(38) kommenttia

"Tällaista karsintaa ei ole koskaan tarvinnut tehdä" − Kirkkonummen ensi vuoden budjetti selvästi miinuksella

Kunnanjohtaja Tarmo Aarnio ja talousjohtaja Juha Hörkkö julkaisivat ensi vuoden budjettiesityksen perjantaina.

Kirkkonummen kunnan ensi vuoden talousarvion tekeminen on ollut vaikeampaa kuin miesmuistiin. Kunnan talouden näkymät ovat huonontuneet syksyn mittaan selvästi.

Kirkkonummen kunnanjohtaja Tarmo Aarnio esitteli talousarvioehdotuksen perjantaina.

Talousarvio on laadittu jo alun perin miinusmerkkiseksi. Alijäämää on laskettu tulevaksi noin kaksi miljoonaa euroa, vaikka säästökohteita on etsitty tiheällä kammalla.

Aarnio huomauttaa kuitenkin, että merkittävää karsintaa ei ole tulossa jo olemassa oleviin palveluihin.

Esityksen mukaan rahaa on käytössä suurin piirtein saman verran kuin mitä tänä vuonna kuluu.

Ongelmana budjetinteossa on ollut se, miten saada toiveet ja todellisuus kohtaamaan.

Kunnan eri hallintokunnat olivat esittäneet ensi vuodelle noin 13 miljoonaa euroa lisää menoja. Budjettiesityksessä niistä on karsittu noin 11 miljoonaa pois.

− Ei ainakaan minun aikanani (18 vuotta) ole ollut näin isoa kuromista, Aarnio toteaa.

Budjetin valmistelussa on Aarnion mukaan pitänyt ottaa huomioon kaksi isoa muutosta tähän vuoteen verrattuna.

Koulujen väistötilat aiheuttavat noin 4 miljoonan euron lisäkustannuksen ensi vuonna ja talouden yleinen epävarmuus pudottaa verotulojen ennusteita alaspäin.

Selkeitä säästökohteitakin löytyy budjettiesityksestä.

Lasten kotihoidon kuntalisää esitetään jälleen kerran pudotettavaksi siten, että ensi vuonna sitä saisi enää alle 2-vuotiaat lapset 100 euro kuukaudessa. Nyt tukea saa alle 3-vuotiaat 150 euroa kuukaudessa.

Vasta aloitettu varhaiskasvatuskokeilu, jossa 5-vuotiaille tarjotaan osin ilmainen päivähoito, esitetään lakkautettavaksi ensi syksynä. (Viisykkönen 23.2.)

Omaishoidon kustannuksia aiotaan leikata karsimalla tukiluokkia niin alas kuin laki sallii.

Lastensuojelun määrärahoista kaavaillaan säästettävän ensi vuonna 1 miljoonaa euroa.

Ajatuksena on, että kunnan ei tarvitsisi hankkia niin paljon ostopalvelupaikkoja, koska kuntaan on palkattu jo lisää henkilökuntaa hoitamaan lastensuojelutapauksia.

Kunta ei ole vähentämässä henkilökuntaansa. Uusia virkoja ja vakansseja on tulossa kymmenkunta.

Kirkkonummen suuret investoinnit on jo lyöty lukkoon aiemmin. Pääkirjastoa rakennetaan, Jokirinteen oppimiskeskuksen rakennustyöt ovat alkaneet ja Veikkolaan tulee uusi päiväkoti ja koulunlaajennus.

Kyseisiin investointeihin on varattu seuraavalle kolmelle vuodelle noin 50 miljoonaa euroa.

Summasta puuttuvat kaksi vielä suurempaa investointia eli uusi hyvinvointikeskus ja Gesterbyn koulukeskuksen uudelleen rakentaminen.

Hyvinvointikeskushanke on tarkoitus myydä kiinteistösijoitusyhtiölle ja Gesterbyn kouluhanke (GWG-campus) toteuttaa liisaamalla.

Kirkkonummen kunnalla on nyt velkaa noin 120 miljoonaa euroa, mutta kolmen vuoden kuluttua tämän hetkisen arvion mukaan lähes 200 miljoonaa.

Kunnan talouden näkymät huononivat selvästi syksyllä. Rahaa on mennyt enemmän kuin arvioitu ja toisaalta verotulot ovat jäämässä ennustettua pienemmäksi.

Kunnan tämän vuoden tilinpäätöksen on arvioitu jäävän noin kuusi miljoonaa miinukselle. (Lue: Viisykkönen 11.10.)

Talousjohtaja Juha Hörkkö sanoo, että kuukausi sitten tehdyt arviot näyttävät tuoreidenkin lukujen mukaan pitävän paikkansa. Lopulliset verotiedot saadaan kuitenkin vasta joulukuussa.

Kirkkonummen kunnan veroprosentit esitetään pidettäväksi ennallaan ensi vuonna. Kunnallisvero on 19,5 prosenttia. (Viisykkönen 1.11.)

Kirkkonummen valtuusto käsittelee ensi vuoden talousarvion ja kahden seuraavan vuoden taloussuunnitelman 15.12.

(38) kommenttia

Kommentit (38)

Sivut

RKP ja kunnanjohtajakin kaavailevat veroäyrin nostoa. Onko kysymys symbioosista vai pelkästä huhusta ja sattumasta? God only knows...
Tuli mieleen, voisiko virkamiehille säätää määräaikaisia virkoja? Ainakin pormestarille voisi jos sellainen hankittaisiin. Mistä saadaan pormestareita ??
Keskituloinen
Minne unohtui kuntaliitokset? Kirkkonummen voisi liittää Espooseen. Tulisi vähän isommat ympyrät ja luulisi säästävän kun olisi yhteinen hallinto.
piiripienipyörii
Nostakaa vielä veroäyriä niin suuntaan monen muun tavoin Espooseen.
Sarvvikin Ukko
Ennenkun palkataan uusia virkamiehiä pitää laittaa olemassaolevat tehokkaampaan työhön. Tämä on johdon asia tunnistaa ja toteuttaa. Eikä joka asiaan tarvita kokonaisvaltaista konsulttityötä, virkamiehet voivat itse selvittää asioita konsulttien avulla, niinkuin yksityisellä puolella tehdään. Aloittaa voi esim kuntatekniikan puolelta. Lehdissä saa monesti lukea että konsultin mielestä...... ja urakoitsija on päättänyt... jne, narut on pidettävä kunnan käsissä, eikä ulkopuolisten (rahastajien). ehokkaampaa työntekoa tarvitaan yleisestikin, palkitsemiset voi sitten tehdä tehdyn työn perusteella eikä pelkästään palkkalistoilla olleen ajan perusteella.
Nykypäivään päivitystä
Kuntatekniikan budjetit ja aikataulut eivät juurikaan koskaan pidä, koska urakoitsijat annetaan päättää asioista jotka näihin vaikuttavat. Virkamiehet johto mukaanlukien toimivat vain sivustakatsojina ilman omia mielipiteitä tai vaatimuksia.
melkein hanke kun hanke

Sivut

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx