(10) kommenttia

Sortuneen tien kunnostus voi kestää ensi kevääseen – ”Vastaavaa ei ole missään muualla”

Tie sortui ja liikahti sivulle melkein heti, kun uusi päällyste oli tehty. (arkistokuva)

Kesäkuun lopulla tapahtuneen tiensortuman kunnostaminen Evitskogissa on osoittautunut ennakoitua vaikeammaksi, ja korjaus saattaa venyä ensi kevääseen.

Tie on tällä hetkellä poikki ja liikenne ohjataan noin 2,5 kilometrin kiertotielle.

Maantiellä 1130 Lapinkylän ja Lohjan Virkkalan välillä on tänä kesänä tehty uusi päällyste ja pehmeimpiä paikkoja on korjattu.

Näin tehtiin myös Evitskogissa peltoaukealla, jossa tielle on uhannut nousta vuosikymmenet tulvavesi.

Kun kyseinen noin 100 metrin pituinen kohta oli korjattu ja päällystetty, tiessä tapahtui sortuma ja juuri päällystetty tienpätkä vajosi ja liikahti runsaan metrin sivuun.

> Juuri korjattu tie vajosi ja siirtyi paikaltaan yhtäkkiä – tienpitäjä ei heti muista vastaavaa (Viisykkönen 29.6.)

Sortumakohdalla on tehty geologisia tutkimuksia ja ne jatkuvat edelleen. Ely-keskuksella ei ole vielä tarkkaa suunnitelmaa, miten tie korjataan.

Kunnossapitopäällikkö Tuomas Vasama Ely-keskuksesta kertoo, että pahimmassa tapauksessa korjaustyöt saadaan tehtyä vasta ensi keväänä.

Geologisten tutkimusten perusteella yhtä pehmeää kohtaa ei niin sanotusti kuivalla maalla ole Vasaman mukaan tullut missään muualla vastaan.

Tarpeen vaatiessa tien sortumakohta joudutaan jopa paaluttamaan. Ensin kuitenkin mietitään, pystytäänkö tie saamaan kuntoon kevyemmillä toimilla ja tie auki syyskuun aikana.

Jos urakka venyy ensi kevääseen, sortumakohdalle pyritään saamaan väliaikainen kulkuyhteys sortumakohlla ainakin traktoreille ja maatalouskoneille.

Moni on ihmetellyt, miten tie on kestänyt sortumatta vuosikymmenet ja heti korjauksen jälkeen "romahtaa".

Kyseinen kohta on todella pehmeä, eikä ennakkoon tehdyillä tutkimuksilla osattu Vasaman mukaan varautua näin heikkoon tienpohjaan.

− Joskus raskaat työkoneet kunnostuksen yhteydessä voivat tärisyttää pohjaa niin, että maanpohjaa voi lähteä liikkeelle.

Vasama korostaa, että urakoitsija on toteuttanut työn niin kuin oli suunniteltu eli itse urakassa ei ole mennyt mikään vikaan.

Yli 30 kilometrin kunnostus -ja päällystystyö alkaa olla valmis lukuun ottamatta sortumakohtaa.

Jos sortuman kunnostamisessa joudutaan järeämpiin toimiin ensi keväänä, voi lisäkustannuksia tulla Ely-keskukselle tieurakasta useita satoja tuhansia euroja.  

(10) kommenttia
Kommentit (10)

Kommentit (10)

Ennen osattiin, nykyään kaikki pitää opetella uudestaan. Savi ja vesi on tärytetty velliksi ja päällä liikaa massaa. Aivan aluksi olisi pitänyt tehdä massanvaihto pohjalle, kunnon louheesta.
Kyljys
Ajoin Virkkalasta Siuntion kirkolle niin pistin merkille että uusi päällyste "nypytti", jossain siinä Siuntion kirkon kohdalla tuo outo epätasaisuus loppui. Ihan valmis tie oli kun oli jo kaistaviivat maalattu niin jäi ihmetyttämään epätasaisuus.
sdkfz
Suomessa voisi jo määritellä valittamisen ja mielensä pahoittamisen yhdeksi vakavimmista kansansairauksista
Sairasta
Onko pohjamaan lujuusominaisuuksia tutkittu ennen suunnitelmaa riittävästi? Kuvan perusteella vastapenger voisi olla sopivin ja todennäköisesti halvin korjausmenetelmä. Lounais-Suomen pehmeiköillä 1960-70-lukujen vilkkaan rakentamisen vuosina vastapengertä käytettiin runsaasti. Suosittelen selvittelemään sen käyttöä tähänkin korjattavaan kohtaan.
Tiemies ja pohjatutkija
Oliko ennen korotusta saven ominaisuudet tutkittu? Kuvasta päätellen tuossa olisi vastapenger sopiva vahvistusmenetelmä ja todennäköisesti myös halvin. Lounais-Suomen pehmeiköillä 1960-70-lukujen vilkkaina rakennusvuosina vastapenkereitä käytettiin usein. Suosittelisin selvittelemään sen käyttöä tässäkin.
Tiemies ja pohjatutkija
Ilmeistä on, että hallinnon ylimpiin tehtäviin on päässyt teoreetikkoja joille käytännön toteutus on osaamisalueen ulkopuolella. Ilmenee luetun tiedon valokuvamuistissa, mutta jos käytännössä ei tunnista olosuhteita niin lopputuloksen näemme tässä.
ErkkiJJ
Jos olisi kysytty paikallisilta asukkailta, olisivat voineet kertoa, että kyseinen kohta on ollut kautta aikojen pehmeä ja kostea.
Harmittaa
Merkillistä miten täytyy heti alkaa syyttelemään tekijöitä ammattitaidottomuudesta,vaikka kyseessä selvästi luonnon arvaamattomuudesta ja ennakoitamattovuudesta.Sitä kun ollaan itse niin seppiä,että mikään ei mene vikaan.
voi voi
Ärsyttävä otsikko ” Vastaavaa ei ole missään muualla”. Artikkelissa sanotaan selvästi, että ” tienpitäjä ei heti muista vastaavaa”. Tien sortumisia on tapahtunut useasti Suomessa ja maailmalla. Ei kait kirjoittaja ole sortunut vääristelyyn klikkien toivossa!!!
Jere Nevalainen
Vai ainutlaatuista on?

Tässä usko menee elyn toimintaan. Mitäs jos vaihdettaisiin päättäjätkin samalla?

Ammattitaidottomuus on suomen syöpä

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx