(15) kommenttia

Toriparkista valmistui suunnitelma − torin alle noin 100 autopaikkaa, varovainen hinta-arvio yli 6 milj. €

Suunnitelman mukaan toriparkki ulottuisi lähes koko nykyisen torialueen alle. (kuva: Sitowise/muokattu)

Kirkkonummen torin alle kaavaillusta pysäköintilaitoksesta on valmistunut ensimmäinen suunnitelma, joka liittyy koko torialueen uudelleen rakentamiseen.

Kirkkonummen torin molemmin puolin olevien kiinteistöjen omistajat suunnittelevat talojen purkua ja uudisrakennuksia tonteille. Torialueen asemakaavoitus on meneillään.

Ennen kuin kaavoituksessa päästään eteenpäin, on kunnan kaavoitusosaston mielestä päätettävä, miten alueen pysäköinti tulevaisuudessa järjestetään.

> Toriparkki niin kuin joissakin Suomen kaupungeissa − Kirkkonummen torin alle kaavaillaan pysäköintilaitosta

Nykyinen parkkipaikka-alue Salen ja Rosson talon takana on tarkoitus kaavoittaa asuntorakentamiseen. Alueen omistaa kunta.

Yksi vaihtoehto on sijoittaa pysäköintiä torialueen alle. Kunta on teettänyt konsulttityönä toriparkista ensimmäisen suunnitelman.

Suunnittelua lähdettiin miettimään kolmen vaihtoehdon pohjalta. Ratkaistavana oli muun muassa se, tehtäisiinkö toriparkista kaksi -vai yksikerroksinen.

Jatkosuunnitteluun valittiin yksikerroksinen pysäköintilaitos, joka ulottuu maan alla suurin piirtein koko torialueelle. Autopaikkoja mahtuisi parkkiin tällöin 103.

Torin alle pysäköinti olisi tarkoitettu torin etelä -ja pohjoislaidalle tulevien kiinteistöjen asiakaspaikoitukseen. Asukasparkkipaikat voitaisiin toteuttaa puolestaan kiinteistöjen alakerrassa.

Toriparkin pysäköintipaikkoja on ajateltu myös kirjaston asiakkaiden ja kirkossa tapahtuvien tilaisuuksien vierailijoiden käyttöön.

Myös kirjaston pohjoispuolelle kaavaillun uuden lukiorakennuksen paikoitusta voitaisiin osoittaa torin alle.

Sitowise-konsulttiyhtiön tekemässä alustavassa suunnitelmassa on laitoksen hinnaksi arvioitu runsaat 6 miljoonaa euroa eli yli 60 000 euroa per autopaikka.

Hinta-arvio on varovainen, ja siihen on laskettu 20 prosentin riski hinnannoususta.

Kunnan lisäksi pysäköintilaitoksen maksajiksi pitäisi pyytää kiinteistöyhtiöitä, jotka suunnittelevat tonteilleen uusia liike -ja asuinrakennuksia sekä seurakuntayhtymää.

Pysäköintilaitoksen rakentaminen olisi hankkeena varsin vaativa. Konsulttiselvityksen mukaan toriparkki kannattaisi tehdä samalla, kun torin viereiset talot puretaan ja rakennetaan uudet.

Torialueen pysäköintinormeja mietitään myös uusiksi. Nykyisin keskustassa autopaikkanormi on vähintään 0,6 parkkipaikkaa kerrostaloasuntoa kohden.

Kirkkonummen kuntatekniikka esittää, että normia väljennetään eli autopaikkojen määrä vähennetään.

Kirkkonummen kuntakehitysjaosto käsittelee keskustan suunnittelutilannetta 18.12.

> Arkkitehti visioi kunnan omistamaa keskustatonttia − Olisiko kenties paikka tällaiselle vau-rakennukselle?

 

 

(15) kommenttia
Kommentit (15)

Kommentit (15)

Varovainen hinta-arvio 6 milliä..... lopullinen hinta kenties yli 10? 100 tonnia per AP ! Eiku peltilehmät savimaan alle suojaan kun ei näemmä lisää parkkihalleja keskustan tonteille sovi. Kunnalla ilmeisen pohjaton kaivo (vai koroton piikki?) ellei tähän yksityistä rahoitusta löydy. Parakkikoulujakin nousee kuin sieniä sateella. Kannattaisiko koulut kunnostaa pysyvämmin ennen kuin yhtään tyhjää parkkihallia maahan upotetaan ?
K:nummi - puolityhjien autoparkkien luvattu (hautuu)maa ?
Kannattaisi varmaan tehdä parkkihalli tuhannelle autolle kerralla, ettei käy pian liian pieneksi. Tosin vihreät vastustava autoilua ja haluaisivat kieltää kaiken, paitsi märkien risujen polton lämmityksessä ja sähköntuotannossa. Sähköllä ja vedyllä kuitenkin ajetaan.
kasvunvaraa
Ervastintien jalkakätävään mahtuu vielä paljon autojaparkkiin
Marianne
Jos tuollainen halli päätetään rakentaa, kannattaa valita sama arkkitehtitoimisto joka suunnitteli pysäköintitalon ! Saataisiin sitten samanlainen "polku-autojen" sisäänmeno aukko, ettei vahingossakaan tulisi toimivaa ja jouheaa parkkia.
Eino Puikko
Prisma voisi purkaa ja siirtää radan toisellepuolelle niin loppuisi tuo autolla kiertämistä kunnassa. Kas kun ei Prisma viety Peuramaalle?
Tuo toriparkkikellari on aivan hanurista. Jos sinne tulee uusia kerrostaloja joskus niin autot niiden alakertoihin niin ongelma on ohi.
Ei toimii.
Periaatteessa turhan autoilun ja etenkin pysäköinnin voisi kieltää keskustan alueella kokonaan koska etäisyydet palveluiden äärellä ovat varsin lyhyet. Autot voisi hyvin jättää jo nyt rakennetuille isoille pysäköintiplaaneille. Munkinmäen alueella autoilu voisi olla suotavaa etäisyyksien takia, mikäli joku yleensä käy Tokmannin tai Lidlin palveluissa....
Anonyymi
Minkähänlaiseen harkintaan tämä suunnitelma perustuu? Lyhyen matkan päässä, kirkon eteläpuoleisessa korttelissa on parkkihalli, joka näkyy olevan aina tilaa.
Tarve?
Ollaan taas käyty väärissä paikoissa opintomatkoilla.
Anonyymi
Eipä tuolla. Keskustan parkkihalissa ole tunkua mutta onhan tommonen halpa halli hyvä olla varalla ei poismuuttajat poljon tilaa tarvi
Järjetöntä
On nämä hienoja suunnitelmia,nykyisetkin parkitalot huutaa tyhjyyttään.Lisää tarvitaan se on selvä,kunhan ei panna veromarkkoja niin siitä vaan.
ei mitään rajaa
Hassua, ettei voida hyödyntää pääosin tyhjänä olevaa Varuboden-hallin parkkialuetta josta on ihan hyvä tallustella palveluiden äärelle...
Järki käteen ja ostoksille:)
Ja paljonko tämä konsulttityö maksoi ja tekikö sen ihan oikeasti nyt joku ulkopuolinen taho vai maksettiinko taas kaverille tai kaverin kaverille rahat???
Tämähän kylältä vielä puuttuukin, iso city kun on
Aivan älytön idea, ei riitä sata paikkaa kaikille. Nytkin Toritie parkkis aika täysi päivisin, vielä siihen koulun,kirkon ,liikkeiden ,kirjaston ja asukkaiden pysäköinti ..ei mahdu!
No way
Kyllä nyt järki on lähtenyt omille teilleen kyllä tämän kylän muutamat autot sopii viälä maanpäällekin vai onko sitä ylimääräistä rahaa noin jumalattomasti
Anonyymi
Halpa ja hyvä ????? Kirkkonummella kun on niin pirun vähän vapaata maata niin tietysti autot laitetaan maanalle kuten New Yorkissa onhan tämä Kirkkonummi yhtä tunnettu paikka.
Siis kuka tällaista keksii? 60,000€ /autopaikka? sillä saa jo melkoinen autotalli maanpäällä.
Fyrkkaa löytyy paitsi vanhuuksille.

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx