(14) kommenttia

Taloyhtiö hankki oman valokuidun ja kaikille laajakaistan − joka asuntoon supernopea nettiyhteys alle 10 euroa/kk

Tolsalaisessa kerrostaloyhtiössä surfataan netissä suurilla nopeuksilla ja edullisesti.

Uusi 90 asunnon asunto-osakeyhtiö Tolsassa voi ylpeillä ilmeisesti Kirkkonummen nopeimmista nettiyhteyksistä ja vieläpä erittäin halvalla.

− Rakensin tuossa Kirkkonummen nopeimman laajakaistayhteyden taloyhtiöön. Tehtiin homma järkevästi eli ostimme oman valokuidun, kertoi tietoliikennetekniikan insinööri Eero Volotinen sähköpostiviestissään.

Laajakaista -ja tietoliikenneasiat ovat usein viidakko tavalliselle netinkäyttäjälle. Yhtiöitä, termejä, hintoja ja tekniikoita on paljon, kuluttajan pää menee sekaisin.

Mitä siis tolsalaisessa taloyhtiössä tehtiin? Hanke lähti liikkeelle pitkälti siitä, että Volotinen omistaa asunnon taloyhtiössä ja hänellä on yli 20 vuoden työkokemus tietoliikenneasioista.

Lyhykäisyydessään kysymys on siitä, että taloyhtiö teki sopimuksen yhden operaattorin kanssa.

Valokuituyhteyden kytkentäpiste löytyi noin 100 metrin päästä, josta vedettiin kaapeli taloyhtiön telekeskukseen.

Taloyhtiössä saatiin yli puolet osakkaista innostumaan ajatuksesta ja yhtiökokous päätti hankkia laajakaistayhteyden siten, että nyt se on käytössä kaikissa asunnoissa käyttivät asukkaat sitä tai eivät.

Yhteyden hinta on selvästi alle 10 euroa kuukaudessa ja se sisältyy vastikkeeseen. Taloyhtiö maksaa noin 800 euroa kuukaudessa yhdellä laskulla operaattorille, muita kuluja ei ole eikä enempää byrokratiaakaan.

− Tällaisella ratkaisulla saadaan skaalaetuja eli käytössä on suuruuden ekonomia, Volotinen valottaa.

Taloyhtiö teki operaattorin kanssa kuuden vuoden sopimuksen. Pitkä sopimus takasi, ettei mitään kytkentämaksuakaan tullut taloyhtiölle.

Volotisen mukaan kyseessä on winwin-tilanne: operaattori saa yhdellä sopimuksella koko 90 asunnon taloyhtiön asiakkaakseen pitkäksi aikaa.

Asukkaiden ei puolestaan tarvitse tehdä mitään sopimuksia eikä huolehtia mistään ja hinta on erittäin kohtuullinen. Nettiyhteyden nopeus on ihan omaa luokkaansa tavalliselle kuluttajalle.

Tolsalaisessa taloyhtiössä on nyt asunnoissa 1 000 megabitin laajakaistayhteys ja vieläpä molempiin suuntiin. Jo 100 megabitin yhteyttä pidetään nopeana kotikäytössä.

− Vertailun vuoksi, asukkaat saisivat yksitellen omilla sopimuksilla 10 megabitin yhteyksiä vajaalla 10 eurolla kuukaudessa. Me saamme 100-kertaisen nopeuden samalla hinnalla, Volotinen perustelee.

Kysymys herää, mihin tavallinen kotikäyttäjä tarvitsee huippunopeuksia.

− Taloudessa voi olla useampi nettikäyttäjä. Joku katsoo videota ja toinen pelaa playstationia. Silloin tarvitaan nopeampaa yhteyttä kuin 10 megabittiä ja sen toki saa omalla nettiyhteydellä, mutta hintakin nousee äkkiä 20-30 euroon kuukaudessa.

Jos vielä haluaa vertailla noin teoreettisesti pidemmälle. Volotisen mukaan huippunopean (1 000) yhteyden saisi kukin asukas Tolsaankin isolta operaattorilta noin 60 euron kuukausihinnalla.

Eli taloyhtiötasolla kustannukset olisivat kymmeniä tuhansia euroja vuodessa olettaen, että kaikki asukkaat tekisivät omat sopimuksensa huippuyhteyksillä.

− Kysymys on niin isosta summasta, että sillä ostaisi uuden Teslan, joka vuosi.

Lue lisää Viisykkösen juttuja laajakaistoista:

> Nopeita nettiyhteyksiä uudella tekniikalla − katuun sahataan vain 24 millimetrin "oja", johon kaapeli sujautetaan (Viisykkönen 4.9.)

> Lapinkylä on Suomen ”nopein” kylä – talkoilla uusi nettiyhteys (Viisykkönen 26.11.2016)

(14) kommenttia
Kommentit (14)

Kommentit (14)

Annex B,

Homma eroa millään tavalla normaalista taloyhtiölaajakaistasta. Homma on ostettu teleoperaattorilta avaimet käteen palveluna. Ero on siinä, että kulurakenne on halvempi.

As Oy:t veloittavat normaalin mediavastikkeen mukana nämä palvelut muutenkin. Piratismissa vastuu on sillä henkilöllä, jonka portista liikenne tulee. Operaattori tämän kyllä poliisille kertoo, jos asia on tarpeen.

Eero
Eero Volotinen
Miten viranomainen asiaan sihtautuu, luokitellaanko taloyhtiö nyt palveluntarjoajaksi, kun se on hankkinut oman yritysliittymän jota edelleenmyy osakkailleen, onko taloyhtiö tuosta johtuen alv-velvollinen?
Miten väärinkäytöstapauksessa, kun poliisi tutkii ja etsii vaikka vertaisverkossa laittomasti elokuvia levittävää henkilöä, onko taloyhtiö vastuussa?
Annex B
Kuntalainen:

Taloyhtiön on siis hankkinut joka asuntoon nopean ja kustannustehokkaan yhteyden, jolla jokainen säästää "rahaa" ja jonka elinkaari on pitkä vaikkapa 100 vuotta.

Koska tässä nyt haluat edelleenkin vertailla liittymääsi, joka on vähintään 10 kertaa hitaampi latauksessa ja 100 kertaa hitaampi lähetyksessä, niin mikä tässä on se pointti? Käytännössä maksat myös enemmän hitaammasta yhteydestä, kuin kukaan tässä talossa.

Yhtiö ei myöskään ole maksanut sitä mainitsemaasi 2600 euron kytkentämaksua vaan kytkentä tuli "kaupanpäälle".

Mitä mielestäsi tässä on tehty väärin? Yhtiö olisi voinut myös hommata hitaan liittymän 10M jokaiseen asuntoon kulurakenteella 8e/asunto (8*90*12=~9000e/vuos)

Eero Volotinen
Huomaan että haastan näitä bittinikkareita oikein olan takaa, tällai taviksena jolla ei todellakaan ole vähäistäkään tietoa tuosta alasta. Mutta siitä Telian talooni tarjoamasta kuidun hinnan suuruudesta ( 2600 € ) minulla on jonkinmoinen käsitys. Tällä hetkellä tuo summa tuottaa pörssissä 12%:n tuottoa. Aikoinaan kun aloitin pyörimään pörssisin kuvioissa ja kävin alkeiskurssit, niin ensimmäinen opetus siellä oli että älä tee mitään mitä et itse käsitä. Siksi kait olen noiden bittinikkareiden touhuista ottanut talooni vain tuon Elisa viihdepaketin.
kuntalainen_
kuntalainen: Noiden operaattoreiden toimittavat wlan-purkit ovat sitten "täyttä" roskaa ja varsinkin jos käytät 2.4GHz alueella, niin tuo 60/10Mbit/s on ihan normi nopeus. Ja moni ei tajua, että valokuidulla toimintavarmuus on aivan eri luokkaa kuin muilla tekniikoilla.
joku
Kuntalainen: Minusta kuluttajaliittymän vertaaminen taatun kaistan yrityskuituun on hieman erikoista. Nämä kuluttajaliittymän ns. vaihteluvälit eivät siis käytännössä koske taatun kaistan yhteyksiä.

Sitten kun siirryt 4K maailmaan, niin yksi kanava vie vähintään 25Mbit/s, jolloin 100M VDSL alkaa nopeasti käymään ahtaaksi ja kuparissahan sitä lisäkaistaa ei siis ole saatavissa.

Toinen pointti on myös se, kun alkaa tallentaa tietojaan pilveen, niin 10M vs 1000M siirtonopeus on hieman eritasoa.
Eero Volotinen
Aikaisemmin, kun minulla oli 50 M / 10 M Elisan nopeus, niin läppärini nopeustestissä sain tuloksen 40 Mbps. Läppärini on talossa Wi-Fi verkossa, joka sekin osaltaan laskee tuota nopeutta. Nyt kun Elisan nopeus on 100 M / 10 M , niin nopeustestissä läppärini nopeus on jonkun matkaa yli 60 Mbps. Tuo nopeushan on huojuva, joten eri aikoihin mitattuna antaa eri tuloksia. Telia rakensi alueellemme kuituverkon ja kauppasi sitä liittymää muistaakseni hintaa 2600 €. Tavallisena netin käyttäjänä ja Elisa viihteen käyttäjänä, en ole huomannut että nuo nopeudet olisivat olleet tulppana käytölleni.
kuntalainen_
Ompa edullinen, ei näin saa tehdä eli tuohon pitää saada muutos tai muutoin operaattorit kärsii tappiota....
Uffe
Tsemppiä Eero. Ensin Leppävaaran Torni, nyt tämä tolsalainen yhtiö. Minne projekti menee seuraavaksi?
Insinööri (amk), tietotekniikka, EVTEKistä
Kuntalainen: kuparikaapelissa puhutaan tekniikasta nimelta VDSL(2). Hyvällä tuurilla sillä saa sen 100M/10M yhteyden. Tuuri tarkoittaa sitä, että kaapelissa ei tapahdu vaimennuksia tai muita häiriöitä. Tyypillisesti puhutaan ehkä yhteysnopeuksista 50M/10M

Tässä talossa valokuitu tulee joka asuntoon asti. Toki yhteys on jaettu talojakamosta ethernetillä, koska se on kustannustehokkaampaa.

Valokuitu asuntoon asti tulee käyttöön sitten, kun halutaan vaikka 2000M (2G) tai nopeampia yhteysnopeuksia.
Eero Volotinen
Internet on aina jaettua yhteyttä. Yleinen harhaluulo on, se että saat omaa piuhaa vaikka miten sen hankkisit. Lisäksi tässä on taatun kaista yrityskaistaa, joka tarkoittaa sitä, että koko kapasiteetti on käyttäjillä käytössä.

Käytännössä tälläinen 1000M/1000M yhteys on niin nopea, että se ei näin pienellä käyttäjämäärällä mene tukkoon. Kapasiteettia ei ole järkeä yliallokoida. Lisäksi tässä toteutuksessa on mahdollista helposti nostaa myös kapasiteetti 2000M.. 10 0000M yhteysluokkaan, mikäli näin haluttaisiin. Käytännössä tämä ei ole tarpeen, kun käyttäjät eivät voi nytkään tukkia ostettua kapasiteettia, kun sitä on niin
paljon.

Kapasiteettia kyllä tullaan nostamaan, kun sitä tarvitaan.. mutta
käytännössä tälläinen tilanne ei tule vuosiin eteen.

Eero Volotinen
Kuntalainen. Se kuparikaapeli ei tuo sataa megaa. Valokuitu pitää olla jakokaapista taloonne.
Make R Siuntio
Taitaa olla 1GB/s jaettu yhteys?
Sämpy
Meillä on vuosikaudet ollut käytössämme Elisa viihdepaketti ja omakotitalomme on noin kolmekymmentä vuotta vanha. Taloomme tulee vanha kuparinen puhelinkaapeli. Nyt Elisa korotti nettiyhteytemme sataan megaan, koska osoitteemme on lähellä jakokaappia jonne tulee valokuitu. Hinta pysyi samana.
kuntalainen_

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx