(7) kommenttia

Tässä on Suomen lyhin pyörätie K-nummella: Kolme metriä

Hirsalantiellä Kiilakallion risteyksessä osoittaa liikennemerkki kevyen liikenteen väylästä, joka muutaman metrin jälkeen kääntyy uudelle sivutielle.

Asukkaiden toiveita uusista kevyen liikenteen väylistä on Kirkkonummellakin kymmeniä kilometrejä. Juurikaan mitään ei ole luvassa.

Kevyen liikenteen väylää on hartaasti toivottu muun muassa Hirsalantien varrella. 

− Autoilijat ajavat tiellä usein ylinopeutta. Tilanteissa, jossa kaksi autoa tulee toisiaan vastaan ja tien reunassa kulkee joku jalan, eivät kaikki mahdu tielle samanaikaisesti, kertoo Katariina Korhonen, joka asuu Hirsalantieltä erkanevalla Vanhalla Kirkkotiellä.

Hirsalantiellä kulkevia on hymyilyttänyt uusi liikennemerkki vähän matkaa moottoritien liittymästä Ericssonin ohi Kiilakalliossa.

Kevyen liikenteen väylää on Hirsalantien varressa noin kolme metriä ja sitä osoittaa pyörä-ja jalankulkutien merkki.

Käytännössä merkki viittaa Kiilakallion yritysalueelle tehdylle uudelle tielle, joka on varustettu kevyen liikenteen väylällä.

Korhonen ihmettelee, ettei kunta ole tehnyt samalla edes muutamaa sataa metriä kevyen liikenteen väylää Hirsalantien reunaan Kiilakallioon saakka. Aluetta on ryhdytty vuokraamaan ja liikenteen odotetaan kasvavan.

Vanhan Kirkkotien 30 kiinteistöä ja asukasta eivät ole yksin toivomuksineen. Kirkkonummellakin pyöräteitä on kaivattu suuresti muun muassa Upinniementien ja Volsintien varsilla.

Useimmiten kevyenliikenteen väyliä kaivataan valtion ylläpitämien maanteiden varteen kuten Hirsalantiellä, ja Ely-keskuksen pitäisi ne rakentaa.

Projektipäällikkö Mari Ahonen Uudenmaan Ely-keskuksesta ei voi paljoakaan luvata.

− Ely-keskuksen alueen 48 kuntaa ovat listanneet toiveet yli 500:sta kevyenliikenteen hankkeesta. Vain 2-3 voidaan vuosittain toteuttaa ja välillä huonompiakin vuosia on ollut, Ahonen kertoo.

Valtiovallan nykyvauhdilla toivottujen väylien rakentaminen kestää siis parisataa vuotta.

Harvoista Ely-keskuksen hankkeista on Kirkkonummelle saatu sentään yksi. Viime vuonna rakennettiin Veikkolassa Lapinkyläntielle uusi 2,6 kilometrin väylä. (Lue: Viisykkönen 10.3.2015)

Lähivuosina on lisäksi toiveissa, että projekti saa jatkoa ja Lapinkylään saadaan uusi kevyenliikenteenväylän pätkä.

Lisäksi Espoon puolella saattaa toteutua lähivuosina yksi hanke, joka toisi pyörätien Vanhan Turuntien varteen Nupurista Kirkkonummen rajalle.

Muuta ei Kirkkonummelle ole luvassa, eikä kuntakaan ole ollut valmis kokonaan omilla rahoilla pyöräteitä rakentamaan. Viime vuosina käytäntönä ollut, että Ely ja kunta pistävät kustannukset puoliksi.

Eräät kunnat ovat luopuneet toivosta saada valtion rahoja kevyenliikenteen hankkeisiin.

Muun muassa Nurmijärvi aloitti kesällä omana työnään kuuden kilometrin kevyenliikenteenväylän rakentamisen kirkonkylästä Rajamäelle. 

 


(7) kommenttia
Kommentit (7)

Kommentit (7)

Olemassa olevien pyöräteiden kuntoa voisi parantaa. Esim. Kirkkonummelta Masalaan tuleva pyörätie on joistain paikoin tosi huonossa kunnossa. Pientä paikkausta olisi hyvä tehdä.
Työmatka pyöräilijä
Pyörätie Porkkalanniemen eteläpäähän olisi tosi kiva juttu. En todellakaan uskalla lähteä sitä mutkaista ja kapeaa tietä pyöräilemään, kun alueen nopeusrajoitus on todella korkea, eikä piennarta ole joka kohdassa edes polkupyörän renkaan leveyden vertaa. Alueella tuntuu liikkuvan koko ajan autoilijoita ja motoristeja, jotka yrittävät rikkoa fysiikan lakeja. Ilmeisesti niille ne nopeusrajoitusmerkit tarkoittavat metriä sekunnissa...
ostanko auton?
Miten tuota nyt sitten tulkitsee, itse katson että tuo pyörätie jatkuu pitkälle Kiilakallion alueelle, minne se on myös rakennettu, eikä näin ollen ole vain parin metrin pituinen. Valitettavasti raha ratkaisee, eikä Långvikissa asuvat saa pyörätietä vielä vuosikymmeniin.
Asukas
Suomen lyhyin pururata ja pyörätie samassa kunnassa?
pururata
Ompa tosi lyhyt, tuossa olisi Kirkkonummelle jopa mainosarvoa?
Anonyymi
Kirkkonummella on mahdollista asua 2,5 kilometrin päässä kirkosta ilman kunnallistekniikkaa ja kevyen liikenteen väylää. Kiitos 38 000 asukkaan kunnalle "palveluista".
Kuntakeskuksessa?
No, Siuntiosta löytyy vielä lyhyempi Hiihtäjäntien ja Sundsintien välistä, joten kyllä Siuntio tässäkin menee Kirkkonummen ohi.
kari vierinen, Siuntio

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx