(20) kommenttia

Suljettu Finnsbackan päiväkoti korjataan syksyksi

Finnsbackan käyttökiellossa oleva päiväkoti pyritään saamaan elokuussa käyttöön.
Toimittaja: 

Homeongelmien vuoksi suljettu Finnsbackan päiväkoti pyritään pikakorjaamaan kesän aikana, jotta se voidaan avata taas elokuussa.

Finnsbackan lähes satapaikkainen päiväkoti asetettiin tiistaina käyttökieltoon sisäilmaongelmien takia. Lapset ja henkilökunta siirrettiin Kolsarin päiväkotiin. Päiväkodin kahden rakennuksen käyttökiellon määräsi kunnan työsuojelu konsulttifirmalta tilatun sisäilmatutkimuksen perusteella.

Kirkkonummen kunnallistekniikkapäällikkö Eero Vartiainen pitää täysin mahdollisena, että korjaustyö pystytään tekemään lähiviikkojen aikana.

- Laajassa sisäilmatutkimuksessa on raportoitu myös syyt todettuihin ongelmiin, ja miten ne pystytään korjaamaan. Eli meillä on suunnitelmat valmiina, Vartianen kertoo.

Tässä vaiheessa ryhdytään pikaisesti tekemään korjauksia päiväkodin päärakennuksessa. Sen jälkeen tehdään uudestaan sisäilmatutkimukset ja katsotaan, voidaan päiväkoti ottaa uudestaan käyttöön.

Sen sijaan päiväkodin sivurakennuksen, vanhan navetan annetaan tässä vaiheessa olla. Vartiaisen mukaan sielläkin tiedetään syy sisäilmaongelmiin. Navetassa on korjattu aikanaan moottoripyöriä, ja öljyä on imeytynyt betonilattiaan.

Peruskorjausta siirrettiin eteenpäin

Viisykkösen keskiviikkoisen jutun lukuisissa kommenteissa on ihmetelty sitä, miksi päiväkodin homeongelmiin on puututtu vasta nyt, vaikka epäilyjä ongelmista on esitetty pitkään.

Kunnan varhaiskasvatuksen johtaja Raili Santavuori tähdentää, että Finnsbackassakin on sisäilmaongelmiin puututtu. – Siellä on esimerkiksi havaittu vuotoja katossa ja niitä on korjattu. Nyt tutkimuksissa todettiin, että kaikki välipohjat ovat kuivat.

Finnsbackassa on tehty aiemminkin sisäilmatutkimuksia – ei tosin yhtä laajoja kuin nyt, mutta niissä ei ole todettu mitään hälyttävää.

Santavuori huomauttaa, että Finnsbackan remontti on ollut päivähoidon kärkihanke. Jo kaksi vuotta sitten suunnitelmat peruskorjauksesta olivat pitkälle. – Sitten poliittisessa päätöksenteossa hanketta siirrettiin.

Santavuoren mukaan kunnassa pidetään äärimmäisen tärkeänä, että toimitiloissa ei ole sisäilmaongelmia. – Ja varsinkin tämä on ykkösasia niissä tiloissa, joissa on lapsia.

Kannattaisi tehdä kokonaan uusi

Yhdyskuntatekniikan toimialajohtaja Jari Tirkkonen vakuuttaa myös, että kunnan tilojen sisäilmaongelmat otetaan aina vakavasti. – Meillä on tietty prosessi, jonka mukaan mennään kun jotakin epäilyjä sisäilman laadusta tulee. Rakennuksia myös kuntotestataan tietyn ohjelman mukaan.

Urakka on kuitenkin Kirkkonummellakin suuri. – Meillä koko rakennuskannasta puolet on valmistunut ennen vuotta 1985. Siellä on parin vuosikymmenen kausi, jolloin rakennustekniikka ei vastannut alkuunkaan nykyvaatimuksia.

Tirkkonen muistuttaa, että sisäilma-asiat voivat olla hyvin tulkinnanvaraisia ja niiden tutkiminen aika hankalaa.

- Finnsbackan tapauksesta olemme erittäin pahoillaan, ja nyt tehdään kaikkemme, että ongelmat saadaan korjattua, Tirkkonen sanoo.

Vuonna 1980 valmistunut Finnsbackan päiväkoti on ollut tarkoitus peruskorjata. Tirkkosen mielestä nyt kannattaisi kuitenkin vakavasti harkita, pitäisikö sittenkin rakentaa kokonaan uusi päiväkoti.

Päiväkodin kuntotutkimus löytyy tästä

Finnsbackan päiväkoti suljettiin homeen takia

Pääkirjoitus: Voihan home!  


(20) kommenttia
Kommentit (20)

Kommentit (20)

SYDÄMMELLINEN KIITOS esimiehellemme Elina Utriaiselle, joka on jaksanut kuunnella, kannustaa, taistella ja pitää puoliamme tässä päiväkodin katastrofissa. Olet esimerkillinen esimies!
Koko Finnsbackan päiväkodin henkilökunta
Mitä jos lapsen sairastelut ovat johtuneet sisäilmasta? Silmätulehdukset, korvatulehdukset, kuumeilut, kipuilu?
Nimenomaan nämä oireet ovat tyypillisiä oireita huonosta sisäilmasta. Homeen itiöistä.
Asiaa kannattaisi viedä AVI:lle tiedoksi.
Ei kunnassa mitään tämän asian kanssa tehdä. Jos haluaa, niin asia on ehdottomasti vietävä kunnan ulkopuoliselle puolueettomalle taholle tutkittavaksi / tietoon.
Tutkintaan asia
Eipä tähän Finnsbackaan kannata kunnan vähiä rahoja tuhlata. Panostetaan mieluummin siihen todelliseen Kylmälässä olevaan kärkihankkeeseen. Onhan se sentään järven rannallakin.
Kärkihanke ja "kärkihanke"
"Naurattais jos ei itkettäis": hyvin sanottu! Toki Finnsbackaan voi mennä töihin ihan vapaaehtoisesti.

Vakavammin. Missä on se tutkimustulossa josta näkyy löytyneet homesienet (sädesieni) sekä 2-etyyli 1-heksanooli pitoisuudet? Kuntotutkimuksessa pyydetään lisäselvityksiä ja tutkimustulokset ovat ennen niitä annettuja vastauksia. Mikä on aiheuttanut päiväkodin sulkemisen? Linkattu kuntotutkimus ei näytä olevan koko totuus.

Mikä taho päättää, että aletaanko päiväkotia korjamaan vai ei? Miten asiaan voi vaikuttaa vai meneekö tämäkin asia kirkkonummelaisittain päin seiniä?
no name
Ilman muuta Finnsbackan pk kannattaa korjata pikaisesti ja mitä pikemmin sen parempi. Talon sulkemisen jälkeen siellä on jo maalailtu lautoja kattojen reunoilta ja tehty uudet istuinpenkit kuistille. Nythän sinne voisi jo muuttaa töitä tekemään. Edellytyksenä se, että Eero Vartiaisen ja Raili Santavuoren toimistot siirretään sinne.
Naurattais jos ei itkettäis
Tutkisipa joku taho Kantvikin päiväkodin vanhan puolenkin. Olo on vanhempana voimaton. Lapset ja henkilökunta oireilee. Astmalääkkeiden ja allergialääkkeiden jatkuva käyttö on kohtuuton hinta päivähoidosta. Remontti on tulossa, mutta siihen asti toiminta jatkuu normaalisti. Olisi reilua antaa vanhemmille totuudenmukaista tutkimustuloksiin perustuvaa tietoa jotta vanhemmat voivat tehdä omat ratkaisunsa. Voi olla että uskaltaisin perusterveen lapsen kohdalla ottaa riskin homeallergian ja infektioastman puhkeamisesta. Mutta jo infektioastmaa sairastavan tai allergisen lapsen ollessa kyseessä en uskaltaisi ottaa lisäriskejä. Kotihoidontuen kuntalisää pienentämällä pakotetaan viimeisetkin kotihoidossa olevat lapset päiväkoteihin. Pahimmillaan sitten lapsi on 9kk iästä viisivuotiaaksi 8-9h päivässä tällaisissa tiloissa. Aikuinen osaa sanoa että päätä särkee ja olo on huono. Lapsen kohdalla lääkitään nuhaa flunssana, yskää infektioastmana, kuumetta panadolilla, ihottumaa rasvataan, silmien kutinaan silmätippoja, väsymys johtuu unen puutteesta ja kiukkuisuus on vain huonoa kasvatusta.
Näin se vaan menee
Lapsemme on ollut ko. päiväkodissa hoidossa, mitä nyt sairastamisiltaan on päässyt. Huolestuttaa. Mitään kunnollista informaatiota ei ole tullut, ei selvityskirjettä päivähoitopäälliköltä kotiin, ei ohjeita miten esim. pestä päiväkodissa pitkään olleet varavaatteet, ei tietoa terveysvaikutuksista tms. Henkilökunta ei ole homeasiantuntijoita tai lääkäreitä, vaikka taitavia työssään ovatkin.
Pitäisikö lapsi viedä terveystarkastukseen? Mitä jos lapsen sairastelut ovat johtuneet sisäilmasta? Silmätulehdukset, korvatulehdukset, kuumeilut, kipuilut? Kuka korvaa?

Äiti myös
Ei pikakorjausta, vaan pikaisesti peruskorjaus! Ja jos asbestikatto revitään, seinät revitään, homeiset kipsilevyt vaihdetaan, lattian ongelmat tutkitaan, homesiivotaan jne. niin eihän se nyt elokuussa ole valmis. Ei ainakaan tämän vuoden elokuussa.

Varoituksen sana: lomautuksen aikana työntekijä voi irtisanoutua ilman irtisanomisaikaa. Kuinka monen työntekijän luulette uskovan pikakorjauksien poistavan sisäilmaongelmat ja palaavan lomautuksilta töihin tuohon hometaloon? Saatte tällä menolla muutakin mietittävää, kuin mihin sulloa lapset.

Hoi johtajat ja päälliköt, olette ymmärtäneet väärin!
Nyt pitäis kaikkien vanhempien olla mukana ettei vie lapsia hoitoon jos tulee pika korjaus.maan tasalle koko helahoito.uusi tilalle.
lapsen äiti
" Merkittävä ja laaja-alainen terveysriski". Veisitkö oman lapsesi tähän päiväkotiin?
Äiti
Kyse on niin selvästä välinpitämättömyydestä ja vastuun pakoilusta. Päättäjiä ei kiinnosta henkilöstön hyvinvointi eikä lasten terveys. Työterveyshuollossa ollaan ihan " tietämättömiä" koko asiasta. Voi ihan huoletta syödä vaikka 20 antibioottikuurin poskiontelotulehdukseen- ja muihin hengityselinten tulehduksiin. Ketään ei kiinnosta. Kiinteistöissä tehdään juuri tuota: käydään vähän paikkailemassa sieltä täältä ja sisäilmatutkimuksen saa juuri sellaisen kuin tilaaja haluaa. Mitä pitää tapahtua, että asia otetaan tosissaan? Ei ole myöskään taloudellisesti kauaskantoista ajatella näin vastuuttomasti. Älkää hyvät ihmiset palatko töihin / viekö lapsianne hoitoon rakennukseen, jossa on ollut sädesientä!
Ihmettelijä
Anteeksi nyt vain Eero Vartiainen, mutta minäkin olen kuullut ja nähnyt tutkimusten tulokset ja niissä painotettiin, että PERUSKORJAUS ON SAATAVA PIKAISESTI! Millään pikkutiivistyksillä ei ongelmaa hoideta. Sitä ehdotettiin vain kiireellisenä ensiapuna. Kaikki paikat ovat homeessa. Home ei maalilla ja pakkelilla poistu. Ilmanpaineita saadaan parannettua tiivistämällä, mutta samalla pitäisi lisätä ilmastoinnin tehokkuutta. Ja sitä ei pystytä tekemään, se on jo täysillä. Ja edelleen: nämä eivät hometta poista. Sillä korjattaisiin vain hiilidioksidipitoisuuksia (jotka myös korkeat). Homepäiväkotiin on tungettu liikaa lapsia, ilmastointi ei riitä, happi ei riitä. Hometta riittää. Haiseva ja pimeä loukko.
Jos teillä kerran on suunnitelmat valmiina, niin peruskorjatkaa rakennus KUNNOLLA ja tehkää vaaditut lisätutkimutkset ennen sitä. Mutta järkevintä olisi varmasti jyrätä koko roska ja rakentaa uusi päiväkoti. Uusi, tilavampi, toimivampi, TERVE päiväkoti.
Hölynpölyä, ei uskota pikakorjauksiin.
Kylä lähtee....kaikki muut paitsi homeet....ja paluuta ei ole.
oman lapseni isä
Henkilökunta testattu varmaankin työterveyshuollossa. Mites lapset jotka ovat olleet useasti kipeinä talvenaikana ,yskää ja nuhaa jatkuvasti. Kuka testaa onko mahdollisesti astmaa ,muita seurauksia huonosta sisäilmasta. Olis kiva saada vastauksia ,joltain tasolta,jonka syy tämä välinpitämättömyys on. !!!
Huolestunut ÄITI.
Haluammeko riskeerata lastemme terveyden? Minä en ainakaan lapsiani tuohon päiväkotiin vie pienen pikakorjauksen jälkeen. Tällaiseen tilaan asia päästetty ja nyt luulette, että maalaamalla ja paikkaamalla asiat suttaantuu. EI! Tässä olisi jo mietittävä kannetta ja korvauksia. Mitä piittaamattomuutta. Meitä pidetään aivan tyhminä. Nyt ääntä lasten ja henkilökunnan puolesta! Soitetaan näille jutussa mainituille henkilöille. Jos ei lasten ääni kuulu, eikä henkilökunnan ääntä kuunnella, niin se on meidän vuoro HUUTAA!
Vanhemmat!
Ihan turhaan pika"korjaatte". Henkilökunta ei sinne palaa, eivätkä vanhemmat tuo sinne lapsiaan. Tämä ei mene läpi kellekään! Kokonaan uusi rakennettava. Isompi ja toimivampi. Nyt heti.
Ei voi olla totta
Pahinta on lukea näitä päälliköiden selityksiä. Kärkihanke? Rohkenen olla eri mieltä. Kirkkonummellako pidetään tärkeänä, että toimitiloissa ei ole hometta? Tähän asti on hyssytelty, kielletty puhumasta koko asiasta (varsinkaan asiakkaille), uhattu milloin milläkin sanktiolla.... Onneksi esim. avista on saanut apua, muuten olisi varmaan muitakin kuin homeoireita. Toivottavasti lasten vanhemmat ja päiväkodissa työskentelevät menevät vasta-aine tutkimuksiin, EIVÄTKÄ ENÄÄ PALAA Finnsbackaan.
Kiristysnummi
Miksi korjataan kun ei se sädesieni ym homeet lähde korjaamalla!!!!
Kirkkoharjun kouluhan on kanssa homeessa :(
Hienoa kirkkonummen päättjät kun olette noin urpoja!!!
Vuosia on ollut TARKOITUS korjata. Tämä on tuttu selitys :). Tällaisessa tilenteessa on aivan turha selitellä mitää, kun on jo tilanne noin huono.
Jos on mm sädesientä löydetty, on ehdottomasti kiinteistö purettava kokonaan. Ei sitä voi saneeraamalla saada käyttökuntoon.
Niin se on, kuin Tirkkonen on sanonut, että kokonaan uusi päiväkoti.
Lasten vanhemmat, oletteko aikoneet viedä lapsenne Finnsbackan päiväkotiin sen jälkeen kun kiinteistö on " meikattu" käyttökuntoon. ????
Lasten terveys on asia, jota ei saa takaisin, jos sen menettää. Astma on vaiva, joka on todellinen uhka tuollaisessa sisäilmassa.
Ja ei tuo ympäristö ole myöskään terveellinen työympäristönä.
Saneeraamalla kuntoon ???
Kyllä nämä pikakorjaukset ovat aivan turhia. Helsingissä on homekorjauksia tehty koulu- ja päväkotirakennuksiin jopa 3 kertaan ja ongelmat eivät ole poistuneet.

Siis kerralla kuntoon tai kokonaan uusi rakennus ja homerakennus nurin.
kari vierinen

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä