(11) kommenttia

Selvitys: Kirkkonummen viimeinen kyläkoulu voidaan lopettaa – oppilasmäärä putoamassa 14:ään

Långvikissa toimiva Karubyn kyläkoulu on rakennetu nykyiselle paikalleen vuonna 1932.

Ruotsinkielisen Karuby skolanin sulkeminen on tulossa ratkaisuvaiheeseen. Viranhaltijanäkemys on, että koulu voidaan sulkea ja oppilaat sijoittaa toiseen kouluun.

Kirkkonummen viimeisen pienen kyläkoulun kohtalo on ollut keskustelussa usean vuoden, mutta päätös on siirtynyt. Kunnanvaltuusto päätti viime joulukuussa, että sulkemista pitää selvittää.

Viime kuussa kunta järjesti keskustelutilaisuuden oppilaiden huoltajille sekä Koti- ja kouluyhdistystä on kuultu.

Kunnan ruotsinkielisen opetustoimen selvityksen mukaan oppilaat voidaan siirtää ensi syksynä Bobäck skolaniin ja Karuby skolan voidaan sulkea.

Koulussa on tällä hetkellä yhteensä 19 oppilasta luokilla 1-4, jotka on yhdistetty kahdeksi opetusryhmäksi. Opettajia on kaksi.

Kunnan tietojen mukaan ensi syksynä koulussa olisi enää 14 oppilasta. Kunnan käsityksen mukaan toimintaa ei voi jatkaa nykylaajuudessa edelleen vähenevän oppilasmäärän takia.

Aikaisemmin on ollut ennusteita, että oppilasmäärä voisi kasvaa lähivuosina 25-35 oppilaaseen.  

Oppilasmäärää vähentää se, että osa kouluikäisistä alueelta on muissa kouluissa. Koulun tulevaisuuden epävarmuus on myös voinut johtaa siihen.

Karuby skolanin lisäksi Kirkkonummella toimivat alaluokat Luomassa, Kylmälässä ja keskustan Winellska skolanissa, eikä kolmen oppilaitoksen kouluverkkoon ole tulossa ainakaan lähivuosina muutoksia.

Friggesbyn pieni kyläkoulu päätettiin lopettaa viisi vuotta sitten.

Karuby skolanin lopettamispäätös on jäämässä kunnanhallituksen ja valtuuston käsiin. Ruotsinkielinen varhaiskasvatus ja opetuslautakunta käsittelee asiaa 17.3.

> Kirkkonummen viimeisen kyläkoulun lopetus tulee ratkaisuun – oppilasmäärä näyttäisi olevan jopa kasvussa (Viisykkönen 29.10.2020)

(11) kommenttia
Kommentit (11)

Kommentit (11)

Lapset ”loppuu” kylistä kun vanhemmat kuskaavat autoillaan lapsiaan ”parempiin kouluihin”. Tuskin tämänkään koulun alueella lapset ovat historian kulussa vähentyneet niin paljon että nyt koulu on lopetettava, miten ennen riitti oppilaita vaikka asukkaita oli vähemmän? Lukioihinkin pitää mennä muualle, koska muualla mukamas on parempaa, ainakin vanhempien kilpavarustelu-ajattelun mukaan.

Voivoi sentään
Ei liene kuin ajan kysymys, kun taas alkavat suunnittelemaan uutta luksuskoulua?
Arjen pientä luxusta
Juurikin näin, nykyään ei kannata purkaa mitään rakennuksia sillä saattaa olla monellekin rakennukselle tulevaisuudessa tarvetta vara-sairaalaksi, karanteenitilaksi yms kriisitarpeeseen mikäli koronapandemian nykyiset ennusteet pitävät paikkansa....
Pessimisti ei pety
Toivottavasti rakennus ei kuitenkaan joudu purku-uhan alle kuten kunnalla on ollut viime aikoina tapana tehdä tyhjien rakennusten osalta, sillä rakennus vaikuttaa muutoin erittäin käyttökelpoiselta ja hyväkuntoiselta. Käyttötarkoituksia tuollaiselle rakennukselle löytyy varmasti...
Olli, rkm
Miksei koulu voi olla kaksikielinen? Onhan kielikylpyä ollut tarjolla kunnassa aina ja valitettavasti myös lapsia, jotka eivät ole koko kouluaikana oppineet suomea.
Anonyymi
Asukas huom! Miksi alueella ei ole suomenkielistä koulua vaikka suomenkielisiä alueella on tietojesi mukaan enemmän. Tämä toteamuksesi on ristiriidassa sen kanssa kun sanot ”suomenkielistä ei lopetettaisi”
Kimmo T
Onpa kallista opetusta 2 opettajan palkka on n 100 T€ /vuosi. Eli yksistään opetus maksaa n5200€/oppilas /vuosi tässä koulussa . Lisäksi tulee tietysti kiinteistökulut ym kiinteät kulut muusta toiminnasta kuten ruokapalvelut ja siivous.
Yrjö
Future juuri näin.Ruotsinkielisillä etulyönti asema monessakin asiassa.
Tasapuolisuutta
Luulen kyllä että jos koulu olisi suomenkielinen niin ei sitä lopetettaisi. Alueella asuu kyllä enemmän suomenkielisiä lapsia.
Harmi vaan että tämä kylä kuolee kun koulu lopetetaan, seuraavaksi ehkä päiväkotikin joutuu lopettamaan toimintansa kun ei ole tarpeeksi lapsia alueella.
Asukas
Minulle sanottiin ettei alueelle voi muuttaa, koska on liikaa asukkaita. Naapurille sanottiin ettei alueelle voi muuttaa, koska on liian vähän asukkaita. Koulu taas lopetetaan kun ei ole lapsia.
Toivottavasti tulevissa vaaleissa nämä asiat ratkaisevat.
Oligarkki
Suomenkielinen olisi jo lopetettu...
future

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä