(1) kommentti

Tietokoneohjelma mittaa koulutien turvallisuuden

Kirkkonummen kouluteiden turvallisuus arvioidaan uudella tietokoneohjelmalla.

Kirkkonummen oppilaiden koulutietä arvioidaan ensi syksystä lähtien uudella tietokoneohjelmalla. Se laskee esimerkiksi kuinka vaarallista tien ylittäminen on.

Kirkkonummen kunnanvaltuusto päätti hankkia viime syksynä koulumatkojen arviointiin Koululiitu-nimisen tietokoneohjelman. Rambol Finland Oy:n järjestelmä on käytössä yli 100 suomalaiskunnassa. Rambol on kansainvälinen ympäristösuunnitteluun erikoistunut yritys.

Kirkkonummenkin hankkimassa järjestelmässä tietokoneohjelman perusta pohjautuu Liikenneviraston tietoihin muun muassa liikennemääristä, teiden kunnosta, leveydestä, nopeusrajoituksista ja valaistuksesta.

Tietojen pohjalta on määritetty tien suuntaiset riskiluvut ja tien ylittämisen riskiluvut. Koululiitu-aineisto pitäisi olla ajan tasalla. Jos tiellä tehdään parannustöitä, esimerkiksi rakennetaan kevyen liikenteen väylä, tien riskiluku pienenee.

Samat säännöt - kiistoja vähemmän

Tietokoneohjelmalla pyritään yhdenmukaistamaan kouluteiden vaarallisuuden arviointi. Riskejä arvioidaan siinä vaiheessa kun koulutie on lyhyempi kun ilmaiseen koulumatkaan oikeuttava kilometrimäärä ja koulumatkan vaarallisuutta joudutaan tutkimaan.

Koulumatkan vaaroista tehdään erityisesti ekaluokkalaisten kohdalla lukuisia arvioita vuosittain. Usein oppilaan vanhemmat ovat asioista eri mieltä kuin kunta, ja arvioista valitetaan.

Uudesta järjestelmästä toivotaan apua, jotta kiistoja ei tulisi niin paljon, ja niitä olisi helpompi käsitellä.

Monissa kunnissa on arvosteltu sitä, että järjestelmää käytetään liian orjallisesti ja siihen luotetaan liikaa. Tietokoneohjelma ei kuitenkaan poista täysin paikan päällä tehtäviä havaintoja.     

Kirkkonummi-aineisto on saatu Koululiitu-ohjelmaan kokonaisuudessaan, joten se alkaa olla valmis käyttöönottoon. 

Kirkkonummen koulukyydityksissä tulee ensi syksynä muitakin muutoksia. Helsingin seudun liikenne (HSL) hallinnoi kesästä lähtien koko paikallisliikennettä Kirkkonummella. Pohjolan Liikenne hoitaa bussiliikenteen kuitenkin pääsääntöisesti edelleen. Näkyvin muutos on reitistönumeroinnin muuttuminen täysin.

Juttu julkaistu 18.3. TÄYDENNETTY 3.4.

Sivistyslautakunta hyväksyi 2.4. ohjelman käyttöön otettavaksi 1.8. alkaen. Lautakunta päätti palata asiaan puolen vuoden kuluttua käyttöönotosta ja tarkastella miten järjestelmä on toiminut.  

Tästä lisää tietoa koulukyydityksistä

Arkisto (12.2.) Matalalattiabussit tulevat Kirkkonummelle

(1) kommentti
Kommentit (1)

Kommentit (1)

Ohjelma on täyttä huuhaata. Ei koulumatkan turvallisuutta voi mitata millään ohjelmalla.
Autoiliat ei noudata liikennesääntöjä ja nopeusrajoituksia. Koulumatkalle pitää sisällyttää mahdollisimman vähän vilkkaiden teiden ylityksiä. Järki käteen hoi. Tuosta softasta ei hyödy kukaan muu kuin sen myyjä.
Ari

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx