(23) kommenttia

Uuden terveyskeskuksen hinta on noussut roimasti − vanha hinta-arvio ylittyy 60:lla prosentilla eli 16 miljoonaa euroa

Uusi hyvinvointikeskus sijoittuisi Jokiniittyyn uimahallin lähelle. Keskuksesta ovat valmistuneet myös julkisivukuvat, mutta niitä ei ole vielä julkistettu. (piirros: Arkkitehtitoimisto Tähti-Set Oy)

Kirkkonummen uudesta terveyskeskuksesta eli hyvinvointikeskuksesta on tulossa huomattavasti kalliimpi kuin vielä pari vuotta sitten oletettiin.

Jokiniittyyn uimahallin pohjoispuolelle suunnitellun hyvinvointikeskuksen uusin kustannusarvio on 43 miljoonaa euroa. Arvio perustaa hiljattain valmistuneisiin piirrustuksiin.

Kun keskuksen hankkeesta päätettiin runsaat kaksi vuotta sitten, hinta-arvio oli noin 27 miljoonaa euroa. Arvioon on tullut lisää noin 60 prosenttia.

Kunnan toimitilapäällikkö Jarno Köykkä sanoo, että suuri tekijä hinnannousuun on kuumana käyvä rakennusbuumi.

− Edelliset laskelmat on tehty kolmisen vuotta sitten, silloin rakentamisessa oli aivan toisenlainen aika. Kustannuslaskelmissa on arviotu nyt yleiset urakkahintatasot, Köykkä toteaa.

Köykkä muistuttaa, että tässä vaiheessa puhutaan vasta arvioista. 

− Pääkaupunkiseudulla on isoja rakennushankkeita loppusuoralla. Toivottavasti kovin rakennusbuumi on menossa ohi ja urakkahinnat kääntyvät laskuun.

Hyvinvointikeskuksen suunnitelmat ja piirustukset ovat hyvin pitkällä. Jos ne hyväksytään, rakennuslupa voitaisiin jättää jo kesän alussa ja rakentamaan päästäisiin ensi vuoden alussa.

Kirkkonummen kunta jäi ylikuumenneen rakennusbuumin jalkoihin myös pääkirjaston laajennuksen ja remontin yhteydessä.

Hankeelle oli vaikea löytää rakentajaa, ja määrärahaa jouduttiin nostamaan lopulta puolella.

Hyvinvointikeskushanke on ollut hyvin monivaiheinen. Alun perin vanha terveyskeskus piti laajentaa ja peruskorjata. 

Päätökset ja kaikki suunnitelmat olivat valmiina, mutta valtuusto perui ne ja päätti rakentaa terveyskeskuksen uuteen paikaan Jokiniittyyn. Hanke viivästyi siten vuosilla.

Hyvinvointikeskus on tarkoitus rakentaa yksityisellä pääomalla. Valtuusto on päättänyt, että suunnitelmat myydään jollekin kiinteistösijoittajalle, joka rakentaa keskuksen ja kunta vuokraa sitten tilat.

Oman mutkansa matkaa tuo sote-uudistus, jossa kaikki terveys-ja sosiaalialan kiinteistöt siirtyisivät tulevalle maakuntahallinolle, mutta vielä ei ole tiedossa, millä hinnalla.

Kirkkonummen palvelutuotannon jaosto käsittelee hyvinvointikeskuksen suunnitelmia ja kustannusarviota 10.4.

> Lue lisää: Mehevä kiista viimeisessä kokouksessa: Hyvinvointikeskukselle haetaan yksityinen sijoittaja – osa valtuustosta sanoutui irti päätöksestä (Viisykkönen 29.5.2017)

> Kirkkonummen uusi hyvinvointikeskus alkaa hahmottua − sote-palveluita 1.200 asiakkaalle päivässä (Viisykkönen 18.11.2017) 

(23) kommenttia

Kommentit (23)

Sivut

Hinnan pitäisi olla aina vakio ja se ei saisi muuttua matkan varrella. Jos rakentaja ahnehtii, niin jätetään tekemättä. Joku järki näissäkin asioissa pitää olla. Toiseksi miksi Kirkkonummen tulee rakentaa hyvinvointikeskusta tulevalle maakunnalle. Eihän ole varmaa ottaako maakunta koko rakennusta edes hoitoonsa. Sitten meillä on tyhjä hyvinvointikeskus... No sitähän voi käyttää vaikka nuoriso- tai kulttuuritilana. Kulttuurille ei Kirkkonummella ole juurikaan varattu mitään verrattuna esim liikuntaan!
Veikkolalainen
43 milliä hyvinvointikeskuksesta. Aika kallista. Laittaisin hankkeen jäihin tai tekisin yksinkertaisemman (edullisemman) rakennuksen.
Långvikista
Minkä takia kunta ei voi ostaa näitä rakennuksia tiettyyn hintaan ns. "avaimet käteen" -periaatteella. Menee sitten rakennuttajan tapptioksi jos ylittää budjetin?
Rahakirstunvartija
Metron budjetin heiton osaa jotenkin, tavallaan ymmärtääkkin. Alkuperäinen budjetti oli täysin poliittinen, ja tehty sitä varten että projekti saatiin käyntiin. Se että kustannukset ovat sitten karanneet täysin käsistä, johtuu varmaan aika monen seikan summasta, eikä varmaan kukaan tässä maassa ole aikasemmin vastaavaa hanketta toteuttanut.

Se että jonkun koulu-/terveyskeskusrakennuksen, ns normaalin rakennuksen budjetointi karkaa tällä tavalla käsistä on kyllä täysin ammattitaidottomuutta. Näitä rakennuksia tehdään tässäkin maassa ihan jatkuvalla syötöllä, niin asiansa osaava rakennuttajakonsultti (jota tässäkin tapauksessa on toivonmukaan käytetty) osaa kyllä AIKA tarkasti sanoa mitä tuollainen rakennus maksaa toteutettuna. Osaa myös ennustaa tällaiset surullisen kuuluisat "3 vuoden rak kustannuksien nousut".

Toinen asia on sitten se että jos (/kun) kunta ei pidä alkuperäisistä suunnitelmatasoista kiinni. Päästetään suunnitelija ns vapaaksi. En tiedä minkälaisella delegaatiolla näistä päätetään kunnassa, mutta kun arkkitehti alkaa loihtimaan taideteosta (mallia uusi kirjasto) niin pitää olla aika naiivi jos luulee että nämä syntyvät ns budjetin raameissa.
Pääurakoitsija on kuitenkin laskenut urakan lähtötason suunnitelmien mukaan, rakennuttaja (eli kunta) sen tilannut, jonka jälkeen sitten aletaankin yhtäkkiä suunnittelemaan jo aloitettua projektia. Sen jälkeen se sitten maksaakin, ja kunnalla ei ole mitään vaihtoehtoa kuin hyväksyä kaksinkertainen budjetti (mallia edelleen se meidän tuleva upea kirjasto).

Kuntalaiset taputtaa karvaisia käsiään yhteen, kiittää ja ihmettelee että kyllä sitä rahaa tuntuu kuitenkin riittävän.
Hieman ihmetyttää.....edelleen
No huuups.... hyvinhän tuo kuntamme toimijoiden osaamistasoon nähden meni!!
Vain 60% heitto? Positiivisestihan tuokin pitää ottaa, huonommalla arvioinnilla ja matikkapäällä heitto olisi voinut olla 80%:kin.
Rukiveer

Sivut

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx