(1) kommentti

Tiekiistoja ei ratkota enää paikallisin voimin – pitkä perinne jäi historiaan ja sovittelijoita muistettiin

Ansiomerkin saivat Markku Viitanen (vas.), Kaj Nurmi, Raili Häkkinen, Kari Lappalainen ja Ari Liuhta.

Kirkkonummella vietettiin tiistaina lopettajaisia, jolla kahviteltiin päätökseen yksi kunnan vanhimmista toimielimistä. Tiejaosto tai -lautakunta ehti toimia lähes 60 vuotta.

Taustalla on lakimuutos, joka tuli voimaan viime vuoden alussa ja pikkuhiljaa kaikki yksityisteiden toimitukset ovat siirtyneet Maanmittauslaitokselle. Kunnissa tielautakunnat olivat pakollisia vuodesta 1963 lähtien.

Esimerkiksi Kirkkonummella yksityistiet ovat erittäin merkittävä kulkuväylästö. Kunnan alueella on yhteensä arviolta 850 kilometriä yksityisteitä.

Tiehoitokuntien on 260, ja ne ylläpitävät 350 kilometriä tietä. Loput ovat järjestäytymättömiä yksityisteitä.

Tienpidon ympärillä – kuten tunnettua – syntyy myös kiistoja ja jopa repiviä riitoja. Niitä Kirkkonummellakin on soviteltu paikallisesti vuosikymmenet.

Mutta ei enää. Jos ja kun yksityistieasioista tulee sovittamattomia kiistoja, ne ratkaistaan jatkossa aina käräjäoikeudessa.

Uudistuksen on pelätty ruuhkauttavan ja pitkittävän yksityisteiden virallisia toimituksia.

Kiistat, joita kuntatasolla on ennen paikallisella tuntemuksella pyritty sopimaan, kustantavat uudessa systeemissä osapuolia helposti moninkertaisesti entiseen verrattuna.

Kunnan rooli ei kuitenkaan poistu kokonaan yksityistieasioissa. Kunta hoitaa edelleen yksityistieavustukset ja myös liikennemerkeistä päätetään paikallisesti kunnassa.

Tielautakunnassa on tarvittu eritoten sovittelutaitoja ja tarkkaa paneutumista paikallisiin tieoloihin kymmenien ja jopa satojen kilometrien matkalla.

Näistä ansioista palkittiin tiistaina Suomen Tieyhdistyksen myöntämällä Yksityistieansiomerkillä seuraavat henkilöt:

Raili Häkkinen, toimi tiejaoston sihteerinä alkuvuoteen 2001 saakka. Tämän jälkeen hän pysyi aina eläkkeelle jäämiseensä saakka tiejaoston taustatukena ja hänen asiantuntemuksensa auttoi monen tieriidan ratkaisemisessa, todetaan ansiomerkin myöntämisperusteluissa.

Kari Lappalainen jatkoi Häkkisen jälkeen tiejaoston sihteerinä vuoteen 2006 saakka.

Kaj Nurmi toimi tiejaoston varajäsenenä viime vuoden loppuun. Hänen herrasmiesmäinen ja diplomaattinen asenne helpotti vaikeiden riita-asioiden selvittelyä.

Sami Salminen toimi mallikkaasti tiejaoston puheenjohtajana vuoteen 2015 saakka.

Ari Liuhta valittiin tiejaoston puheenjohtajaksi Salmisen jälkeen. Liuhdan johdolla tiejaosto purki tietoimitussumaa pitäen jopa lauantaisin toimituksia eri puolella Kirkkonummea.

Markku Viitanen toimi tiejaoston varapuheenjohtajana vuoden 2019 loppuun saakka. Viitanen toimi erityisen ansiokkaasti moninaisia tieriitoja koskevien toimitusten puheenjohtajana.

Gunnel Hellström palkittiin jo aikaisemmin Yksityistie-ansiomerkillä pitkäaikaisesta toiminnastaan tiejaoston jäsenenä ja puheenjohtajana.

(1) kommentti
Kommentit (1)

Kommentit (1)

No nyt sitten rikkaat ja hyvin koulutetut ajavat asiansa läpi kun tietävät että ei kansakoulu käynyt köyhä ole vara mennä käräjille.
Huono asia monille.

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx