(14) kommenttia

Tarkennusta Kirkkonummen yt-neuvotteluihin: Näistä asioista on tässä vaiheessa kysymys

Kirkkonummen kunnanhallitus saa eteensä ensi maanantaina esityksen yt-neuvottelujen aloittamista ja henkilöstön lomauttamisesta.

Kunnanjohtajan esityksessä puhutaan, että lomautus koskisi lähtökohtaisesti koko kunnan henkilökuntaa, jota on noin 2 300.

Esityksessä vedotaan koronaviruskriisiin, jonka takia palveluja on suljettu ja joidenkin kunnan työntekijöiden työtehtävät ovat vähentyneet.

Kunnanjohtaja Tarmo Aarnio valottaa esityksen taustoja ja korostaa, ettei tässä vaiheessa olla missään nimessä lomauttamassa koko henkilökuntaa.

Esityksessä mainitaan kuitenkin, että lähtökohtaisesti yt:t koskisivat koko henkilöstöä.

Maininta on Aarnion mukaan esityksessä varmuuden vuoksi, jotta kaikki kunnan palvelut ja yksiköt voidaan käydä läpi, eikä toisaalta ketään haluta rajata pois ennen neuvottelujen alkua.

Jos yt-neuvotteluihin päätetään ryhtyä, menee prosessissa oma aikansa.

− Sanoisin, että ennen kesäkuun alkua ei ketään lomauteta.

Kirkkonummi ryhtyi poikkeustoimiin henkilöstön osalta vajaat kaksi viikkoa sitten.

Silloin päätettiin keskeyttää palkanmaksu 50:ltä työntekijältä, joiden työt koronapoikkeusolon takia olivat loppuneet, kun palvelut oli suljettu kuten kirjastot ja uimahalli.

Maanantaina ollaan menossa toiseen vaiheeseen, jos siis yt-neuvotteluihin ryhdytään.

Tällöin voitaisiin lomauttaa myös niitä kunnan työntekijöitä, joiden työt ovat vähentyneet koronakriisin takia.

Tulossa olevien yt-neuvottelujen yhteydessä ei voida lain mukaan irtisanoa ketään ja lomautukset voivat olla enintään 90 päivää.

Joissakin kunnissa ollaan henkilöstömenoihin kohdistuvissa toimissa jo kolmannessa vaiheessa.

Silloin puhutaan yt-neuvotteluista tuotannollisin ja taloudellisin syin eli tyypillinen prosessi, joka käytiin Kirkkonummen kunnassakin muutama vuosi sitten ja lähes koko henkilökunta oli lomautettu.

Tällöin voidaan esimerkiksi lomauttaa henkilöstöä riippumatta siitä, ovatko työt vähentyneet, lisääntyneet vai pysyneet ennallaan.

”Normaaliolojen” yt-neuvotteluista ei Kirkkonummella ole Aarnion mukaan vielä keskusteltu ja jos ne tulevat, ollaan paljon pidemmällä kesää tai syksyä.

Esimerkiksi Hyvinkään kaupunki aikoo maanantaina päättää kahdesta rinnakkaisesta yt-neuvottelusta.

Toisessa neuvotellaan lomautuksista johtuen koronakriisistä ja toisessa pidemmän tähtäimen talouden tasapainotuksesta.

(14) kommenttia
Kommentit (14)

Kommentit (14)

Kuinka Hoitajia voidaan lomauttaa ?
Kun kunnassa on tilanne, että nykyiselläänkään määrällä ei riitä hoitajia työvuoroihin.
Kuka hoitaa lapset ja vanhukset, kun on pulaa hoitajista ?
Tuleeko ne henkilöt , jotka ovat tehneet lomautuspäätöksen tekemään hoitotyötä ?
Lomautuksen aikana ei kai voi tehdä ylityötä ? ( jota nyt joudutaan tekemään, kun ei ole käsipareja työvuoroihin )
Käsipareja tarvitaan
Kannattaa muistaa, että nuo 50 henkilön keskeytykset olivat perusteettomia. Missään työpisteessä ei ollut virustartuntaa! Näistä voi tulla vielä iso lasku
Asiantuntija
Opettajat tekee tärkeetä duunia. Kuka uskaltais nostaa esille opettajien lomautukset? Kaikki ammatit tekevät duunia poikkeusoloissa ja opettelee sähköisten välineiden käyttöä, ollaan jouduttu tosi koville koronan aikana, tehty hommia uudella tavalla. Toivon et opettajat kantaa myös vastuun kunnan taloudesta kun lomautukset tulee. Kesä- heinäkuu on oivallista lomautus aikaa opettajille. Toisin me muut kunnan duunia tekevät, jolla vaan 4 tai 5 viikkoa kesälomaa.
Opettajat mukaan
Päättäjä: juu tiedän, mutta juuri päättäjät päättävät kunnan palkkalistoilla olevien palkoista ja lomautuksista ja pitävät huolen, ettei palkat ainakaan pääse nousemaan. Siksi myös muualla (esim. ei kunnalla)töissä olevien päättäjien pitää osallistua päättäjien tekemiin päätöksiin. Ja niihin talkoihin, niihin on päättäjät ihan itse vapaaehtoisesti pyrkineet.
Anu
Kirkkonummen kunta käyttää satoja tuhansia euroja vuodessa veronmaksajien rahaa estääkseen veronmaksajien muuton kuntaan.
Mikä tähän mahtaa olla syy? Kuka tästä hyötyy?
Pankkiautomaattibonus
Kirkkonummi se jaksaa yllättää aina ei niin positiivisissa asioissa. Kunnan johto ja päättäjät voisivat katsoa hieman ympärilleen ja katsoa miten muut lähiseudun kaupungit ja kunnat ovat saaneet liiketoimintaa rajojensa sisälle. Kirkkonummella tätä ei ole tapahtunut vaikka mahdollisuuksia on ollut. Päättäjät keskittyvät epäolennaisiin asioihin, mutta mitäpä muuta olisi voinut odottaa.
Jorma K.
@Anu. Kyllä päättäjät varmasti olisi valmis siihen. Sääli vain ettei päättäjät kirkkonummessa tälläkään hetkellä saa palkkaa, vaan tekevät pitkälti talkotyötä oman ammatin oheella. Kokouspallkiot ovat kyllä murtosa tässä a-kassa. Päättäjät kirkkonummessa ovat yleensä päivätöissä jossain ihan muualla. M.m. opettajia, hoitajia, lääkäreitä, yrittäjiä, eläkkeläisiä, opiskelijoita, maanviljeliöijä ym.
Päättäjä
Jos oikein luin niin eikö juuri nyt toimita asteittain?
Marjo
”Varmuuden vuoksi”, niinpä. Ollaanko nyt ihan oikeilla jäljillä tässä, että miten asiat hoidetaan. Koronan vaikutuksen ymmärrän, mutta tuo pidemmän tähtäimen tasapainotus olisi pitänyt hoitaa jo aikaisemmin ja rakenteita muuttamalla. Nyt tehtävät toimenpiteet näyttävät ainakin ulospäin paniikkinappulan painamiselta, joka verhotaan koronaverhon taakse.
Abra
Suurin säästö tulisi jos isopalkkaisimmat lomautetaan. Mutta eihän se käy.
Pomot
Lomautetaan päättäjät kuukaudeksi.
No, toiveajattelua tuo.
Anu
Mieluummin koko henkilöstö lomautetaan vuorotellen lyhyeksi ajaksi kuin että jotkut todella pitkäksi ajaksi.
Anonyymi
Ikävää mutta välttämätöntä. Toivotaan että korona saadaan pian taltutettua.
Tomppa
Joo, vanhemmat opettaa ja hoitaa lapset-opettajat pois! Kuntalaiset siivoaa jälkensä /korjaa infrastruktuurin-kunnossapito pois. Potilaat googlettaa vaivansa ja syövät buranaa-terkkari kiinni!
Hyvin menee...

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx