(1) kommentti

Rivitalon rannassa nuotta-apajalla – särjet pois pohjaa tonkimasta

Lämminjärvellä Veikkolassa nuotattiin särkikaloja. Peräsimessä Marjokaisa Piironen.

Perinteinen kalastusväline nuotta ilmestyy monille järville kerran vuodessa keräämään ”roskakalat” pois pohjaa mylläämästä. Päivässä voi nousta kalaa hyvinkin yli tuhat kiloa.

Veikkolassa nuottaporukka viritteli keskiviikkoaamuna veneensä ja lauttansa Lamminjärvelle. 

Pietarin kalansaalista ei tällä kertaa ole luvassa, sillä kysymys on nimensä mukaisesti hoitokalastuksesta, jota on tehty vuosia. Särkikalakannat eivät pääsee kasvamaan näin kovin suuriksi.

Eteläisen Suomen järviä kiertävä iktyonomi Miska Etholen veikkaa, että Lamminjärvestä nousee nuotalla kolmisen sataa kiloa kalaa. Torstain ja perjantain apajilla Kalljärvellä voi saalis nousta tuhanteenkin kiloon. 

Petokalat kuten hauet ja ahvenet päästetään kasvamaan, särjet ja lahnat pistetään säkkeihin ja viedään pois. Osa menee hyötykäyttöön eläinten ruuaksi, loput kompostiin.

Särki on saanut osin aiheetta roskakalan nimen ja maineen. Aikanaan sitä on esimerkiksi suolakalana syöty paljon, ja onpa suomalaista särkeä kalastettu vietiinkin suuriin kalansyöjäkansojen maihin.

Särki ja lahna halutaan pois järvistä, koska ne planktonin, pohjaeläinten ja kasvienkin syöjinä möyrivät pohjaa ja saavat matalissa ja aikanaan liatuissa järvissä ravinteet liikkeelle.

Särkikalat lisääntyvät otollisissa oloissa hyvin nopeasti varsinkin silloin kun peltokaloja on vähän. Ravinnekuormaa on myös isot massat pikkukalaa, joka jää lopulta järvien pohjaan.

Lamminjärvessä on nuottausta tehty useita vuosia, ja se on ollut oleellinen osa järven parantamista.

− Järvi oli yhtä puuroa 20 vuotta sitten. Paljon on tehty, nuottauksen lisäksi kaislikoita leikattu ja erityisesti saatu kunnallistekniikkaa alueelle, jolloin päästöt ovat pienentyneet, kertoo järviaktivisti ja kunnanvaltuutettu Marjokaisa Piironen, joka on asunut Lamminjärven rannalla kolmisenkymmentä vuotta.

Lamminjärvi on tätä nykyä Veikkolan alueen järvistä parhaimmassa kunnossa.

Tuusulalaisyrittäjä Etholen nuotalla on kokoa ja ulottuvuutta niin, että Lämminjärvi vetäistään melkein kerralla.

Nuotta on 300 metriä pitkä ja korkeutta on 7 metriä. Jos kalaa on, nuottaan mahtuu yli kymmenenkin tuhatta kiloa kalaa.

Nuottaus on Etholen mukaan paras tehdä syksyllä, sillä nyt särkikalat etsiytyvät isoiksi parviksi ja ne löytyvät helposti kaikuluotaimella.

− Kun vedet kylmenevät, särjet kerääntyvät syvemmälle etsimään lämpimämpään vettä. Toisaalta ne hakevat parvessa suojaakin.

Hoitokalastusta tehdään yhteistyössä Ely-keskuksen kanssa, joka maksaa kustannuksista puolet. Veikkolassa paikalliset voimat ovat Veikkolan kalastuskunta ja Kirkkonummen Veikkolan vesiensuojeluyhdistys KIRVES.

> Veikkolan järvistä ja vesistä löytyy tietoa täältä

> Vesialueen kokous keräsi 150 osanottajaa - kokous keskeytettiin (Viisykkönen 30.1.2015)

 

 


(1) kommentti
Kommentit (1)

Kommentit (1)

Eipä ole saanut kunta aikaiseksi kaikkien kiinteistöjen liittymistä kunnallistekniikkaan, vaikka ne alueella ovatkin. Vielä on useita kiinteistöjä vapaamatkustajina mm. Perälänjärven alueella, josta vedet laskevat sitten Lamminjärveen. Ihmeellistä touhua ja saamattomuutta, vaikka laki velvoittaa liittymään, mikäli tekniikka alueelle on rakennettu.
Mika Gröndahl

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx