(4) kommenttia

Tuleeko Kirkkonummelle ruotsalais -tai brittiyhtiöiden lähijunia? − Seitsemän yhtiötä mukaan HSL:n kilpailutukseen

VR hoitaa lähijunaliikenteen HSL:n laskuun ainakin toistaiseksi, mutta ulkomailtakin on kiinnostusta tulla Helsingin seudun raiteille.

Helsingin seudun lähijunaliikenteestä on kiinnostunut seitsemän yhtiötä, joista yksi on VR ja muut ulkomailta. Kilvasta saattaa tulla mielenkiintoinen.

HSL avaa lähijunaliikenteen kilpailulle samaan tapaan kuin bussiliikenteen. Ensimmäisessä vaiheessa on kysytty liikenneyhtiöiden kiinnostusta.

Mielenkiintoa on löytynyt. Kaikkiaan seitsemän yhtiötä on valmis neuvottelemaan lähiliikenteestä ja kiinnostunut osallistumaan kilpailutukseen.

HSL on päättänyt hyväksyä kaikki seitsemän mukaan kilpaan.

Kilpailutuksessa on nyt mukana kaksi valtion rautatieyhtiötä, VR-yhtymä Oy Suomesta ja SJ AB Ruotsista.  

Loput viisi mukana olevaa tarjoajaa ovat Arriva Sverige AB, MTR Nordic AB, Transdev Sverige AB, First Rail Holdings ja The Go-Ahead Group.

Kaksi viimeksi mainittua ovat isoja konserneja, jotka ovat varsinkin Britanniassa mukana laajasti bussi-ja junaliikenteessä. 

Lähijunaliikenteen kilpailutus on tarkoitus ratkaista huhtikuussa 2020. 

Valittu operaattori aloittaa kilpailutetun lähijunaliikenteen HSL:n alueella näillä näkymin kesäkuussa 2021 eli vajaan kolmen vuoden kuluttua.

HSL arvioi osallistujien taloudellisen suorituskyvyn ja vaati, että kilpailutuksen jatkoon hyväksyttävillä yrityksillä pitää olla jo valmiiksi toimilupa rautatieliikenteen harjoittamiseen jossain Euroopan maassa.

 − Olemme erittäin tyytyväisiä siihen, että tarjouskilpailuun osallistuu näin monta pätevää hakijaa. Meillä on hyvät mahdollisuudet saavuttaa kilpailutuksen tavoitteet”, sanoo HSL:n toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi.

HSL tavoittelee kilpailutuksella sekä paremmin toimivaa lähijunaliikennettä että kustannussäästöjä.

HSL:n käynnistämä kilpailutus koskee junaliikennettä kehäradalla, pääradalla Helsingistä Keravalle ja rantaradalla Helsingistä Siuntioon. 

(4) kommenttia
Kommentit (4)

Kommentit (4)

Niin, mitä kilpailutus tässä avaa? Kilpailun voittaja saa monopoliaseman järjestää liikennöinti. Mikä tällä järjestelyllä paranee?
ihmettelen
Onko seurattu miten yhtiöt hoitaa junaliikennettä Ruotsissa?kannattaisi muuten siellä ei toimi.Meneekö viimeinenkin kunnon yhteys Kirkkonummelta Helsinkiin
VR :n kannattaja
Ainoastaan voittojen kerääjä kilpailutetaan. Kalusto pysyy samana, samoin junissa oleva henkilökunta.
rahat ulkomaille
No ei taida tulla. Eikös tässä kilpailuteta vain operaattori, joka ajelee HSL:n nykyisellä kalustolla.
Ex-matkustaja

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx