(12) kommenttia

Sisällä homevaurioita − toinenkin ala-aste joudutaan siirtämään parakkeihin, lähes vuosi pyritään selviämään pikakorjauksilla

Gesterbyn koululla on edessä todennäköisesti purkutuomio niin kuin viereisellä Winellska skolanin aivan samanlaisella koulurakennuksella.

Gesterbyn koulun sisäilmassa on todettu niin paljon ongelmia, että koko koulu pyritään siirtämään väistötiloihin ensi vuoden alussa. Laajat tutkimukset ovat valmistuneet.

Tutkimuksissa todettiin, että koulun rakenteissa on paikoin mikrobivaurioita ja että mikrobialtisteet ovat päässeet kulkeutumaan oleskelutiloihin, ja aiheuttaneet ongelmia osalle oppilaista ja henkilökunnasta.

Haastatteluissa ja kyselyisstä on todettu, että koulussa oireillaan tavallista enemmän.

Tavoitteena on nyt, että koululle saadaan väistötilat ensi vuoden alussa. Koulussa 450 oppilasta ja henkilökuntaa noin 25.

Pieni osa heistä on jo väistötiloissa syksyllä valmistuneessa parakkikoulussa, johon muutettiin koko Winellska skolanin ala-aste.

Korjaustöitä sisäilman parantamiseksi on tehty, ja niitä on tarkoitus jatkaa. Koulun sisäilmaa tarkkaillaan jatkuvakäyttöisin sisäilmamittarein.

Koulun sisäilmatilanteesta kerrottiin vanhemmille maanantaina.

Kirkkonummen kunta on valmistautunut korjaamaan tai rakentamaan uudelleen koko Gesterbyn koulukeskuksen, jossa toimii kolme koulua. Oppilaita on noin 1 500. Heistä lähes 500 on jo parakkikoulussa.

Kuntotutkimukset löytyvät koulun kotisivuilta.

Lue lisää: > Nyt mietitään, puretaanko koko koulukeskus – Kirkkonummelle tuli eteen yht´äkkiä jättimäinen koulu-urakka (Viisykkönen 17.8.2017)

> Lähes 600 oppilasta kiersi koulua raittiissa ilmassa − mielenosoitus hyvän sisäilman puolesta koulussa, jonka kunto on suuri arvoitus (Viisykkönen 19.1.)

(12) kommenttia

Kommentit (12)

Sivut

Siinähän taas nähdään että siivousta on vähennetty!Ylätasot,putkien päällykset varsinkin jäävät siivoamatta.Rasvaisessa pölyssä homeet kasvaa!
Siivous kunniaan
No onhan tämä kuntamme rakennustoimintaan liittyvä toiminta valvontoineen aivan vallatonta. Eikö muka virkamieskuntaa saisi vastuuseen tekemisistään tai tekemättä jättämisistään. Ainakin perustuslakimme mukaan saa, nyt vaan aktiivit asialle! Itse en viitsi, kun olen tällainen "puskista huutelija".
Suomen perustuslaki:
118 §
Vastuu virkatoimista
Virkamies vastaa virkatoimiensa lainmukaisuudesta. Hän on myös vastuussa sellaisesta monijäsenisen toimielimen päätöksestä, jota hän on toimielimen jäsenenä kannattanut.

Esittelijä on vastuussa siitä, mitä hänen esittelystään on päätetty, jollei hän ole jättänyt päätökseen eriävää mielipidettään.

Jokaisella, joka on kärsinyt oikeudenloukkauksen tai vahinkoa virkamiehen tai muun julkista tehtävää hoitavan henkilön lainvastaisen toimenpiteen tai laiminlyönnin vuoksi, on oikeus vaatia tämän tuomitsemista rangaistukseen sekä vahingonkorvausta julkisyhteisöltä taikka virkamieheltä tai muulta julkista tehtävää hoitavalta sen mukaan kuin lailla säädetään. Tässä tarkoitettua syyteoikeutta ei kuitenkaan ole, jos syyte on perustuslain mukaan käsiteltävä valtakunnanoikeudessa. (4.11.2011/1112)
Rukiveer
Olen itse työskennellyt Kirkkonummen kunnan palveluksessa mm. rakennustyössä kun oli Oitmäen koulun restaurointi v.1989-1990. Edesmennyt rakennusmestari (Esimies) pakotti minua ja yhtä toista rakennusmiestä laittamaan vanhaan hienoon yli 100 vuotta vanhaan hyväkuntoiseen hirsirakennuksen lattiaan niin märän villan että vesi valui sormien väliin kun villausta tehtiin. Ei ollut aika kuivattaa villan vaan sen piti laittaa suoraan märkänä lattiian tiukan aikataulun takia koska seuraava vuorossa oleva koulu oli Luoman.
Mikwik
Aika pitkään tässä kunnassa on jätetty rakennukset huoltamatta.
Huonosti suunniteltu (tasakatto) ja kehnosti huollettu ja valvottu rakennus on riski. Samoin kuin mikä tahansa huoltamatta jätetty rakennus.
Koulujen ja päiväkotien pihoilla kun on käynyt, niin milloin on rännit tukossa, milloin sadevesikaivot tukossa, milloin vedet kertyneet sokkelia vasten, milloin on ilmanvaihto kiinni aina kun ei käyttöä, milloin ilmanvaihto ei kohtaa käyttäjämääriä. Tilojen käyttö kasvaa, tehdäänkö tarvittavat mitoitukset/tarkastukset/varmistukset. Opetustiloina käytetään käytäviä ja kulmauksia, joita ei alunperin varmasti ole laskettu opetustiloiksi.

Ja mitä oireileviin tulee. Jostain syystä jokainen tehty sisäilmailmoitus ei päädy seurantaan. Kunnan sivuille voisi laittaa yleislomakkeen, jossa olisi valittavana jokainen kunnan kiinteistö. Kuka tahansa voisi täyttää lomakkeen, jos kyseisessä rakennuksessa kokee oireita. Tämän lomakkeen varmistettaisiin päätyvän sisäilmatyöryhmän käsiin. Ei ole hyötyä tehdä ilmoituksia, jotka jäävät tietoa välittävien käsiin. Eikä ole mitään syytä työllistää rehtoreita ja päiväkodinjohtajia tällaisten ilmoitusten välittämisellä. Kenelläkään ei myöskään ole kokonaiskuvaa ongelmista, koska ei saa kaikkia tehtyjä ilmoituksia. Yllätyksiä on varmasti tämän vuoksi tulossa lähiaikoina vielä lisää.

Jokaiselle vanhemmalle vinkiksi, että jokaikiseen tilaisuuteen viettää koulun tiloissa aikaa, kannattaa tarttua. Saattaa vaikka huomata, että oman lapsen luokassa ilma on huono ja oireita saa tervekin. Joissain tiloissa jo lyhyellä visiitillä.

ps. nyt on suunta hyvä, pitäkää tämä nousujohdainteinen linja asioiden hoidossa. Nyt sentään on parakkeja ja nyt sentään tutkitaan. Aika monta tilaa on pilattu sillä, ettei toimeen tartuta. Olisipa kiva tietää miten monta oireilmoitusta on vuosikymmenien saatosta tehty näistä tämän artikkelin rakennuksista!
vastuunkantoa odottaes
Ja sitten ihmetellään, kun porukka muuttaa Kirkkonummelta pois..tarvis varmaa tehrä jotain...
Jepulis jee

Sivut

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx