(7) kommenttia

Tämä on ikävä kasvi Aasiasta, voi aiheuttaa palovammoja − Kirkkonummella tiedossa 30 kasvustoa, joita yritetään hävittää

Jättiputkikasvusto on yleensä korkea, ainakin kaksi metriä ja erittäin rehevä. (kuva: Terhi Ryttäri/SYKE)

Kirkkonummella on parina vuonna hävitetty jättiputkikasvustoja ja saatukin niiden määrä lähes puolittumaan. Työtä on kuitenkin vielä jäljellä ja se jatkuu tänä kesänä.

Kunnan ympäristösuojeluyksikön tiedossa on tällä hetkellä noin 30 jättiputkikasvustoa. Niitä on eri puolilla kuntaa niin kunnan, valtion kuin yksityistenkin mailla.

Kasvustoja on ollut myös hyvin näkyvillä paikoilla, urheilukenttien laidoilla ja tienpientareilla, joissa ne lähellä kävelijöitä.

Vieraslajina Aasiasta kulkeutuneet jättiputket pyritään hävittämään koko maasta, ja kunnilla on siinä oma vastuunsa.

Jättiputket ovat erityisen ongelmallisia vieraslajeja, koska ne kasvavat nopeasti, tukahduttavat muun kasvillisuuden ja aiheuttavat palovamman kaltaisia vakavia ihovaurioita.

Kunta hävitti viime kesänä omilla maillaan kasvustoja. Kesän tarkastuksien perusteella jättiputkia oli jäljellä vielä seitsemässä aiemmin havaitussa kasvustossa.

Kolmisen vuotta sitten tunnettuja jättiputkiesiintymiä oli Kirkkonummella lähes 70, mutta torjuntatoimenpiteiden ansiosta määrä on saatu putoamaan lähes puoleen.

Kunta toivoo, että kasvustoista ilmoitetaan, jotta niihin päästään hyvissä ajoin käsiksi. Jättiputket leviävät siementen avulla erittäin tehokkaasti.

Kunta on varannut jättiputken torjuntaa alkavaksi kesäksi 7 000 euroa.

Jättiputkia on alun perin tuotu Suomeen koristekasveiksi, ja ne ovat pikkuhiljaa levinneet luontoon.

Luonnossamme kasvaa myös alkuperäisiä kookkaita sarjakukkaiskasveja, joita ei pidä sekoittaa jättiputkiin. (Lue lisää: Vieraslajit.fi)

Kirkkonummen tunnetuista jättiputkikasvustoista löytyy lista täältä.

(7) kommenttia
Kommentit (7)

Kommentit (7)

Kunnassa ei tapahdu muutenkaan mitään vaikka sinne ilmoittaa liikenne-, ympäristö- ja vaikka mistä epäkohdista tai räikeistä vrheistä kunnan omassa toiminnassa.
Virkamiehet jää pyörittelemään asioita että kenelle kuuluu ja miten asia voisi selittelemällä lakaista maton alle.
ryhtiä saatava toimintaant
Kitkemistalkoita voisi järjestää myös jättipalsamin ja karhunkierron leviämisen estämiseksi. Peittävät jo nyt Kvarnbyn joen reunamat keskustan läheisillä pelloilla, radan vieressä.
ELP
Mihin näistä voi ilmoittaa?
Anonyymi
Roundappia suihkepulloon ja pari suikausta lehdille. Kasvi kuolee viikon sisällä. Kun tulee uusia lehtiä niin uusintahoitoa.
Pari paikkaa olen hoitanut. Yksi kesä riittää.
Roundup on parasta kasvinhoitoainetta
Itse voisin ainakin lähteä kitkemistalkoisiin, näitähän on jossain päin Suomea järjestettukin.
Mi
siellä kirkkonummella on paljon muitakin kasveja mitkä pitäs hävittää
Anonyymi
Ai kunta ihan toivoo, että kasvustoista ilmoitetaan!!! Olen viimeisen 10 vuoden aikana ilmoittanut kuntaan kasvustoista ja mitään ei ole asian tiimoilta tapahtunut.
Turhautunut

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx