(11) kommenttia

Tupakkaa on alaikäisen helppo ostaa Kirkkonummella

Keskustele

Kommentoi

Yläasteen oppilaiden on varsin helppo ostaa tupakkaa, sanovat oppilaat. Viisykkönen julkaisee juttusarjan Kirkkonummen kouluterveyskyselystä, aluksi aiheena päihteet.

Kirkkonummella viime vuonna tehtyyn kyselyyn vastasi 913 peruskoulun 8. ja 9. luokkien oppilasta. Kysely on valtakunnallinen, ja sen on toteuttanut Terveyden ja hyvinvoinninlaitos (THL).

Kysymys: Miten helppoa on ikäistesi ostaa tupakkaa kotisi lähikaupoista, kioskeista, huoltoasemilta tai automaateista?

Vastaukset: Oppilaista 50 prosenttia sanoo, että melko tai erittäin helppoa.

Kirkkonummen kunnan raittiussihteeri Katri Lahtinen kertoo, että tupakkamyynnin valvontaa on tehostettu paljon, mutta jostakin se vain aina falskaa.

- Tapauksia, joissa alaikäiselle on myyty, tulee ilmi entistä vähemmän, se on positiivista. Kaupoissa ollaan hyvin tarkkoina, koska myyntiluvat menevät helposti, jos alaikäiselle myyntiä ilmenee.

- Jos jossakin joku kassa on myynyt mopokortilla tupakkaa, tieto kulkee koululaisten parissa kulovalkean tavoin, Lahtinen toteaa.

- Valitettavasti aikuiset välittävät tupakkaa lapsille, sitä on vaikea ymmärtää. Siihen on lisäksi erittäin vaikea puuttua, Lahtinen toteaa.

Sillä kuinka paljon oppilailla on rahaa, näyttää olevan suuri merkitys tupakointiin. Kouluterveydenhoitaja Tuula Kuha kertoo huomanneensa, että tupakantumppien polttaminen on aika yleistä.

Kysymys: Nuuskaatko?

Vastaus: Oppilaista yhteensä 14 prosenttia kertoo, että silloin tällöin tai päivittäin (lähes kaikki poikia)

Nuuskaamisesta on tullut yllättävän yleinen ilmiö myös peruskoulun yläasteella, vaikkei nuuskaa saa edes Suomessa myydä.

Lahtinen valittelee sitä, kuinka paljon urheilijat nuuskaavat ja luovat esikuvia nuorille. – Jääkiekossa ja salibandyssä näyttää olevan hyvin yleistä nuuskan käyttö.

Nuuskaamisessa on Lahtisen mukaan erittäin outoja markkinointikeinoja. Jossain kaupoissa myydään energianuuskaa, jossa ei ole nikotiinia. Sitä saa myydä kenelle tahansa.

- Nuuskan haitallisuutta vähätellään yleisesti. Tosin se ei vahingoita keuhkoja, mutta kaikkea muuta terveyshaittaa siitä on.

Kysymys: Kuinka usein käytät alkoholia, esimerkiksi puoli pulloa keskiolutta tai enemmän?

Vastaus: Oppilaista 28 prosenttia vastaa, että vähintään kerran kuukaudessa.

Kysymys: Kuinka usein käytät alkoholia tosihumalaan?

Vastaus: Oppilaista 11 prosenttia sanoo, että vähintään kerran kuukaudessa.

Alkoholin käyttö on selvästi ollut vähenemään päin 2000-luvulta ja myös kovaan humalaan juominen.

Sekä Kuha että Lahtinen hämmästelevät, kuinka yleinen toteamus yhä on, että juominen kuuluu nuoruuteen.

- Ei kuulu, kokeilut korkeintaan.

- Sitä ei myöskään jaksa olla ihmettelemättä, että aina löytyy aikuisia, jotka käyvät ostamassa alkoholia alaikäisille.

Kysymys: Oletko koskaan käyttänyt tai kokeillut marihuanaa tai hasista?

Vastaus: Oppilaista 11 prosenttia vastaa, että vähintään kerran. (89 prosenttia ei koskaan)

Kysymys: Hyväksytkö sinä marihuanan polttamisen silloin tällöin?

Vastaus: Oppilaista yhteensä 21 prosenttia vastaa, että kyllä silloin tällöin tai säännöllisesti.

Lahtinen sanoo, että yleinen sallivuus huumeiden käyttöön näkyy kouluissakin.

- Kannabiksen käyttöä rummutetaan erittäin paljon muun muassa somessa. Erittäin outoa keskustelua käydään miedoista huumeista ja viihdekäytöstä. Ei mietoja huumeita ole, eikä voi olla viihdekäyttöä, koska käyttö on aina harmillista, Lahtinen pohtii.

Huumeiden käyttö on Kuhan kokemuksen mukaan monivyyhtinen ongelma oppilaalle. – Ne jotka käyttävät huumeita, heillä on monia muitakin ongelmia.

Vanhemmat ovat Kuhan mukaan tietosia huumetilanteesta ja kouluterveydenhuoltoon otetaan hyvin yhteyttä, jolloin voidaan pyydettäessä tehdä seulontatestejä.

Seuraavassa osassa puhutaan unesta.

Kuha ja Lahtinen toivovat kovasti, että vanhemmat ja muut kiinnostuneet kommentoisivat terveyskyselyn antia.

> Kommentoi ja keskustelu Viisykkösessä tai Viisykkösen Facebook-sivuilla.        

(11) kommenttia
Kommentit (11)

Kommentit (11)

Kouluterveyskysely on tosiaan todella laaja ja kattava kysely. Kannattaa tutustua thl:n sivuihin ja sieltä saa valtakunnallista tietoa maksutta.
Kiitos tästä lehtijutusta!
Toisen kunnan työntekijä
Kyselytutkimuksessa on toistasataa kysymystä. Lähes kaikkea mahdollista ja myös vertailu muualle. Sitä mietitään, miten sen voisi julkaista kokonaan.
Paavo Rantalainen
Hienoa että kunnan työntekijä on kommentoimassa asiaa! Huomasin että on mainittu tupakkaakin vahvemmat aineet. Olisi voinut ollut paikallaan, että tässä kyselyssä olisi erikseen kyselty vielä vahvempien aineiden käytöstä?

Toisaalta myös energiajuomien käytöstä olisi voinut kysellä erikseen, sillä olen siinä käsityksessä että niiden suurkuluttajia on juuri kyseisessä ikähaarukassa melko paljon, ja juomien terveyshaitat liikakäytössä ovat tutkitusti tiedossa.

Olisi myös mukava saada vertailulukuja vastauksiin valtakunnallisesti katsottuna. Esim. kuinka paljon kirkkonummelaiset nuoret käyttävät alkoholia koko maan keskiarvoon nähtynä?

Olen valitettavasti saanut nuorisolautakunnan kokouksien yhteydessä tietooni sellaista, että varsinkin keskustan alueella on viimeaikoina ollut ongelmia erinäisten aineidenkäytön osalta. Toisaalta olen ymmärryksessä että eri toimijat ovat tuoneet aktiivisesti vanhempien tietoon näitä ongelmia.

Vesa-Pekka Sainio (ps.)
Nuorisolautakunnan jäsen
Vesa-Pekka Sainio
Nimimerkille Äiti: Koulun arjessa alkoholi ei ole juurikaan näkynyt tai jos on näkynyt niin hyvin vähän. Huumeet sensijaan ovat näkyneet jälleen enemmän kuin aiemmin. Kysymys on yksittäisistä koululaisista mutta yksikin on liikaa.
Kouluterveydehhoitaja Tuula Kuha
Kiitos "Isä"! Enpä ollut sääntöjä tajunnut aikaisemmin tsekata. Nyt tsekkasin ja valitettavasti ei ollut päihteistä puhettakaan : ( Ei ole vissiin käynyt sääntöjen laatijalla asia mielessäkään. Tosin sieltä puuttuivat myös uni, terveellinen ruokavalio jne.
Mamma
Nimimerkki "Äiti", mielestäni lapsesi ovat niitä tosi onnekkaita, kun on tuollaiset vanhemmat! Olkaa ylpeitä itsestänne ja lapsistanne.
kasvattaja
Nämä kyselyt ja varsinkin niiden vastaukset ovat jollain tavalla hämmästyttäviä. Omat lapset ovat siinä iässä, että ovat kotona ja me vanhemmat kuskaamme lapsiamme harrastuksiin. Näemme lapsiamme paljon ja olemme mukana heidän harrastuksissaan. Taidamme siis olla onnekkaita! Tai sitten nämä kokeilut ovat edessäpäin. Kuinka paljon alkoholin käyttäminen tai päihteet näkyvät koulun arjessa? Osaako raittiussihteerivtai tarkka vastata tähän?
Äiti
Jos tupakointi on kielletty joukkueen säännöissä ja muutenkin, kyllä sille valmentajalle voi huomauttaa nuuskaamisesta.
Isä
Sama kysymys kuin yllä useammallekin valmentajalle tämänkin lajin parista.
Kiekkoilijan äiti
"Vastaus: Oppilaista 11 prosenttia vastaa, että vähintään kerran. (89 prosenttia ei koskaan)"
89% valehtelee!
virtuaalikätyri
Nuuskan käyttäminen on valitettavasti juuri noin kuin kirjoitettiin. Oman pojan valmentaja näkyy joskus nuuska huulessa ja ihmettelen asiaa joka kerta. Luuleeko hän, ettei sitä huomaa? Kuinka asiaan voisi vanhempana hienovaraisesti puuttua? Onko kellään kokemusta?

Jos palstoilla liikkuu urheiluvalmentajia, niin kertokaas miksi käytätte päihteitä kentän laidalla? Onneksi tupakanpoltto on vähentynyt paljon tuolla kentän laidalla.
Futarin äiti

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä