tulee,niin veropohja muuttuu ja meillä on entistä vähemmän varoja käytössä.
Palvelutuotannon lautakunta pohtii seuraavaksi virkamiesten valmistelemaa esitystä ja ei omalta osaltaan halua viivytellä hanketta.Seuraavat kunnan hankkeet ehdotetaan Talousjohtajan esityksestä toteutettavan leasing-rahoituksella.
Elina Utriainen
Jonni.. No tietysti niitä hienoja kerrostaloja koko keskusta täyteen!! Mistähän niihin löytyy itse maksavia asukkaita.. Aika harva haluaa maksaa satojatuhansia Kämpistä tuolla alueella ja mahdollisesti ilman kunnollista parkkipaikkaa..
Tämä on syy.
Sinänsä tuntuu hieman pöljältä ajatukselta rakentaa lähes kaikki keskusta-alueen ja Etelä-Kirkkonummen koulutilat saman risteyksen ympärille Gesterbyhyn. Liikennereitit kun ovat mitä ovat. Toisaalta tähänhän joku on jostain syystä kovasti halunnut. Winellska ja Gesterbyn koulu tarvitsevat uudet pysyvät tilat mahdollisimman pikaisesti.

Keskusta-alue on haluttu tyhjäksi koulukeskuksesta ja terveysasemasta. Mitähän hienoa, kuntalaisia palvelevaa ja kunnan taloutta kohentavaa onkaan tulossa tilalle?
Jonni
Samanlainen komea puukoulu kuin Imatralle tehtiin olisi hyvä ratkaisu. Kannattaa käydä tsekkaamassa jos sielä päin käy. Tosin parasta olisi että saataisiin koulu johon ei tule mitään suurempia virheitä. Vähän harmi että nämä isot koulun projektit sattuu näin samaan aikaan. No onneksi lainat on halpoja..vielä
kuntalainen
Uusia kerrostaloja rakennetaan kymmenkunta nyt jo. Heikkilään tulee satakunta ok taloa. Killinmäen metsään mahtuu satoja ok taloja. Veikkolaan kaavaillaan tuhansia uusia asukkaita. Sarfvik ja Sundsberg kasvaa koko ajan, jne. Kaikki ruotsinkieliset tulevat samaan kouluun Kirkkonummella. Nyt ei oikein laskutaito riitä kunnallispolitiikkaan kaikilla valtuutetuilla. Tulevat kalliiksi kunnalle tuollaiset
M Berg
Vaalit tulossa! Viimeistään nyt tietää ainakin mille puolueille lasten terveys on viimeisenä tärkeysjärjestyksessä. Ei ne väestönennusteet ole yhtään sen vaikempia tehdä tämän rakennuksen osalta kun mitä on ollut kun suomenkielistä koulukeskusta ruvettiin rakentamaan. Halua rakentaa tervettä koulua ruotsinkielisille ei vaan joillakin puolueilla näköjään ole.
Anonyymi
Fiksu päätös. Ei todellakaan keskusta-alueelle tarvita jatkossa kaksi isoa koulukeskusta miltei vierekkäin ja vielä yläastecampus kirjaston taakse. Sinänsä parakkikoulu luokkahuoneita varten voisi toimia pysyvänäkin ratkaisuna, lisätään tai vähennetään parakkeja tarpeen mukaan.
Keijo
Millä rahalla kaikki nämä kampukset aiotaan tehdä???
Keskustaan oma ja Gestikseenkin.. Kyllä rahaa palaa ja pysäköinti sakkaa jo etukäteen!
Sotkua tuleeeee
Seppo, se tarkoittaa sitten kaikkkea hankeita tulevaisuudessa, eikös vain? Ja, jos se saatumoisin olisi ollut liian iso, niin meillä on keskustassa noin 200 lasta vaka:ssa kennelle ei ole vielä löytynyt terveitä tiloija GWP:n jälkeenkin. Elikkä atrvetta kyllä löytyy joka tapauksessa.
Anonyymi
Ylisuuria liikuntatiloja kuitenkin rakennetaan. Huvittavia perusteluita.
Naurua
kuulin , että olis palautus saattanut johtua väestönkasvuennusteesta , ja että tarviiko sen olla noin iso , jos kerran oppilaat vähenemään päin , tai sitten halutaan kunnan muut koulut kiinni ja kaikki lapset kuljetetaan keskustaan , tiedä siiten
Äänestäjä
Ketkä äänestivät vastaan?
Vaalit tulossa
Hyvä juttu ettei päässyt eteen päin tuollaisena. Jerri oletko tutustunut teilläkin saatavilla olleisiin väestö laskelmiin ja koulu ikästen kehittymiseen. Sehän on laskeva 2030 luvulle saakka. Me ei tarvita tuon mittakaavan koulu laitosta. Pienempikin riittää. Hyvä jotta aletaan vihdoin olemaan tarkkana näissä eikä sokeasti vain hyväksytä/rakenneta.
Seppo Palkki
Soutaa ja huopaa
Jos ei muuta niin sen Kirkkonummen politikot ainakin osaa...
Jerri Kämpe-Hellenius

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä