(21) kommenttia

Taas tulossa purkutuomio yhdelle koululle sisäilmaongelmien takia − pian lähes 1.500 lasta parakkikouluissa

Nissnikun alakoulu (vasemmalla) suositellaan purettavaksi. Parakkikoulu on tarkoitus sijoittaa alakoulun viereiselle kentällä oikealla.

Kirkkonummen koulujen tilaongelmat näyttävät kärjistyvän edelleen. Tuorein raportti suosittaa Nissnikun koululle Masalassa laajoja korjaustöitä ja osin tilojen purkamista.

Lähes 600 oppilaan Nissnikun koulun tiloja on talven mittaan tutkittu perusteellisesti. Raportti on varsin karua tekstiä.

Konsulttiarviossa suositellaan Nissnikun alakoulun korvaamista kokonaan uusilla tiloilla. Koulurakennuksessa on noin 140 oppilasta.

Kunnan toimitilapäällikkö Jarno Köykkä vahvistaa, että alakoulun purkaminen näyttäisi olevan paras ratkaisu, koska korjaaminen tulisi erittäin kalliiksi ja riskinä olisi, ettei korjaamalla saada sisäilmaongelmia ratkaistuksi.

Myös yläkoulun tiloissa on raportissa luetteloitu ja yksilöity pitkä lista puutteita.

− Ne ovat kuitenkin taloteknisiä korjaustarpeita kuten ilmastointiin liittyviä. Näillä näkymin rakennus voitaisiin saada remontoimalla kuntoon, Köykkä arvio.

Koko Nissnikun koulussa on myös erittäin suuri tarve lisätilalle. Oppilasmäärän ennustetaan kasvavan 700:een lähivuosina.

Nissnikun koulun pihalle ollaan jo hankkimassa väistötila eli parakkikoulua 240 oppilaalle.

Samassa hankinnassa on myös Kirkkoharjun koulun pihalle samankokoinen väistötila.

Näistä kahdesta parakkikoulusta on tarkoitus tehdä päätökset toukokuussa. Tilat voisivat olla käytössä ensi vuodenvaihteessa.

Sen sijaan Gesterbyn koulukeskuksen lisäväistötilojen hankinta on pidemmällä. Tarjoukset on pyydetty kahdesta 240 oppilaan parakkikoulusta.

Gesterbyn koulukeskuksen pihalla on jo viime vuonna valmistunut kaksiosainen parakkikoulu, jossa on lähes 500 oppilasta.

Väistötilojen tarve on kasvanut Kirkkonummella runsaan vuoden aikana räjähdysmäisesti.

Näillä näkymin koulujen väistötiloissa on ensi vuonna yhteensä lähes 1 500 oppilasta kolmessa eri kohteessa.

Lisäksi Finnsbackan päiväkoti on jo usean vuoden toiminut parakeissa pääkirjaston naapurissa.

Kirkkoharjun koululle ja Finnsbackan päiväkodille on päätetty rakentaa uudet tilat Jokirinteeseen.

Uuden oppimiskeskuksen rakennusurakat ovat tiistai-iltana (17.4.) päätettävänä palvelutuotannon jaostossa.

Rakennustöihin tavoitellaan päästävän tämän vuoden lopulla. Oppimiskeskukseen tulee tilat yli 1 300 oppilaalle ja päiväkotilapselle. 

Gesterbyn koulukeskuksen kolmen koulun uusista tiloista on aloitettu suunnitelu. Gesterbyssä suurin osa tai ehkä jopa kaikki koulurakennuksista aiotaan purkaa ja korvata uusilla.

(21) kommenttia
Kommentit (21)

Kommentit (21)

Upinniemen kouluun voi olla hankala viedä lapsia, kun paikalla on enää monttu. Voihan se olla opettavaista leikkiä purkujätteessä. Ja sekin taisi olla homeessa, jonka takia sieltä vuosia kuskattiin lapsia muualle kouluihin.
alapo
Nissnikun sisäilma on sairastuttanut meitä aika suuren määrän vuosien varrella. Kun aikanaan puutuin asiaan, niin mitään ei tapahtunut.
Katosta tuli vedet sateella ja se hoidettiin vain laittamalla ämpärit lattioille. Opettajanhuoneen parketit irtoilivat ja kerta toisensa jälkeen vain henkilökunta liimaili niitä kiinni. Sateella jotkut ikkunat laskivat vettä sisätiloihin.
Kosteusvaurioita ei asianmukaisesti kuivatettu, vaan oletettiin niiden korjautuvan itsestään.
Äärimmäisen välinpitämätöntä kiinteistönhoitoa vuosikymmenien ajan.
Asiaoita pitkään seurannut
Upinniemen koulu ei tähän ongelmaan paljoa lohduta koska se sijaitsee noin 20km väärässä paikassa. Eli ihan turha väittää sitä vaihtoehdoksi. Melko paljon maksaisivat päivittäiset bussikuljetukset keskustasta / Masalasta Upinniemeen.

Nissnikun korjausraporttia kun lukee niin huomaa, että sieltä löytyy suunnitteluvirheitä ja virheitä itse rakennustyöstä. Ja 80-luvulla täällä ei edes ollut vielä vierastyöläisiä raksalla.
sdkfz
Upinniemessä oli kuulemma varsin käyttökelpoinen ja suurehko koulurakennus tyhjillään vaikka minkälaiseen käyttöön, mutta kunta katsoi parhaimmaksii purkaa sen. Millaista toimintaa tämä nykyään on, ei ainakaan kovin järkevää? Ei tuo purkaminenkaan liene halpaa touhua...
Anonyymi
Hetki lähestyy jolloin valtio joutuu ottaa kunnan huostaansa, niin toiminnallisesti kuin taloudellisestikin.
hälläväliävuosikymmen
Teukka varmaan tarkoitti, että sisäilmaongelmat on mahdollista ESTÄÄ, jos ilmanvaihto pidettäisiin päällä. Ja huollettaisiin. Ja ylipäätään rakennuksia huollettaisiin. Käytettäisiin edes ne saadut määrärahat korjauksiin. Korjattaisiin edes terveystarkastajien huomaaman korjattavat ennen seuraavaa terveystarkastajien käyntiä. Kun meno on ollut tällaista, seurauksista saadaan näin lukea.

Kyllä tähän parakki/purku/korjaus -listaan on tulossa lähiaikoina paljonkin lisäyksiä. Eihän ole edes tutkittu kaikkia kouluja, joissa merkittävästi oireillaan. Toivottavasti niitä tutkitaan heti, eikä jäädä odottelemaan parempaa hetkeä budjetissa. Pitää pitää mielessä, että turvallinen ja terveellinen oppimisympäristö on lakisääteinen vaatimus, joka kuntia velvoittaa.

Jos koulun ihmisistä 30-60% oireilee, niin ei ne oireile toisistaan. Yksittäisen herkistyneen ihmisen oireita voi toinen ihminen saada aikaan, mutta ei massojen.
huolissaan
Viimeinen käänne Nissnikun asiassa: kunnan terveystarkastaja sysää vastuun kannanotosta koulurakennuksen olosuhteisiin muille. Yllättyneitä olivat: -
Kirkkonummi homeessa
Teukka on samaa mieltä kanssani siitä, että tulevia sisäilmaongelmia voidaan estää pitämällä iv koneet päällä myös iltaisin ja viikonloppuisin, näin saadaan tuuletettua ihmisten hajut, hiilidioksidit ja homeitiöt pois. Näihin jo syntyneisiin homekouluihin se ehkä tuo vain vähän helpptusta, muttei korjaa rakennusta.
Anonyymi
Kieltämättä raportti näin maallikolle on karua luettavaa.
Voi voi
"Voisiko mallia ottaa sieltä missä puutalorakentamista on kokeiltu esim Pudasjärvellä? "

On otettu jo ja hyvissä ajoin. Pudasjärven hirsiläävässä paljastui jo sisäilmaongelmia virheellisen rakennustavan vuoksi, edessä mittava remontti.
homehtuu se puukin
Ei voi muuta sanoa kuin " Halleluja ", onhan tämä nyt nykyään ihan tolkutonta menoa....
Home sweet home?
Kannattaisi käydä lukasemassa se raportti ja lopettaa höpinät oireista ja siitä että talo (Nissnikun alakoulu) on täysin kunnossa. Ihan pelkkää sitä itseänsä. Taitaa olla alkuperäiset rakentajat äänessä.
T
Miten olisi hirrestä rakennettu koulu? Hengittävä hyvä ratkaisu? On ainakin ekologinen ja kaunis silmälle. Voisiko mallia ottaa sieltä missä puutalorakentamista on kokeiltu esim Pudasjärvellä?

Parempi sisäilma
Kuka on vastuussa siitä jos ja kun lapset sairastuvat näissä kouluissa!!?? Miten voi olla mahdollista että tilanne on kohta kaikissa kunnan rakennuksissa tämä?? Onko rakennuttajana käytetty hyvä veli verkostoa ja heidän kavereitaan vai miten tällainen tilanne on päässyt Kirkkonummella syntymään?? Kyllä on huvittavaa että asukkaita yritetään haalia kylä pahaseen lisää ja lisää ja mitä muuta kunnalla on tarjota kuin homeisia rakennuksia näille mahdollisille uusille tulokkaille????
Kuka lopettaa tämän pelleilyn kylällä???
Surullista! Lieköhön näitä poliitikkoja vieläkin valtuustossa, jotka aikanaan päättäneet vähentää rakennusten ylläpidosta määrärahoja? Nyt nähdään seuraukset.
Surullinen äiti
Sisäilmaongelmat on helppokorjata, kun pidetään iv-koneet käynnissä koko ajan eikä sammuteta niitä viikolopuiksi ja lomien ajaksi. Sekä huoltamalla niitä säännöllisesti.
Teukka
Tällä tämän päivän sisäilmasekoilulle tullaan parinkymmenen vuoden päästä nauramaan. Rahaa palaa, kouluja puretaan mutta mitään varmuutta ei ole etteikö uudessakin rakennuksessa tultaisi oireilemaan. Jotkut ihmiset nyt vaan oireilee, usein muiden ihmisten läheisyydestä. Meitä ihmisiä kun on monenlaisia ja monenhajuisia. Jollain oppilaalla on kotona koiria, jollain hevosia, jotkut käyttävät kemikaaleja tai itse erittävät jotain mitä jonkun toisen kroppa ei voi kestää. Harvoin rakennus on se todellinen oireiden aiheuttaja. Useimmiten oireet johtuvat rakennuksessa oleskelevista muista ihmisistä. Tätä ei vaan kehdata sanoa ääneen, joten puretaan varmuuden vuoksi vanhempien painostuksen takia. Kierre jatkuu loputtomiin ja veronmaksaja kiittää.
Fyne
Onko nyt joku Kirkkonummen päättäjistä omistaja parakkitehtaassa? Alkaa tuntua ihmeeliselta että joka rakennus puretaan.
Kunhan kysyn.
Kirkkoharjuun 240 oppilaalle ja henkilökunnalle väistötilat, onko kyseessä ala-vai yläasteelaisille tarkoitetut väistötilat ? Miten on arvoitu että tämä väistötilamäärä on tarpeeksi ? Astmalapseni nyt 3.luokalla Kirkkoharjussa, miten saan tietooni että juuri hän pääsee väistötiloihin vai pääseekö ?

Lapsen terveydellä ei viitsisi kovin pitkään enää leikkiä.
Huolestunut
Tää on jo aika surullista. Koskas kirkkonummella saataisiin joku vastuuseen näistä.
adsdasda
Jos Jokirinteen oppimiskeskukseen oltaisiin käytetty se koko 15 000 neliön rakennusoikeus eikä vain 12 000 neliötä, minkä pohjalta suunnittelu lähdettiin tekemään, niin sinnehän saataisiin parin vuoden sisällä reippaasti omaa väistötilaa, ja lisäksi hieman kasvuvaraa, kunnalla kun on väestökasvuun tähtäävä strategia mutta nollakasvuun perustuvat koulusuunnitelmat. Niin, ja jos Finnsbacka olisi saanut päiväkotinsa sekin parakkiongelma olisi kai ihan näillä näppäimillä ohi ja seurauksena Jokirinteeseen mahtuisi vielä paremmin oppilaita väistöön.

Ja kun on muotia parjata virkamiehiä, niin nämä päätökset ovat kyllä ihan poliitikot tehneet.

Köykälle kehuja rohkeudesta todeta, että uudisrakentaminen voi olla ainut järkevä ratkaisu.
pöllö

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx