(1) kommentti

Seurantaloilla näytellään vielä

Onko suomalaisempi teemaa, saunassa juodaan viinaa. Lauteilla Melissa Reunanen, Malin Stenman, Mickan Högnabba ja Ida Axelson.

Kirkkonummen perinteisillä nuorisoseurantaloilla pidetään vanhaa teatteri-ja revyyperinnettä sitkeästi yllä. Järsö uf toi jälleen näyttämölle uuden näytelmän ”Att vara vi”.

Nuorisoseurantalolle on aina kuulunut näyttämö ja sille teatteria. Kirkkonummen kahdeksalla nuorisoseurantalolla on ainakin jossain historian vaiheessa näytelty. Tällä erää ruotsinkielisiä näytöksiä työstetään kolmella talolla.

Porkkalanniemellä  sijaitseva Järsön nuorisoseuran teatteriryhmän sai lauantaina ensi-iltaan näytelmän 14. kerran. Ryhmän sielu, käsikirjoittaja ja ohjaaja Crista Åberg oli 14-vuotias kun ryhmä aloitti eli niin kuin nuorisoseuran puheenjohtaja Gustaf Åberg ensi-illan kiitossanoissaan muistutti, että Crista on puolet elämästään tehnyt teatteria Bergåsan seurantalolla.

Crista kirjoittaa kaikki tekstit, ja ryhmä aloittaa harjoitukset syyskuussa. Näytöksiä on nyt viisi yhden viikon aikana. Ryhmä on Cristan mukaan pääosin sama kuin alussa. He ovat kirkkonummelaisia, mutta nyt jo useat heistä ovat töissä tai opiskelemassa muualla.

Tuttu teema - parisuhdekiemurat

Seurojentalojen näytelmät ovat usein revyyitä. Ne ovat musiikin, tanssin ja sketsien sekoitus. Ruotsinkielisen rannikkoseudun yksi kuuluisimmista on Kirkkonummen Evitskogin revyy, joka tänä talvena esitettiin 16 näytöksellä. Evitskogin revyy on ponnistuksena melkoinen, ja katsojiakin on parhaimpina vuosina ollut muuta tuhat.

Järsön ”Att vara vi” ei ole kuitenkaan revyy vaan pikemminkin musiikkipitoinen näytelmä. – Tässä esityksessä näyttelijöillä on samat roolit koko ajan toisin kuin revyyssä, jossa roolihahmot vaihtuvat usein, Crista selittää.

Järsön näytelmä kertoo tällä kertaa kaikille hyvin tutusta teemasta: parisuhteesta ja sen ongelmista. Sen verran voi loppua paljastaa, että näytelmä ei ole tragedia, se päättyy hyvin vaikeuksien kautta tosin.

Näytelmä rakentuu neljän mies-ja naisparin arjen ongelmiin ja pulmiin hauskasti lukuisilla lyhyillä kohtauksilla kerrottuna. Näytelmä muistuttaa vanhaa perinteistä tv:n sketsiviihdettä.

Bergåsassa nähdään uusi näytelmä taas ensi vuonna, lupaa ohjaaja. Tämänvuotista näytelmää ehtii kuitenkin hyvin vielä katsomaan. Näytökset ovat ensi viikolla maanantaina (7.4.), keskiviikkona, perjantaina ja lauantaina. Esitykset alkavat klo 19, paitsi lauantaina klo 18.

Lisää yleisöä kaivataan

Bergåsaan toivottaisiin katsojia lisää, ensi-illassakin olisi ollut hyvin tilaa. Cristan mukaan yleisöä on vaikea houkutella jostain syystä. Erityisesti hän toivoisi, että erilaiset ryhmät lähtisivät liikkeelle.

Kirkkonummella toimii yhdeksän ruotsinkielistä nuorisoseuraa, joista kahdeksalla on seurantalo. Teatteritoimintaa on ollut Evitskogin ja Järsön lisäksi Långvikissa ja Kirkkonummen keskustassa sijaitsevalla Ljungheda-talolla.

Evitskog-revyy pitää ensi talvena tauon, seuraavan kerran revyy on talvella 2016. Långvikin Runhällassa toimii lastenteatteriryhmä. Ljunhedassa on viimeksi ollut esityksiä 2009.

Tänä talvena ruotsinkielistä revyytä on ollut tarjolla myös Degerbyssä, Tenholassa ja Hangossa.

Att vara vi på fyra olika sätt       

     


(1) kommentti
Kommentit (1)

Kommentit (1)

En ole kuullutkaan. Missä mainostettu? Olisko kunnan tapahtumakalenterista apua?
Omppu

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx