Suljettu Finnsbackan päiväkoti korjataan syksyksi
Homeongelmien vuoksi suljettu Finnsbackan päiväkoti pyritään pikakorjaamaan kesän aikana, jotta se voidaan avata taas elokuussa.
Finnsbackan lähes satapaikkainen päiväkoti asetettiin tiistaina käyttökieltoon sisäilmaongelmien takia. Lapset ja henkilökunta siirrettiin Kolsarin päiväkotiin. Päiväkodin kahden rakennuksen käyttökiellon määräsi kunnan työsuojelu konsulttifirmalta tilatun sisäilmatutkimuksen perusteella.
Kirkkonummen kunnallistekniikkapäällikkö Eero Vartiainen pitää täysin mahdollisena, että korjaustyö pystytään tekemään lähiviikkojen aikana.
- Laajassa sisäilmatutkimuksessa on raportoitu myös syyt todettuihin ongelmiin, ja miten ne pystytään korjaamaan. Eli meillä on suunnitelmat valmiina, Vartianen kertoo.
Tässä vaiheessa ryhdytään pikaisesti tekemään korjauksia päiväkodin päärakennuksessa. Sen jälkeen tehdään uudestaan sisäilmatutkimukset ja katsotaan, voidaan päiväkoti ottaa uudestaan käyttöön.
Sen sijaan päiväkodin sivurakennuksen, vanhan navetan annetaan tässä vaiheessa olla. Vartiaisen mukaan sielläkin tiedetään syy sisäilmaongelmiin. Navetassa on korjattu aikanaan moottoripyöriä, ja öljyä on imeytynyt betonilattiaan.
Peruskorjausta siirrettiin eteenpäin
Viisykkösen keskiviikkoisen jutun lukuisissa kommenteissa on ihmetelty sitä, miksi päiväkodin homeongelmiin on puututtu vasta nyt, vaikka epäilyjä ongelmista on esitetty pitkään.
Kunnan varhaiskasvatuksen johtaja Raili Santavuori tähdentää, että Finnsbackassakin on sisäilmaongelmiin puututtu. – Siellä on esimerkiksi havaittu vuotoja katossa ja niitä on korjattu. Nyt tutkimuksissa todettiin, että kaikki välipohjat ovat kuivat.
Finnsbackassa on tehty aiemminkin sisäilmatutkimuksia – ei tosin yhtä laajoja kuin nyt, mutta niissä ei ole todettu mitään hälyttävää.
Santavuori huomauttaa, että Finnsbackan remontti on ollut päivähoidon kärkihanke. Jo kaksi vuotta sitten suunnitelmat peruskorjauksesta olivat pitkälle. – Sitten poliittisessa päätöksenteossa hanketta siirrettiin.
Santavuoren mukaan kunnassa pidetään äärimmäisen tärkeänä, että toimitiloissa ei ole sisäilmaongelmia. – Ja varsinkin tämä on ykkösasia niissä tiloissa, joissa on lapsia.
Kannattaisi tehdä kokonaan uusi
Yhdyskuntatekniikan toimialajohtaja Jari Tirkkonen vakuuttaa myös, että kunnan tilojen sisäilmaongelmat otetaan aina vakavasti. – Meillä on tietty prosessi, jonka mukaan mennään kun jotakin epäilyjä sisäilman laadusta tulee. Rakennuksia myös kuntotestataan tietyn ohjelman mukaan.
Urakka on kuitenkin Kirkkonummellakin suuri. – Meillä koko rakennuskannasta puolet on valmistunut ennen vuotta 1985. Siellä on parin vuosikymmenen kausi, jolloin rakennustekniikka ei vastannut alkuunkaan nykyvaatimuksia.
Tirkkonen muistuttaa, että sisäilma-asiat voivat olla hyvin tulkinnanvaraisia ja niiden tutkiminen aika hankalaa.
- Finnsbackan tapauksesta olemme erittäin pahoillaan, ja nyt tehdään kaikkemme, että ongelmat saadaan korjattua, Tirkkonen sanoo.
Vuonna 1980 valmistunut Finnsbackan päiväkoti on ollut tarkoitus peruskorjata. Tirkkosen mielestä nyt kannattaisi kuitenkin vakavasti harkita, pitäisikö sittenkin rakentaa kokonaan uusi päiväkoti.
Päiväkodin kuntotutkimus löytyy tästä
Kommentit (20)
Nimenomaan nämä oireet ovat tyypillisiä oireita huonosta sisäilmasta. Homeen itiöistä.
Asiaa kannattaisi viedä AVI:lle tiedoksi.
Ei kunnassa mitään tämän asian kanssa tehdä. Jos haluaa, niin asia on ehdottomasti vietävä kunnan ulkopuoliselle puolueettomalle taholle tutkittavaksi / tietoon.
Vakavammin. Missä on se tutkimustulossa josta näkyy löytyneet homesienet (sädesieni) sekä 2-etyyli 1-heksanooli pitoisuudet? Kuntotutkimuksessa pyydetään lisäselvityksiä ja tutkimustulokset ovat ennen niitä annettuja vastauksia. Mikä on aiheuttanut päiväkodin sulkemisen? Linkattu kuntotutkimus ei näytä olevan koko totuus.
Mikä taho päättää, että aletaanko päiväkotia korjamaan vai ei? Miten asiaan voi vaikuttaa vai meneekö tämäkin asia kirkkonummelaisittain päin seiniä?
Pitäisikö lapsi viedä terveystarkastukseen? Mitä jos lapsen sairastelut ovat johtuneet sisäilmasta? Silmätulehdukset, korvatulehdukset, kuumeilut, kipuilut? Kuka korvaa?
Varoituksen sana: lomautuksen aikana työntekijä voi irtisanoutua ilman irtisanomisaikaa. Kuinka monen työntekijän luulette uskovan pikakorjauksien poistavan sisäilmaongelmat ja palaavan lomautuksilta töihin tuohon hometaloon? Saatte tällä menolla muutakin mietittävää, kuin mihin sulloa lapset.
Jos teillä kerran on suunnitelmat valmiina, niin peruskorjatkaa rakennus KUNNOLLA ja tehkää vaaditut lisätutkimutkset ennen sitä. Mutta järkevintä olisi varmasti jyrätä koko roska ja rakentaa uusi päiväkoti. Uusi, tilavampi, toimivampi, TERVE päiväkoti.
Kirkkoharjun kouluhan on kanssa homeessa :(
Jos on mm sädesientä löydetty, on ehdottomasti kiinteistö purettava kokonaan. Ei sitä voi saneeraamalla saada käyttökuntoon.
Niin se on, kuin Tirkkonen on sanonut, että kokonaan uusi päiväkoti.
Lasten vanhemmat, oletteko aikoneet viedä lapsenne Finnsbackan päiväkotiin sen jälkeen kun kiinteistö on " meikattu" käyttökuntoon. ????
Lasten terveys on asia, jota ei saa takaisin, jos sen menettää. Astma on vaiva, joka on todellinen uhka tuollaisessa sisäilmassa.
Ja ei tuo ympäristö ole myöskään terveellinen työympäristönä.
Siis kerralla kuntoon tai kokonaan uusi rakennus ja homerakennus nurin.
Kommentoi