(14) kommenttia

Tekolumilatuja löytyy useista lähikunnista − Kirkkonummelta puuttuu, lumitykin hankintaa esitetään

Tehokkaat lumitykit ovat laskettelurinteissä toiminnan ehdoton edellytys.

Tekolumilatujen tekeminen on yleistynyt eteläisessä Suomessa vähälumisten talvien seurauksena. Jos tekolunta ei ole, hiihtokaudet ovat jääneet hyvin lyhyiksi.

Kirkkonummen valtuustossa jätettiin maanantaina aloite tekolumiladun tai -latujen saamisesta kuntaan. Aloitteen allekirjoitti reilusti yli puolet valtuutetuista.

Valtuutettu Tony Björkin (r.) kirjoittamassa aloitteessa ehdotetaan, että kunta selvittää mahdollisuuksia tehdä tekolumilatuja jo ensi talvikaudelle tai viimeistään 2019-2020.

Aloitteessa huomautetaan, että Kirkkonummi on viimeisiä Helsingin seudun isoja kuntia, joissa tekolatuja ei ole. Jopa Inkoossa on tekolumilatu.

Tekolumella voi hiihtää Vihdissä, Vantaalla, Karkkilassa, Hyvinkäällä, Helsingissä, Espoossa, Nurmijärvellä, Mäntsälässä, Tuusulassa, Sipoossa, Raaseporissa ja Keravalla.

Käytetty lumitykki maksaa Björkin tietojen mukaan nykyään 10 000 -20 000 euroa, ja kunta voisi samalla selvittää mahdollisuuksia latujen tekemiseen yhteistyössä yhdistysten kanssa.

Kirkkonummi on viime vuosina merkittävästi parantanut latuverkkoa, mutta hiihtokausi jää usein lyhyeksi.

− Ne lapset ja nuoret, jotka haluavat aktiivisesti harrastaa hiihtoa, ovat joutuneet hakemaan itselleen uusia seurapaikkoja kuntarajan ulkopuolelta, kuten Ingå If tai Espoon Hiihtoseura, joilla on käytössään tekolumea, aloitteessa todetaan.

Kirkkonummella on pitkät hiihtoperinteet. Aiemmin paikkakunnallaa oli kaksi aktiivista hiihtoseuraa, KyIF ja KHS, mutta niiden toiminta on hiljentynyt.

Toimintaa kuitenkin on. Kirkkonummen Hiihtoseura järjestää hiihdonopetusta Veikkolassa 9.3. ja maaliskuussa kahdet kilpailutkin. Katso lisätiedot tästä.

(14) kommenttia
Kommentit (14)

Kommentit (14)

Mielestäni tämä on kannatettava idea. Liikuntaan laitetut rahat eivät mene koskaan hukkaan. Eipä tule juuri muuta kunnan palvelua käytettyä kuin hiihtolatua, joten olisihan se ihan kiva saada joskus vähän takaisin siitä kuukausittain maksettavasta kohtuullisen isosta summasta. Koulut ym. rahoitetaan kyllä ihan toisilla konsteilla kuin kassasta, joten en usko niiden jäävän tämmöisten pikkujuttujen jalkoihin.
Kohtuullisesti veroja maksava
Siis. Halloo ihmiset! Tämähän on ihan loistavaa aloite. Eihän tämä vaikuttaa millään tavalla isompiin investoitiin. Tiedän että hiihdetään jo marraskuussa naapurikunnissa.
Kuntotilja
Seuraavat valtuustoaloitteet: solariumlamppujen ja lämmityslaitteiden hankinta uimarannoille ja jääkoneiden hankinta uimarannoille, jotta talvella saadaan avannot tehtyä.
Urheiluhullu
Kirkkonummi on MAALLA!!! Täällä onmetsiä ja peltoja eli lääniä hiihtää ihan joka suuntaan!! Jerikonmäkeen tehdään joka talvi ladut (jotta sinne ei kukaan muu pääse kuin hiihtäjät!!) pelloille tehdään latuja. MIHIN TÄÄLLÄ TEKOLATUA VIELÄ TARVITAAN????

Eikö noille hiihtäjille riitä täällä mikään???????
Normi ihmiset = ne jotka ei hiihdä tai ei pysty hiihtämään vammansa takia eivät pääse koko talven aikana Jerikonmäkeen ollenkaan ja nyt vielä halutaan lisää paikkoja hiihtäjille!
Siis EI VOI OLLA TOTTA!!!

Nuokin rahat voi käyttää järkevästi ja suunnata ne sinne missä niitä eniten tarvitaan!!! Eli lasten koulujen kunnostamiseen ja uudelleen rakentamiseen!!!!! Siihen on syytä varata paljon rahaa sillä niidenkin rakentaminen tullaan kunnassa sössimään niinkuin kaiken muunkin rakentaminen.

Eihän Jerikonmäkeäkään laiteta keväällä kuntoon meille kävilojöille! Se on lähes toukokuuhun asti järkyttävän paksun jään peittämä ja sinne ei voi mennä kävelemään koska se on hengenvaarallista. Kunta voisi koneillaan käydä muutaman kerran kevään aikana rikkomassa sen jään pinnan mutta ei. Heidän vastaus siihen on ollut: Kunnalla ei ole varaa sellaiseen!!! EI OLE VARAA!!! Mutta samaan aikaan on varaa alkaa tekemään tekolatuja!!!
Miksei kukaan laita kuntaa kuriin??????
Lumetukselle täytyy olla myös suotuisat olosuhteet,ilmaston lämpeneminen nyt ja tulevaisuudessa tuo haasteita.Jos tykitykseen mentäisiin ei yksi tykki tee autuaaksi,vaan niitä tulee olla useampi,lisäksi vaaditaan humuspitoista vettä ja paljon sähköä,nekään ei ilmaisia.
PS.Paavo vois laittaa 51:een "yleisön osaston"jossa kuntalaiset voisivat purkaa tuntojaan ja sieltä demarit ym. saisivat valtuusto-aloitteita tehtäväksi.
pannaan kadut kuntoon
Peuramaallahan on lumitykkejä, ehkä siitä saisi jotain synergiaetua, ovat kuitenkin lähes jerikon ladun päässä jo valmiiksi.
Lunta tupaan
Onko muuten jossain vaiheessa mainittu, ettei esim. uusia kouluja tehdä, koska ei ole rahaa?Tuskin millään kunnalla on heti kassasta ottaa useita kymmeniä miljoonia uusiin kouluihin vaan näihin mietitään aina eri rahoitusratkaisuja.

Eikä muuten mikään suuri hanke missään kunnassa voi kaatua lumitykin tai kuntoportaiden hankintaan...aika huonolla tolalla olisi talous siinä vaiheessa tai sitten erittäin kallis lumitykki&kuntoportaat.


Räpylä
Taas ollaan tekemässä sellaista päätöstä josta ei hyvää seuraa. Se ei riitä että on lumitykki,pitää olla paikka missä lumetetaan,kuljetusvälineet jolla lumi siirretään ,levitysvehkeet ja tietysti henkilökuntaa joka kaiken tekee .Ei tule olemaan halpaa hommaa.
harkitaan nyt ensin
Se että liikuntapaikat kehitetään ja se että kannustetaan ihmiset liikkumaan säästä loppupelissä paljonkin rahaa. Myös se että liikuntapaikat ovat kunnossa tai eivät ole kunnossa voi olla syy miksi joku päättä muuttaa tai olla muuttamatta Kirkkonummeen. Ei tarvitse olla montakaan asukasta lisää, että nämä pienet investoinnit maksavat itseensä takaisin jo verokertymänäkin.

Pitää kuitenkin muistaa, että tämä on vasta valtuustoaloite missä pyydetään selvittämään, JOS on mahdollista hankkia tekolumea. Nämä asiat ratkaistaan loppupeleissä vasta syksyn budjeettineuvotteluissa.

Isoissa rakennushankkeissa kunta pitää kuitenkin katsoa eri rahoitusmalleja koska kustannus arvio esim. jokirinteesstä on noin 40 milj euroa ja Gesterby-Winellska-Gesterby vieläkin enemmän.

Se että meillä on nämä isot hankkeet vireillä ei saa olla este muun kehitykseen.Tony Björk
Tony Björk, äiti opetti minulle että ensin säästetään ja sitten ostetaan. Kun menin naimisiin vaimoni pisti jokainen penni tuulemaan ja nyt asutaan vuokralla.
Tarinan opetus on se että ei tarttee tuhlata kaikki rahat vaikka ne ei riitäkkään uuteen kouluun koska säästämällä se summa suurenee.
Kirkkonummella käytetään kassarahat heti kun sinne tulee mutama tonni ja se on kyllä väärä politiikka.
Uusi omakotitalo maksaa juuri sen verran mitä koirapuistoihin laitetaan raha elikkä sillä rahalla saatais yksi päiväkoti. Ne rahat jotka on laitettu portaisiin ja metsävalot + tämä viimeinen turha hanke tekolumikone riittäisi toiseen päiväkotiin. Puhumattakaan Masalan pukukopista!!!!!!
Miettikää nyt uudestaan pliis!
Tällaisiin kunnassa riittää rahaa,mutta ei tärkeämpään.Joillain valtuutetuillakin tuntuu olevan mielessä vain liikuntahankkeet,muusta ei kuulu mitään.
Ihme touhua
Hei. Latukone on 2018 budjeettikirjassa. Homeongelmat ovat meidän kunnan suurimista haasteista, ja korjausvelka on melkoinen. Siksihän kaksi maamme suurimista kouluhankesta löytyy kirkkonummesta (voi tulla lisääkin). Ennen kuin uudet koulut ovat paikoillaan pyritään hankimaan väistötiloja. Samalla kuin nämä hankkeet etenee, kunta kuitenkin voi ja pitää kehittyä myös muilla alueilla.
Tony Björk, valtuutettu, sfus pj, vapaaajan ja siv laut.
Toivoisin myös latukonetta, jolla on mahdollista ajaa kunnot ladut kaikkien hiihtäjien iloksi ja kansanterveydeksi.
Hiihtäjä
Lumitykki on todella tarpeen, jos sillä vaikka sais puhalettu homeet pois kouluista ja päiväkodeista.
20,000€ ei ole raha eikä mitään mutta siihen tulee lisäksi 200,000€ jos vähänkin tietää miten kunnassa toimitetaan.
Stop heti ei tarvitaan sitä !

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx