Stubb oli myös Kirkkonummen äänikuningas
Kirkkonummella äänestettiin eurovaaleissa selvästi koko maata vilkkaammin. Äänten jakauma ehdokkaiden kesken noudatteli pitkälti valtakunnallista linjaa, paitsi RKP:n ja Keskustan kohdalla.
Kirkkonummen äänestysprosentti oli 48,4 eli lähes kahdeksan prosenttiyksikköä enemmän kuin koko maassa keskimäärin. Edellisissä eurovaaleissa Kirkkonummen äänestysprosentti oli 45,8. Parhaiten äänestettiin Heikkilän äänestysalueella, jonka äänestysprosentti oli 55,1.
Eniten ääniä sai Kirkkonummella niin kuin koko maassakin kokoomuksen Alexander Stubb, jonka äänisaalis Kirkkonummelta oli 1 763.
RKP:n ehdokkaiden kohdalla Kirkkonummella äänestettiin poikkeavasti valtakunnallisiin tuloksiin verrattuna. Kirkkonummelaiset äänestäjät olisivat valinneet Euroopan parlamenttiin Christina Gestrinin nykyisen mepin Nils Torvaldsin sijaan.
Gestrin sai Kirkkonummelta 1 137 ääntä ja Torvalds 474. Torvalds valittiin parlamenttiin RKP:n ainoana edustajana.
Gestrinin pidetään lähes kirkkonummelaisena ehdokkaana, sillä hän asuu Espoon Mankissa aivan Kirkkonummen rajalla.
Väyrynen hävisi Rehnille selvästi
Myös Keskustan ehdokkaiden äänisaalit poikkesivat koko maan tuloksista. Paavo Väyrynen ja Olli Rehn saivat vaaleissa lähes saman äänimäärän, mutta Kirkkonummella Rehn voitti Väyrysen selvin numeroin.
Rehn sai Kirkkonummelta 412 ääntä ja Väyrynen 168.
Puolueista kokoomus sai Kirkkonummella äänistä 28,9 prosenttia, RKP 18,9, Perussuomalaiset 11,6, Vihreät 11,1 ja SDP 9,4 prosenttia. Keskusta vei äänistä 8,8 prosenttia, Vasemmistoliitto 6,0 ja kristilliset 3,9.
Eduskuntavaaleihin 2011 verrattuna suurin voittaja oli Kirkkonummella RKP, joka kasvatti kannatustaan 4,6 prosenttiyksikköä.
Suurin häviäjä oli SDP, jonka kannatus putosi viime eduskuntavaaleihin verrattuna peräti 7,4 prosenttiyksikköä.
Pääkirjoitus: Miten vaalitulos muutti K-nummen puoluekarttaa?
Kommentit (2)
Kommentoi