(20) kommenttia

Torin ympäristöön on hahmoteltu pikkukaupunki – 1000 uutta asukasta, liiketiloja ja toriparkki, katso kuvat!

Haivannekuva uudelle torille kirkon portailta katsottuna. (kuva: Arkkitehtitoimisto Jukka Turtiainen)

Kirkkonummen ”vanhan” keskustan eli Kirkkotorin ympäristöön ovat valmistuneet ensimmäiset suunnitelmat, jotka tähtäävät neljän uuden korttelin rakentamiseen torin pohjois- ja eteläpuolille.

Suunnittelu aloitettiin arkkitehtikilpailulla nelisen vuotta sitten. Sen jälkeen kunta teki alueen kiinteistöomistajien kanssa sopimuksen kaavoituksen aloittamisesta ja nyt ensimmäisiä suunnitelmia on tulossa nähtäville ja arvioitaviksi.

Suunnittelualue on kooltaan 7,5 hehtaaria ja ulottuu Kirkkotallintieltä torialueen yli Överbyntielle.

Kaavoitushanke tähtää 1970 -ja 1980 -luvuilla rakennettujen liikekiinteistöjen purkamiseen ja uusien kortteleiden rakentamiseen.

Uudet asuintalot olisivat pääosin 4-kerroksisia. Suunnitelmiin on sijoitettu myös kaksi 8-9-kerroksista taloa.

Uudestaan rakennettavalla alueella ei asu nykyisin juuri ketään. Uusien kortteleiden valmistuttua asukkaita tulisi torin seutuville noin 1 000.

Suunnitelmissa on lähdetty siitä, että nykyisen torin alle tulee 100 autopaikan parkkihalli, johon tulisi kirjaston käyttöön noin 40 asiakaspaikkaa ja loput uusien liiketilojen tarpeisiin.

Tällöin koko tori pitäisi rakentaa uudestaan. Tavoitteena on viihtyisä ja korkeatasoinen uusi torimiljöö.

Asuintalojen pysäköinti hoituisi kortteleiden sisällä pysäköintihalleissa.

Tallinmäen asemakaavaksi nimetyllä alueella tonttimaa on sekä yksityisessä että kunnan omistuksessa.

Kunta omistaa niin sanotun pankkitalon, jossa on R-kioski, sekä Salen-talon takana Överbyntien varrella sijaitsevan pysäköintialueen.

Nykyisen parkkipaikan kohdalle on suunniteltu kahta kerrostalokorttelia.

Uutta Tallinmäen aluetta suunnittelee kunnan ja maanomistajien laskuun Arkkitehtitoimisto Jukka Turtiainen Oy, jonka ehdotus valittiin parhaaksi suunnittelukilpailussa.

Yhdyskuntatekniikan lautakunta käsittelee Tallinmäen kaava-alueen alustavia suunnitelmia 24.10.

Lue lisää:

> Pyöreä vau-kerrostalo puusta ja vieläpä ilman autopaikkoja − Kirkkonummi suunnittelee rohkeasti uutta keskustaa (Viisykkönen 25.1.)

> Kirjaston, kauppojen ja kirkon pysäköinti maan alle – toriparkki valittiin jatkosuunnittelun pohjaksi (Viisykkönen 25.1.)

> Tässä pöydässä tehtiin Kirkkonummen ehkä merkittävin sopimus maanomistajien ja kunnan kesken − tavoitteena uusi keskusta (Viisykkönen 20.12.2017)

> Iso rakennusyhtiö ryhtyy kehittämään torin miljöötä: Salen ja Rosson talon paikalle uusia asuntoja ja palveluita (Viisykkönen 9.11.2017)

> Vanha pankkitalo väistyy uuden tieltä – Kirkkonummen torin varrelle kaavaillaan senioriasuntoja ja hoivapalveluita (Viisykkönen 16.10.2017)

(20) kommenttia
Kommentit (20)

Kommentit (20)

Hyvältä näyttää.
Keskustaan kaivataan lisää elämää ja tiivistä rakentamista. Toivottavasti saadaan kunnon kahviloita.
Kun keskusta on kunnossa, niin toivottavasti "rumilukset" viimein häipyy näköpiiristä. Nykyään kun kunnolla uskalla keskustassa käydä, kun sieltä löytyy ties minkänäköistä tallaajaa...
Hyvältä näyttää
Taas joku suunnitelma jonka tekee joku ei aito Kirkkonummelainen, jonka sydän ei syki Kirkkonummelle. Kirkkonummi on ja tulisi pysyä pienenä maalaiskuntana. Jos pitää rakentaa niin puurakennuksia vanhaan tyyliin joka sopii kirkon viereen.
WhipIt
Boris J

Tämä toriparkki on tärkeä koska torilla on yksi osuuskunta jolla on pieni kauppa siinä ja tällätavoin saadaan asiakkaat pysymään heillä eikä mene Cittariin.
SOK HOK POK NOK
Hulluin ajatus kaavoitusvastaavalta ikinä ! Torin alle maanalainen parkkihalli. Haloo!! Emme ole Turku tai Oulu tai mikään muukaan julkisuudessa ollut pähkäpäinen kaupunki. Olemme velassa rypevä, kilpailukyvytän pieni länsi-Uusimaalainen kunta jonka päättävät virkamiehet asuvat Helsingissä ja Espoossa. Ylintä virkamiestä lukuunottamatta. Hanke vaikuttaa koirapuistolta potenssiin kolmesta viiteen.
God Save the Knummi !!
Boris J
Kyllähän tuo keskusta pitäisi uudistaa ihan kokonaan lähtien Poliilaitokselta päättyen siihen päiväkotiparakkiin. Käsittämättömän ruma alue. Vanha työkkäri ja rokkari, kela, osuuspankki ihan koko lysti nurin ja nopeasti.
Sou
Tuskinpa tämäkään toteutuu. Paljon puhetta, vähän villoja. Se on meininki tässä kunnassa.
Tyhjääpuhetta
Nyt näyttää todella hyvältä. Toivottavasti samalla saadaan alueelta pois nykyiset seka käyttäjät .
Uusi aika
Ei hätää, ei tuosta koskaan valmista tule.
Pasilan Triplaa alettiin rakentamaan samaan aikaan kun kirkkonummen kirjastoa peruskorjaamaan.
Kumpi on auki ja toimii? No se pohjoismaiden suurin kauppakeskus mukaanlukien metroasemat yms yms yms.
Anonyymi
Kuka haluaa muuttaa aivan kampus alueen viereen kalliilla rahalla? Todella rauhaton ja melkoinen trafiikki olisi, en itse olisi valmis ainakaan maksamaan maltaita kämpästä. Samalla rahalla rauhallisemmelle paikalle.
No way
On huomattava parannus nykytilanteeseen kyllä, hienon näköisiä rakennuksia.

En ole asiantuntija, mutta Itse vielä pohtisin kuinka tuo kaava palvelee yritystoimintaa kahvila, kauppa yms.? Jotta varmistetaan että keskustasta tulee elävämpi kuin tänään. Tämä komenntti ihan siitä syystä että uudet rakennukset kaavakuvassa ovat kutakuinkin samoilla paikolla nykyiset joten riittääkö pelkästään rakkennusten uudisaminen elävöittämään keskustaa..? Ehkä se riittää, kuten sanoin, en ole asiantuntija.
Timo
Olen iloisesti yllättynyt. Suunnitelma näyttää viihtyisältä! Tiivis ja viihtyisä kuntakeskus. Nuo harjakatot viehättää erityisesti. Toivon, että huomiota kiinnitetään myös puihin ja istutuksiin ja kauniisiin kivetyksiin. (olin jo ehtinyt menettää toivoni ja pelkäsin että savipellolle heitetään sinne tänne jotain modernistisia harmaita lasi/betonilaatikoita niin että kaikki toimii jatkossakin vain yksityisautoilun varassa)
Kylät kodikkaiksi
Miksi edes suunnitella palveluita torin ääreen, kun Kirkkonummelaiset pahimmillaan eivät edes tiedä , missä täällä on tori?
Joppe joutomies
Selväksi on käynyt, että näiden kylien narisijoiden jatkuva itkuvirsi ei hyydy, vaan lisääntyy.. Ei voi juosta ellei kävely luonnistu, eli hiljaa hyvä tulee (jollei jopa täydellistä, ja ainakin mikäli nämä jotka muutolla uhkailevat todellakin toteuttaisi uhkauksensa, teitä ei kaivata tai edes ikävöidä..). Aina puhutaan isosta kuvasta, mutta täytyy kyllä todeta, että kovin on pienen pientä joidenkin kuva (varmaan olematon suuri äänisillä..), ja miksiköhän nämä inisijät eivät hakeudu kunnan virkoihin, kun kerta ovat niin kaikkitietäviä??? Toki ei pitkälle pötkisi pelkällä omia tarpeita tyydyttävällä näkemyksillä, joskus täytyy nähdä muitakin, eikä vaan nähdä, vaan ottaa huomioon myös.
Hieno meininki meillä Knummella!
Kivalta näyttää. Kyllä kunnan kehittymisen yksi ehto on, että juuri keskustassa on riittävästi ihmisiä ja palvelujen käyttäjiä myös viikonloppuisin. Niin saadaan imua sillekin, että syrjäkyliltä viitsii raahautua ihmisten ilmoille muutenkin kuin äärimmäisessä hädässä.
Siiri
Mielettömän hyvä suunnitelma ja toivottavasti vinkujat ja besservisserit lopettaa
kiusaamisen ja kehityksen estämisen.
Lisäksi toivon nopeutta kaavoittamiseen ettei mene 20v.
Paljon nähnyt
Onneeksi minulla ei ole liiketila torilla. Kas kun tori revitään auki asiakkaat lähtevät muualle eikä takaisin tulee.
Yrittäjä.
Kenen kunta kuvittelee muuttavan näihin kaikkiin uusiin rakennuksiin mitä he suunnittelevat ympäri kylää???? Mitä tarjottavaa kunnalla on asukkaille???? Koko kuntahan on pelkkä iso vitsi. Tuossa, kuten kaikissa muissakin tähän asti rakentamaan aloitetuista kohteistahan mikään ei valmistu ajallaan. Kyllä tulee vanhan kauniin kivikirkon ympäristö olemaan kammottava näköinen tulevaisuudessa. Ja kauan aikaa. Eihän kirjadtoakaan ole saatu valmiiksi. Ja junaaseman alikulun valmistuminebkin on siirretty jo neljännen kerran.
Hölmöläisetkin olivat viisaampia
Riittääkö rahat? Vai tuleeko samanlainen floppi kun muistakin tämän kylän "hyvistä ideoista" että rahat loppuu kesken. Toivottavasti taloissa asuu sitten kunnollista porukkaa, mieluiten suomalaisia työssä käyviä että keskusta olisi turvallinen.
Saa nähdä.
Kesäkin tulee kun Kirkkonummella rakennetaan. Kai nyt neliöhinta on vähintään sen kymppitonnin?
Ulkona on kesä..
Suunnitelma vaikuttaa varsin hyvältä ja realistiselta ja aluehan on mitä mainioin viihtyvään asumiseen eikä palvelutkaan ole kuin pienen ajo-tai kävelymatkan päässä:)
Olli (rkm)

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx