(2) kommenttia

Riitta on palvellut kirjastossa 42 vuotta − Kirkkonummella vaadittiin aluksi kuorma-autokortti

Riitta Keipi aloitti kirjastotyöt jo lukioaikana. Nyt on aika eläkkeen, seurana on perheen uusi tulokas, pieni chihuahua. (kuva: Kirkkonummen kirjasto/Päivi Ahola)

Kirkkonummen kirjastosta jää nyt kesällä eläkkeelle pitkän työuran tehnyt Riitta Keipi. Kirjojenystävät tuntevat hänet kunnan joka kolkasta.

Kirkkonummen kirjastossa vuodesta 1997 työskennellyt Riitta on tullut monille kuntalaisille tutuksi ensin työstään kirjastoauton kuljettaja-virkailijana ja sittemmin kirjavinkkarina, lukemiseen innostavana kirjastoammattilaisena.

Hän aloitti kirjastouransa Porvoossa ja hakeutui Kirkkonummelle töihin, kun kunnassa oli paikka auki kirjastoauto-osastolla.

Saadakseen työpaikan Riitan piti suorittaa kuorma-autokortti, mikä ei ollut ongelma: ison auton ajaminen sujui suuriin koneisiin tottuneelta maatalon tyttäreltä kuin luonnostaan.

Riitan ehdotuksesta kirjastoauton aamureiteillä koulujen pihalla jokaiselle luokalle tuli omat ajat. Näin kaikki lapset pääsivät kirjastoautoon eikä autovierailu kilpaillut enää muiden välituntipuuhien kanssa. Riitan ideoima järjestely on edelleen käytössä.

2000-luvun taitteessa Suomessa elettiin kirjavinkkausbuumin alkuaikoja. Riittakin osallistui vinkkauskurssille, ja vuonna 2005 hän aloitti kirjavinkkarin työt.

Jo lukioikäisenä Riitta piti kotipaikkakunnallaan kolmen vuoden ajan pientä sivukirjastoa, missä hän tunsi kokoelman läpikotaisin ja suositteli kirjoja asiakkaille – hän toimi siis eräänlaisena kirjavinkkarina ennen kuin tiesi kirjavinkkarin työstä.

Riitta on kiertänyt vinkkaamassa Kirkkonummella suomenkielisissä alakouluissa. Toisen ja kuudennen luokan välisenä aikana on käyty kirjallisuutta kattavasti läpi runoista sarjakuviin ja klassikoista fantasiaan.

> Hauskaa halloweenia kirjastoautosta (Viisykkönen 1.11.2013)

Riitta on aina pitänyt tärkeänä sitä, että mahdollisimman monet lapset pääsevät kirjavinkkaukseen, eivät vain kirjaston lähellä sijaitsevien koulujen oppilaat. Niinpä jos oppilaiden oli hankala tulla kirjastolle, Riitta meni koululle.

Opettajat innostuivat pian Riitan vinkkauksista, ja yhteistyö koulujen kanssa on sujunut mutkattomasti.

Suomenkielistä lastenkirjallisuutta ilmestyy vuosittain paljon, joten ajan tasalla pysytteleminen vaatii lukuhaluja.

Viimeiset 15 vuotta Riitta onkin lukenut lähes kaiken vapaa-aikansa lasten ja nuorten kirjoja. Hyvistä kirjoista on ollut itsekin helppo innostua, kuten Timo Parvelan kirjoista: uusin Ella-kirja on aina tapaus. Tuo into on ollut vaivatonta tartuttaa lapsiin.

Nykyisin ollaan huolissaan lasten ja nuorten lukemisesta, mutta Riitan mielestä Kirkkonummella aihetta huoleen ei ole. Kunnassa on hyviä, lukemista arvostavia opettajia, jotka toimivat tiiviissä yhteistyössä kirjaston kanssa.

Paljon on muuttunut Riitan työuran aikana, mutta ei sentään kaikki. Hyvät tarinat pitävät edelleen pintansa, ovat ne sitten painettuissa kirjoissa, e-kirjoissa tai äänikirjoissa.

Kun lapsena saa vahvan pohjan hyvälle lukutaidolle, kantaa se myöhemmin opiskeluissa ja työelämässä.

Uransa aikana Riitta on halunnut viestittää lapsille, että lukea voi jotakin hauskaakin, ei aina vain läksyjä. Lukeminen voi tuoda myös lohtua elämän vaikeisiin hetkiin.

Eläkkeen häämöttäessä Riitta aikoo syventyä aikuisten kirjoihin. Silmän sädehtien Riitta kertoo selailleensa kustantajien syksyn luetteloita – niin paljon ihania kirjoja on tulossa. Kirjasto pysyy isona osana elämää yhä, jatkossa kanta-asiakkaan roolissa.

Riitalle haetaan parhaillaan seuraajaa kirjaston lasten- ja nuortenosastolle.

 

(2) kommenttia
Kommentit (2)

Kommentit (2)

Ihania eläkepäiviä sinulle. Asiallista, hyvää ammattipalvelua olen sinulta saanut nuoresta aikuisuuteen asti.
Kirkkonummelainen
Aurinkoisia eläkepäiviä Riitalle, sinä olet se hymyilevä ja lämminsydäminen kirjastotäti jonka minä - kuten varmasti moni muukin muistaa alakoulun ajoilta :) Kiitos kaikesta työstäsi, mitä olet kuntalaisten eteen tehnyt!
kirkkonummelainen

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx