(0) kommenttia

Tätä naista K-nummi lukee vuodesta toiseen

Kirjailija Sofi Oksanen. Kuva: Toni Härkönen

Kirkkonummen kirjaston tilastoissa on yksi kirjailija ylitse muiden: edes lähelle Sofi Oksasen lainauslukuja ei pääse kuukaan muu. 

Viime vuonna lainatuin suomenkielinen romaani oli jälleen Sofi Oksasen uutuusteos Kun kyyhkyset katosivat. Oksanen on lainojen kuningatar: hänen teoksensa oli lainatuin myös äänikirjojen puolella ja painettua kirjaakin on lainattu yli kaksi kertaa enemmän kuin listan kakkosta, Ulla-Lena Lundbergin romaania Jää.

Kolmanneksi lainatuimmaksi romaaniksi ylsi Katja Ketun Kätilö. Sijalta neljä löytyy Oksasen Puhdistus, joka on pitänyt listan kärkisijaa edelliset neljä vuotta. Aki Ollikaisen Nälkävuosi on lainaustilastoissa korkeimmalle kivunnut esikoisromaani.

Kaunokirjallisuuden lainatuimpien teosten lista osoittaa, että medianäkyvyys ja kirjallisuuspalkinnot houkuttelevat lukijoita, eivätkä käännöskirjat näytä pärjäävän kotimaisille lainausluvuissa.

Lehtolaista, Remestä, Läckbergiä…

Lainatuimpien suomenkielisten dekkareiden kymmenen kärkeen puolestaan mahtuu sekä kotimaisia että käännettyjä romaaneja. Eniten lainoja jännityskirjoista keräsi Tove Alsterdalin Kadonneet.

Toiseksi tuli Leena Lehtolaisen Paholaisen pennut. Ainakin yhdessä Lehtolaisen kirjassa liikutaan Kirkkonummella. Veren Vimmassa pakollinen ruumis löytyy Humaljärven rannalta.

Lehtolaisen lisäksi kotimaisista lainataan paljon Ilkka Remestä, kun taas käännetyistä kiinnostavat esimerkiksi Camilla Läckberg ja Jo Nesbø.

Lundberg Is suosittu molemmilla kielillä

Ruotsinkielisistä romaaneista eniten lainoja keräsivät Ulla-Lena Lundbergin Is ja Kaj Korkea-ahon Gräset är mörkare på andra sidan – suomenruotsalaisia kirjailijoita molemmat.

Kolmantena listalla on ruotsalaisen Jonas Gardellin Torka aldrig tårar utan handskar 2: Sjukdomen.

Dekkareiden puolella lainatuin oli ruotsalaisen Lars Keplerin teos Sandmannen. Pohjoismainen jännitys kiinnostaa lukijoita, sillä lainatuimpien joukko koostuu pitkälti ruotsalaisista, norjalaisista ja suomenruotsalaisista dekkareista.  Keplerin Sandmannen pitää kärkisijaa myös ruotsinkielisissä äänikirjoissa.

Kotinurkat kiinnostavat tietokirjoissa 

Aikuisten osaston tietokirjoista eniten lainattu oli Sigbritt Backmanin Vanha Kirkkonummi, joka on ollut lainatuimpien joukossa useana vuonna.

Kotiseutuhistoria kiinnostaa kirkkonummelaisia lainaajia, sillä kärkikymmeniköstä löytyy kolme muutakin Kirkkonummen historiaa käsittelevää kirjaa.

Kotiseututietouden lisäksi tietokirjoista houkuttavat elämäkerrat, kuten Panu Rajalan Lavatähti ja kirjamies, ja tenttikirjat, kuten Liisa Keltikangas-Järvisen Sosiaalisuus ja sosiaaliset taidot.

Aikuisten osaston lainatuimmat elokuvat olivat The Best Exotic Marigold Hotel ja Hugo. Musiikissa kärkisijoja pitävät , Anssi Kela, Rihanna ja J. Karjalainen.

Risto Räppääjä pitää pintansa

Lasten osaston lainatuimmissa kirjoissa seikkailevat tutut hahmot. Kuvakirjojen kärki koostuu lukuisista Tatu ja Patu –kirjoista.

Kaunokirjojen puolella kukaan ei onnistunut horjuttamaan Risto Räppääjän asemaa. Risto Räppääjät ovat kestosuosikkeja myös äänikirjoina.

Lasten tietokirjoista lainatuimmat käsittelevät haita, kissoja, kaukaisia galakseja ja tietenkin ikisuosikkeja, dinosauruksia.​

Hankintojen karsinta näkyy jo kirjaston tilastoissa

 

(0) kommenttia
Kommentit

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä