(0) kommenttia

Tallinnan tunnelihanke elää sitkeästi

Helsinki-Tallinna -tunnelihankeesta ei ole piiretty mitään virallisia karttoja tai reittejä. Kuva on vapaaehtoisten asiantuntijoiden selvityksestä vuodelta 2007.

Helsinki-Tallinna -rautatietunnelia ryhdytään jälleen selvittämään. Vuosia sitten mietittiin jo reittejäkin, toinen kulkee Porkkalan kautta.

Helsingin ja Tallinnan kaupungit sekä Harjun maakunta Viron puolella ovat sopineet, että Suomenlahden  poikki kulkevat kiinteät liikenneyhteydet selvitetään. Hankkeessa kerätään muun muassa yhteen kaikki tieto, joka aiheesta löytyy. Selvitykseen on rahaa 100.000 euroa, pääosin EU-budjetista.

Selvityksen yhtenä ajatuksena on pohtia pitäisikö Suomen puolella kaavoihin varata paikkoja tunnelia varten. Virossa Helsingin tunnelinpää on jo merkitty kaavaan.

Kun rautatietunnelia on aikaisemmin selvitetty, on karkeasti piirretty kaksi reittiä. Toinen olisi suoraan Ruoholahdesta Tallinnan Piritaan. Toinen vaihtoehto kulkisi Porkkalanniemen kautta, jolloin tunnelille tulisi pituutta vain 50 kilometriä. Suoraan Tallinnasta Ruoholahteen tunnelimatkaa tulisi noin 15 kilometriä enemmän.

Suomenlahti on kapeimmillaan Porkkalanniemen ja Tallinnan edustan Naissaaren välillä. Jatkosodan aikana Kirkkonummen Mäkiluodosta vedettiin Naissaareen suojaverkko, jolla estettiin Neuvostoliiton sukellusveneiden kulku.

Ajatus Helsinki-Tallinna –rautatietunnelista syntyi vuonna 1997 innokkaiden rautatieasiantuntijoiden ja –harrastajien keskuudessa. Ratahallintokeskus otti kymmen vuotta sitten ajatuksen Etelä-Suomen rautateiden visioon 2050.

Geologian asiantuntijat ovat tehneet selvityksiä Suomenlahden kallioperästä. Se soveltuu hyvin tunnelinlouhintaan.

Helsinki-Tallinna –tunneli on noussut esille taas osin Rail Baltica –hankkeen takia. Viro ajaa kovasti rautatieyhteyttä Tallinnasta Keski-Eurooppaan ja toivoisi, että Helsinki ja Suomi olisi ratayhteydessä mukana.

Suomenlahden ali kulkeva tunneli olisi miljardien eurojen hanke.

Vapaaehtoistyönä tehty asiantuntijaselvitys 2007 (Usko Anttikoski)


(0) kommenttia
Kommentit

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx